Δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2019
Το Πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί» μέσω υπηρεσίας τηλεειδοποίησης, στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας σε πρόσωπα που το έχουν ανάγκη, για παράδειγμα, πρόσωπα τρίτης ηλικίας, πρόσωπα με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις, να επικοινωνούν με αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, πιέζοντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν ή να σχηματίσουν οποιονδήποτε αριθμό.
Με το πάτημα του κόκκινου κουμπιού, θα ενεργοποιείται αυτομάτως κλήση προς το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων που θα λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθημερινώς και επί 24ώρου βάσεως και το οποίο θα στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές εκπαιδευμένους σε θέματα ψυχικής υγείας, ώστε να βοηθά ανθρώπους που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με τη διενέργεια διαγωνισμού για δέκα κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο πλαίσιο του Έργου ‘Κατοικίες/Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης’.
Οι κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική αναπηρία, οι δύο κατοικίες αφορούν σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό και η μια κατοικία σε υπηρεσίες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με οπτική αναπηρία.
Ήδη κατακυρώθηκαν προσφορές για επτά από τις δέκα κατοικίες» Πρόσθεσε ότι ξεκινά άμεσα η δρομολόγηση των σχετικών ενεργειών για την υλοποίηση τους.
Ο κ. Σεντώνας είπε, επίσης, ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε χθες εκτενώς για την πρόοδο υλοποίησης, κατά το 2018, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018 – 2028.
Κατά το 2018, από τις 86 συνολικά δράσεις (46 συνεχιζόμενες και 40 νέες δράσεις) που προγραμματίστηκαν: 41 δράσεις υλοποιήθηκαν (ποσοστό 48%), 30 δράσεις υλοποιήθηκαν μερικώς (ποσοστό 35%).
Στην Κύπρο υπάρχει ένα σύγχρονο και ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες που περιλαμβάνει νομοθετικές ρυθμίσεις σε όλες σχεδόν τις πτυχές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η κυριότερη νομοθεσία που σχετίζεται με την αναπηρία περιλαμβάνει τρεις κυρωτικούς νόμους διεθνών συμβάσεων, πέντε γενικούς νόμους και 30 ειδικούς νόμους και κανονισμούς.
Η προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες είναι συνεχής. Ωστόσο, παρατηρούνται κάποια κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών για τα οποία απαιτείται επιπρόσθετη δράση.
Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρίες, την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους και την υλοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους στα πλαίσια της σχετικής Σύμβασης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017 η πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία για τη δεκαετία 2018-2028 και το δεύτερο εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που αφορά στην τριετία 2018-2020.
Το σχέδιο δράσης για την τριετία περιλαμβάνει συνολικά 86 δράσεις που αφορούν στο σύνολο τους οκτώ Υπουργεία.
Σημειώνεται επίσης ότι στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργεί το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κύριες αρμοδιότητες του οποίου αφορούν στην παροχή αξιολογήσεων και πιστοποιήσεων της αναπηρίας, τη χορήγηση κοινωνικών παροχών σε άτομα με αναπηρίες, την παροχή επαγγελματικής αποκατάστασης και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών και τον συντονισμό για την εφαρμογή της Σύμβασης των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία.
Tέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον ενίσχυση των Αγροτικών Οργανώσεων με την καταβολή €200.000 από το Αποθεματικό του Υπουργείου Οικονομικών.
Κατά τα έτη 2015, 2017 και 2019 είχαν επίσης χορηγηθεί, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιπλέον χορηγίες προς τις αγροτικές οργανώσεις. 70 χιλιάδες ευρώ για το 2015, 70 χιλιάδες για το 2017 και 90 χιλιάδες για το 2018 σε μια πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω το έργο των αγροτικών οργανώσεων».
Κληθείς να αναφερθεί στη λειτουργία του «κόκκινου κουμπιού», ο κ. Σεντώνας είπε ότι «θα πρόκειται για ένα μικρό βραχιόλι που πάνω του θα βρίσκεται αυτό το κουμπί που σε έκτακτες ανάγκες θα μπορούν τα άτομα που χρειάζονται αυτή την υποστήριξη να το πατούν, να ειδοποιείται το αρμόδιο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης των κλήσεων για να παρεμβαίνει».
Πρόσθεσε ότι για όλα τα διαδικαστικά που αφορούν το Πρόγραμμα αυτό θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση το επόμενο διάστημα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σχετικά
Δείτε πώς άλλαξε η Πλατεία Ηρώων – Οι φωτογραφίες από ψηλά που εντυπωσιάζουν
Από εργοτάξιο σε σύγχρονη πλατεία
Lidl Better Living Days #summer2026: Ένα μοναδικό ταξίδι ευεξίας, γεμάτο γεύση, ενέργεια και χαμόγελα σε όλη την Κύπρο
Με 6 προορισμούς, πάνω από 1.700 συμμετέχοντες και περισσότερες από 3.500 μερίδες, η Lidl Κύπρου επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη διαρκή δέσμευσή της για την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για μικρούς και μεγάλους
Νέος Γενικός Διευθυντής του Hilton Nicosia ο Ilio Rodoni
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Hilton Nicosia αναλαμβάνει ο Ilio Rodoni, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Εύρο Στυλιανού, μετά την πρόσφατη αφυπηρέτησή του.
Όταν ένα ελληνικό ξενοδοχείο γίνεται γαστρονομικός προορισμός: Τα εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψετε, ακόμη κι αν δεν μένετε εκεί
Τα σύγχρονα luxury resorts επενδύουν πλέον στη γαστρονομία ως έναν αυτόνομο λόγο επίσκεψης, δημιουργώντας εστιατόρια που λειτουργούν ως προορισμοί από μόνα τους και προσελκύουν ταξιδιώτες αλλά και κατοίκους της κάθε περιοχής
«Ελευθερία, ασφάλεια και προσωπική εξέλιξη» – Τι κρύβεται πίσω από την τάση των «σόλο» ταξιδιών
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδεύουν μόνοι τους, αναζητώντας ελευθερία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες με τους δικούς τους όρους
Αεροπορική εταιρεία θα χρεώνει και τις χειραποσκευές στα ντουλάπια της καμπίνας
Η νέα πολιτική τίθεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2027 – Δωρεάν μόνο η μικρή τσάντα κάτω από το κάθισμα
«Κολλημένη» στα 40άρια η Κύπρος- Μπαίνει σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση
Προσκύνημα σε 5 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν (σήμερα)
Σήμερα σού προτείνουμε εκδρομή και προσκύνημα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!
Διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά στην κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής από τη Lidl Κύπρου
Με σφραγίδα ποιότητας από τους Masters of Wine, η κάβα της εταιρείας συνδυάζει εξαιρετική ποικιλία, διεθνείς διακρίσεις και την κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής.
Christmas Markets 2026: 12 παραμυθένιες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείς φέτος
Από τη Βιέννη και τη Νυρεμβέργη μέχρι το Στρασβούργο, την Πράγα και την Κοπεγχάγη, συγκεντρώσαμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα ενός χειμωνιάτικου ταξιδιού μαζί με τις ημερομηνίες λειτουργίας τους
Ανακοινώθηκε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Ποια χωριά ανακοίνωσαν μέχρι σήμερα τη συμμετοχή τους στο θεσμό του Υφυπουργείου Τουρισμού
Καμίνι και σήμερα η Κύπρος – Πότε τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού