Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα της ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ στο θέατρο ΠΑΣΥΔΥ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019. H παράσταση πήρε τις καλύτερες κριτικές και το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές.
Η σκηνοθετική προσέγγιση της Έλιας Ιωαννίδου μάγεψε τους θεατές και οι στίχοι, η μουσική και οι χορογραφίες αφήσαν άφωνους μικρούς και μεγάλους.
Ανατροπή ο ρόλος του Οδυσσέα που ερμήνευσε η Έλια Ιωαννίδου.
Υπέροχες παρουσίες οι ηθοποιοί και οι φωνές των ηθοποιών Ειρήνης Χαρούς, Στέφανης Χριστοφή και Αναστασίας Χατζηγεωργίου άφησαν τη γεύση του λυρικού θεάτρου.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας συνεχίζει τις παραστάσεις του θεατρικού έργου για μικρούς και μεγάλους, ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, σε διασκευή και απόδοση λόγου της Ρέας Ιωαννίδου.
Η Οδύσσεια περιγράφει την επιστροφή του Οδυσσέα από την Τροία στην πατρίδα του την Ιθάκη, 10 χρόνια μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Θα ταξιδέψουμε στο νησί της Καλυψούς, των Φαιάκων, στην χώρα των Λωτοφάγων, των Κυκλώπων και θα αντιμετωπίσουμε τον θυμωμένο Ποσειδώνα. Θα ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου, θα πλανευτούμε από την Κίρκη, θα κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες, θα παλέψουμε με τα κύματα και όταν πια φτάσουμε στην Ιθάκη, θα αντιμετωπίσουμε τους μνηστήρες και την πιστή Πηνελόπη, θα κάνουμε παρέα με τους Θεούς και μυθικούς ήρωες του Ολύμπου, θα έχουμε προστάτιδα τη Θεά Αθηνά, τον Δία, τον Ποσειδώνα, και τον Ερμή να διαφεντεύουν τη μοίρα των ανθρώπων. Στο τέλος η επιμονή, η αγάπη στη πατρίδα, ο γυρισμός και η ένωση με την οικογένεια θα θριαμβεύσουν. Όλη η Οδύσσεια του Όμηρου περνά από το έργο μας.
Το κείμενο από μόνο του είναι μια πρόκληση. Ο Όμηρος άφησε έργο ανεκτίμητο που πρέπει όλοι να γνωρίσουμε με εργαλείο το θέαμα, το χορό και τη μουσική. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά και τους ενήλικες όλες τις πληροφορίες και τις εικόνες – για την Αρχαία Ελλάδα– τον πολιτισμό μας. Τα μηνύματα της υπομονής, εγκαρτέρησης, οι αρετές των θαρραλέων πολεμάρχων, η αγάπη για τη πατρίδα, ο μισεμός, η εκτίμηση και η αρετή της Πηνελόπης, το θάρρος και η αλληλεγγύη μέσα από τα κατορθώματα του Οδυσσέα δεσπόζουν.
Το λιτό σκηνικό, οι προβολές, η μουσική και ο χώρος αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την εμπέδωση και μάθηση των περιπετειών του Οδυσσέα. Τα παιδιά θα μάθουν και θα κρατήσουν στο μυαλό τους όσα δεν θα κρατήσουν από την σκέτη διδασκαλία στα σχολεία. Προάγουμε και καλλιεργούμε τη μάθηση μέσω της θεατρικής τέχνης, δημιουργούμε ευκαιρίες διαμόρφωσης καλλιτεχνικής αντίληψης και αισθητήριο για τη ποιότητα της παράστασης από τη θέση του θεατή. Να αγαπήσουν το μουσικό θέατρο, να εμπεδώσουν τα γεγονότα και να τα κρατήσουν βαθιά στη μνήμη. Να συμμετάσχουν δημιουργικά σε ένα παιγνίδι interactive, που τους προκαλεί στη γνώση και μέσα από καινοτόμα σκηνοθετική προσέγγιση (Video Act), να νιώσουν ότι λαμβάνουν μέρος σε όλα τα δρώμενα και φυσικά εκπαιδευτική αξία του κειμένου.
Οι παραστάσεις θα γίνουν τις Κύριακες 13, 20, 27 Οκτωβρίου και 3, 10, 17, 24 Νοεμβρίου, στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. Οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 10:30 το πρωί. Εισιτήριο 8 ευρώ.
