Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020
Οι Έλληνες δεξιοτέχνες Περικλής Παπαπετρόπουλος (λάφτα, τραγούδι,συνθέσεις) και Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα) μαζί με την Έλενα Ξυδά (τραγούδι) φιλοξενούνται για πρώτη φορά στο Windcraft για να παρουσιάσουν μια συναυλία με ήχους της μουσικής μας γειτονιάς. Απ' την Πόλη στο Αιγαίο κι απ' το Αιγαίο στην Κύπρο, οι τρεις καλλιτέχνες πλέκουν το νήμα που συνδέει τα μουσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής μας.
Λίγα λόγια για τους μουσικούς
Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική, με δάσκαλο τον Ross Daly. Ταυτόχρονα έπαιζε με τον Ψαραντώνη κρητικό λαούτο και σάζι. Στη συνέχεια έγινε μέλος του μουσικού σχήματος Λαβύρινθος παίζοντας σάζι, τανμπούρ και λάφτα (πολίτικο λαούτο), στα πλαίσια του οποίου γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς. Παρακολούθησε σεμινάρια για το σάζι από μεγάλους δασκάλους, αρχικά με τον Talip Özkan και κατόπιν με τον Mehmet Erenler και τον Erdal Erzincan, και μελέτησε τρόπους παιξίματος του σαζιού στο ελληνικό ρεπερτόριο. Αργότερα ασχολήθηκε εκτενώς με τη λάφτα, μελετώντας και εξελίσσοντας το ύφος και τις τεχνικές του οργάνου. Έχει πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία του σαζιού και της λάφτας, έχοντας διδάξει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, στο Κέντρο Προώθησης της Εθνικής Μουσικής και στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι. Σήμερα, πολλοί από τους μαθητές του συγκαταλέγονται στους καλύτερους οργανοπαίχτες της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει να επιδείξει αξιόλογο συνθετικό έργο. Έχει ηχογραφήσει 3 σόλο δίσκους, ενώ η τελευταία δισκογραφική του δουλειά, «Μίκα», περιλαμβάνει οργανικές συνθέσεις και τραγούδια του.
Έχει συνεργαστεί με πληθώρα σπουδαίων μουσικών της παραδοσιακής μουσικής σκηνής όπως οι Mehmet Erenler, Talip Özkan, , Paco Penia, Djamchid Chemirani, Kabul Ensemble, Huun-Huur-Tu, Naseer Shamma, Dariush Talai, Hamid Reza Khabbazi, Pedram Kahavar-Zamini, Dhruba Ghosh, Rufus Cappadocia, Βασίλης Σούκας, Κώστας Μουντάκης, Νίκος Σαραγούδας, Χρόνης Αηδονίδης, Στέλιος Πετράκης, Γιώργος Κοτσίνης, Δόμνα Σαμίου, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρίστος Σίκκης, Πέτρος Ταμπούρης κ.ά.
Ο Στρατής Ψαραδέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές με κλασική κιθάρα και βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης γνώρισε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής. Μαθήτευσε με δάσκαλο τον Περικλή Παπαπετρόπουλο στο σάζι ενώ παράλληλα ξεκίνησε και τη συστηματική σπουδή της πολίτικης λύρας και του πολίτικου λαούτου. Στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος παρακολούθησε σεμινάρια στο σάζι με τους Ταλίπ Οζκάν και Μεχμέτ Ερενλέρ και στην πολίτικη λύρα με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν.
Έχει παίξει και έχει ηχογραφήσει σε Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία, Μέση και Άπω Ανατολή. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο και Γιασεμί Σαραγούδα, Χρόνη Αηδονίδη, Χρίστο Τσιαμούλη, Νίκο Γράψα, Αντώνη Απέργη, Μάρθα Μαυροειδή, Ross Daly, John Psathas, Marta Sebestyen, Loreena McKennitt, Zohar Fresco, Murat Aydemir, Sarband Ensemble, OnEira 6tet. Είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καπποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.
Η Έλενα Ξυδά γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία, μαθαίνοντας πιάνο, όμποε και κλασικό τραγούδι. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη νομική, συνέχισε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι στο Conservatori Superior de Musica del Liceu στη Βαρκελώνη, ανακαλύπτοντας παράλληλα τις τροπικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες και στράφηκε.
Παρακολούθησε επί σειρά ετών σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» στην Κρήτη (οθωμανικό τραγούδι, βουλγάρικο τραγούδι, περσική μουσική, ρυθμικός αυτοσχεδιασμός, λάφτα), ενώ μελέτησε λάφτα με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο και θεωρία και πράξη των μακάμ με τον Χάρη Λαμπράκη. Ακόμη, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το ελληνικό αστικό λαϊκό τραγούδι της εποχής του μεσοπολέμου και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς σε Κύπρο και Ελλάδα όπως ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, ο Στρατής Ψαραδέλλης και ο Πάνος Δημητρακόπουλος. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στην Κύπρο.
Είσοδος συναυλίας: 10 ευρώ (8 ευρώ για μέλη του Windcraft Loud)
Windcraft Music Centre, Ξάνθης Ξενιέρου 27, 1015 Λευκωσία.
Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 22-377748
www.windcraftmusic.com, info@windcraftmusic.com
-
Windcraft Music Centre
07 Φεβρουαρίου 2020
Σχετικά

Eurovision 2025: Προβλήματα με συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό - Ποιες χώρες αντιδρούν
Η διευθύντρια της δημόσιας τηλεόρασης στη Σλοβενία, ζητά εξηγήσεις από την EBU για άνιση μεταχείριση στα κράτη-μέλη της, συγκρίνοντας τη διαγραφή της Ρωσίας με τη συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στον διαγωνισμό

Ο Κέντρικ Λαμάρ ηγείται των υποψηφιοτήτων για τα Αμερικανικά Μουσικά Βραβεία
Ακολουθούν οι Post Malone, Μπίλι Άιλις, Chappell Roan και Shaboozey


Ανακοινώθηκε η πρώτη καλοκαιρινή συναυλία στο Θεατράκι Κοινοτικού Πάρκου Λυμπιών
Με ένα αγαπημένο δίδυμο

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ με την MorFarm Big Band στην Πλατεία Ελευθερίας
Ελεύθερη είσοδος

Αφιέρωμα στην Άννα Βίσση: Ένα εκρηκτικό βράδυ με τα τραγούδια της απόλυτης σταρ
Με ζωντανή μουσική από εξαιρετικούς τραγουδιστές

7 μουσικά ραντεβού με αγαπημένους καλλιτέχνες την παραμονή Πρωτομαγιάς
Το νησί φορά τα ανοιξιάτικά του και γεμίζει μουσική: Πού θα πας την παραμονή της Πρωτομαγιάς

Ο Wim Mertens έρχεται στην Κύπρο για μια ξεχωριστή συναυλία
Ο Βέλγος συνθέτης, γνωστός για τη μοναδική του προσέγγιση στη μουσική

H Γλυκερία επί σκηνής στην Κύπρο μαζί με 200 κιθάρες
Η Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου συμπράττει με την κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια

Ρεσιτάλ πιάνου και βιολοντσέλου με την Τόνια Ιωάννου και τον Ρομπέρτας Γκροντ
Ρεσιτάλ πιάνου και βιολοντσέλου παρουσιάζουν σε Λευκωσία και Λάρνακα η Τόνια Ιωάννου και ο Ρομπέρτας Γκροντ.

Στο νοσοκομείο ο Κάρλος Σαντάνα
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη του εμφάνιση του στο Τέξας