Παραστάσεις θα πραγματοποιηθουν και σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα.
Συντελεστές
ΔΙΑΣΚΕΥΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΩΣΗ ΛΟΓΟΥ: ΡΕΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤH: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ/ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: ΑΝΤΡΕΑΣ ΓΕΡΟΛΑΙΜΟΥ
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΒΑΛΙΑΝΤΗΣ
ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΞΕΝΙΑ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ AERIAL YOGA/ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΪΖΟΥ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ/ ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΛΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΡΕΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΟΥΣ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΑΡΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ
Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνηστε μαζί μας στα τηλέφωνα: 70001947 Ρέα Ιωαννίδου.
Σχετικά
«Ο Μικρός Πρίγκιπας» μάς ταξιδεύει στα αστέρια του Πλανηταρίου Κύπρου
Η εκδήλωση «Pages & Stars» έρχεται στις 11 Οκτωβρίου με ανάγνωση στον θόλο, εργαστήριο δημιουργίας βιβλίου και προβολή, με δωρεάν είσοδο.
Πού να πάμε με τα παιδιά; 8 όμορφες ιδέες για αυτό το Σαββατοκύριακο
Παιδικές παραστάσεις, παιχνίδια στη φύση, δημιουργικές δραστηριότητες και παραμύθια γεμίζουν το οικογενειακό μας πρόγραμμα στις 3 και 4 Οκτωβρίου.
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» φέρνει μια φιλία πιο δυνατή από τον χειμώνα στο Σατιρικό
Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου με μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
KIDS FUN DAY 2026: Μια μεγάλη φιλανθρωπική γιορτή για τη στήριξη του Συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου
Με κεντρικό μήνυμα «Όλα τα παιδιά μετρούν!», το KIDS FUN DAY φιλοδοξεί να ενώσει παιδιά, γονείς, εθελοντές, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και οργανωμένα σύνολα σε μια ημέρα γεμάτη παιχνίδι, δημιουργία, προσφορά και χαμόγελα
Το Κουμπί της Μαρίας Κάνθερ ανεβαίνει στο Σατιρικό Θέατρο
Μια σύγχρονη και γεμάτη χιούμορ προσέγγιση στη σχέση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
5 θεματικά πάρκα για μια ξεχωριστή οικογενειακή εξόρμηση την 1η Οκτωβρίου
Αν ψάχνεις πού να πάτε φέτος την 1η Οκτωβρίου, κρατάμε 5 θεματικά πάρκα για παιχνίδι, βόλτες και πολλές παιδικές εμπειρίες.
Ένα φθινοπωρινό παιδικό φεστιβάλ έρχεται στο Oenofest στο Όμοδος
Δημιουργικά εργαστήρια, διακόσμηση κολοκύθας και χειροποίητες κατασκευές περιμένουν τα παιδιά στην κεντρική πλατεία Ομόδους
Ο Τζακ και η Φασολιά: Ένα παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε. Μια παράσταση που θα δούμε αλλιώς
Ένα διαχρονικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους ζωντανεύει επι σκηνής μέσα από μια σύγχρονη και εντυπωσιακή θεατρική παραγωγή
«Τα Μαγικά Παραμύθια των Αδελφών Γκριμ» έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Μια διαδραστική θεατρική περιπέτεια όπου το κοινό αποφασίζει το τέλος!
7 υπέροχες βόλτες μαζί με τα παιδιά αυτό το σαββατοκύριακο
Παραμύθια, μιούζικαλ, μπαλέτο, φεστιβάλ και ολοήμερα πανηγύρια γεμίζουν το διήμερο με παιχνίδι και όμορφες οικογενειακές στιγμές
New Season, Big Adventures: Μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή έρχεται στη Λεμεσό από το Paradox Museum Limassol & την AllAboutKids
Κάθε νέα σεζόν φέρνει μαζί της νέες εμπειρίες. Και φέτος, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά και σε όλη την οικογένεια.
«Ο ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ στον πλανήτη των χρωμάτων» επιστρέφει στην Κύπρο για 4 μοναδικές παραστάσεις!
Η παιδική διαδραστική θεατρική παράσταση, που παρουσιάζεται στην Ελλάδα με συνεχόμενα sold out, επιστρέφει στην Κύπρο για 4 μοναδικές παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό!