Πάμε Ταξίδι , Guide

Κάναμε Wine Safari με τον Michal στα Μικρά Καρπάθια της Σλοβακίας

Ταξιδέψαμε με την Cyprus Airways στη Σλοβακία και βιώσαμε μία εμπειρία ζωής στους παραμυθένιους αμπελώνες της μικρής χώρας της Κεντρικής Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2019

Η Σλοβακία αποτελεί ένα προορισμό σχεδόν άγνωστο για εμάς τους Κύπριους. Καμία φορά θεωρείς πως γνωρίζεις μία χώρα αλλά ξαφνικά διαψεύδεσαι και αντιλαμβάνεσαι πόσα πολλά κοινά μπορείς να έχεις με αυτή τη μικρή, πανέμορφη και καταπράσινη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. 


 

Με μία ομάδα δημοσιογράφων και bloggers ταξιδέψαμε με τις απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways στην χώρα με τα περισσότερα κάστρα στον κόσμο αλλά και με την μεγαλύτερη παραγωγή αυτοκινήτων διεθνώς αφού οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν τη Σλοβακία για τη δημιουργία των εργοστασίων τους. 



Απευθείας πτήσεις με Cyprus Airways
Από τον Ιούνιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου η Cyprus Airways θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις κάθε Τρίτη από τη Λάρνακα προς τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβακίας, την Κόσιτσε ενώ κάθε Τρίτη και Σάββατο θα πραγματοποιούνται δρομολόγια προς την πρωτεύουσα της χώρας την Μπρατισλάβα. 

Τόσο η πόλη Κόσιτσε όσο και η Μπρατισλάβα μας υποδέχθηκαν και μας φιλοξένησαν με περισσή ζεστασιά και ιδιαίτερη αγάπη για την εξωτική γι’ αυτούς Κύπρο με τις μαγικές παραλίες όπως μας έλεγαν. Ανάμεσα στις τόσες εμπειρίες που βιώσαμε, τις γεύσεις που δοκιμάσαμε, τα αξιοθέατα που γνωρίσαμε, είδαμε και περπατήσαμε - τα οποία θα σου περιγράψω σε ένα επόμενο άρθρο - εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το wine safari στα Μικρά Καρπάθια της χώρας.



Περιπέτεια, κρασί και τρανταχτά γέλια 
Αν σου πω ότι δεν έχω ξαναγελάσει τόσο πολύ στη ζωή μου τόσο που να πονάει το σώμα μου από τα γέλια δεν θα είναι υπερβολή. Ας πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Σε κάθε δημοσιογραφικό ταξίδι ακολουθείται ένα αυστηρό πρόγραμμα το οποίο ο εκάστοτε δημοσιογράφος γνωρίζει πριν από την αναχώρηση. Πρέπει να σου πω ότι διαβάζοντας ‘wine safari’ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν φανταζόμουν καθόλου αυτό που θα βίωνα.  Την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας με την Cyprus Airways στη Σλοβακία θα γνωρίζαμε την περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της χώρας. Ταξιδεύοντας προς τα βόρεια της Μπρατισλάβα συναντήσαμε τα Μικρά Καρπάθια, μία περιοχή με πανέμορφα χωριουδάκια και πόλεις με μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες με αμπελώνες. 


Η μικρή ιστορική πόλη Svätý Jur

Μόλις 15 λεπτά με το τρένο από την Μπρατισλάβα θα συναντήσεις την μικρή, ιστορική πόλη Svätý Jur που σημαίνει Άγιος Γεώργιος. Η πόλη πήρε το όνομά της από τον συγκεκριμένο άγιο και στο οικόσημό της εικονίζεται ο Άγιος Γεώργιος να σκοτώνει τον δράκο. Η πόλη φημίζεται για την μακραίωνη ιστορία της στον τομέα της οινοποίησης αφού εδώ και 700 χρόνια καλλιεργεί αμπέλια και παράγει εξαιρετικά κρασιά. 


Ο Michal Bazalik μας ξεναγεί στο κελάρι του μικρού οινοποιείου του

Το οινοποιείο VinoBazalik, ο Michal Bazalik και το Wine Safari 
Ανάμεσα στις 5.000 κατοίκους της πανέμορφης πόλης Svätý Jur ζει και εργάζεται ο Michal Bazalik. Ο Michal δημιούργησε σε αυτή τη μικρή πόλη τη δική του οικογένεια και μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά έχουν δημιουργήσει ένα μικρό οινοποιείο. Ο Michal μας υποδέχθηκε ένθερμα και με χαμόγελο. Ένας άνθρωπος που όλη η ομάδα θαύμασε για το μεράκι, τον ενθουσιασμό του, την ευγένεια και την αγάπη του για τη δουλειά του και την πόλη του. Ίσως και να τον ζηλέψαμε λιγάκι διότι όπως μας είπε έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και το μόνιμο χαμόγελό του ομολογούσε τα πάντα. Μας υποδέχθηκε με ένα αφρώδες κρασί και μας εκμυστηρεύτηκε πως μικρός ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Οι αλλαγές που ήρθαν στη χώρα με την πτώση του κομμουνισμού, τον διαχωρισμό τους από την Τσεχία και η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε εύφορο έδαφος για την ενασχόλησή του με την αμπελουργία και την οινοποιεία πράγμα που έκανε επάγγελμά του τα τελευταία χρόνια. 



Το VinoBazalik, το οινοποιείο του, παράγει ετησίως μέχρι και 10.000 φιάλες με λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά τα οποία δοκιμάσαμε κατά τη διάρκεια του WineSafari. Ένα εξάτροχο όχημα Pinzgauer μας περίμενε έξω από το οινοποιείο για να ξεκινήσει η διαδρομή μας στους αμπελώνες. Ο Michal μαζί με δύο λευκά και ένα ροζέ κρασί από το οινοποιείο του κάθισε πίσω μαζί μας και ξεκίνησε η διαδρομή μας ανεβαίνοντας τους λόφους με τους αμπελώνες. Η θέα από ψηλά είναι παραμυθένια ενώ η διαδρομή ανοδική, ανώμαλη και περιπετειώδης πράγμα που προκαλούσε τα τρανταχτά μέχρι δακρύων γέλια μας. Νομίζω η εμπειρία δεν θα μείνει αξέχαστη μόνο για εμάς από την Κύπρο αλλά και για τους Σλοβάκους που μας συνόδευαν.


 
Η διαδρομή αυτή ολοκληρώθηκε σε ένα λόφο όπου αφήσαμε το όχημα και με τα κρασιά ποτήρια ανά χείρας ανεβήκαμε τον λοφίσκο όπου μας περίμενε μία απρόσμενη έκπληξη. Ανεβαίνοντας πάνω ο Michal μας φίλεψε με μια πλούσια πιατέλα φρούτων, τυριών και ξηρών καρπών ενώ από εκεί μπορούσες να απολαύσεις από ψηλά ολόκληρη την πόλη και τους αμπελώνες.

Σε αυτό τον χώρο ο Michal έχει φτιάξει ένα πανέμορφο δεντρόσπιτο που προσφέρεται προς ενοικίαση μέσω AirBnb.  Το WineSafari προσφέρει έξι διαφορετικά πακέτα που προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε παρέας με τις τιμές να ξεκινούν από €299. Το πρώτο πακέτο προσφέρει 3 ώρες σαφάρι οδικώς για 8 άτομα, τρία διαφορετικά κρασιά για δοκιμή από τους αμπελώνες και τρις διαφορετικές εκδοχές για εκδρομές στην περιοχή και κοστίζεις €399. Το δεύτερο πακέτο προσφέρεται για γάμους, το τρίτο για μεταμεσονύχτιο σαφάρι στους αμπελώνες, το τέταρτο για Stage και Hens Parties, το πέμπτο πακέτο προσφέρεται για την περίοδο των Χριστουγέννων και το τελευταίο πακέτο προσφέρει μία μοναδική εμπειρία για να τη βιώσεις μαζί με την πεθερά σου.  Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ. 



Δείπνο στο οινοποιείο 

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας στο οινοποιείο ο ήλιος ξεκίνησε να πέφτει δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες γύρω μας. Τα γέλια μας ήταν και πάλι τρανταχτά ενώ στο οινοποιείο μας περίμενε ένα ξεχωριστό γεύμα με πάπια και υπέροχο κόκκινο κρασί. Μάλιστα, ο Michal άνοιξε ένα από τα βαρέλια του και μας πρόσφερε ολόφρεσκο, κόκκινο και αρωματικό κόκκινο κρασί. Μαγευτήκαμε με αυτό τον άνθρωπο. Με το πάθος του για όλα όσα κάνει εκεί. Την αγάπη του για το κρασί, τη δουλειά του, τον τόπο. Έφυγα με αυτές τις σκέψεις, προβληματισμένος για πόσο μας καταβάλλει η καθημερινότητα και ότι η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στα απλά, μικρά πράγματα, στη ζωή κοντά στη φύση, σε όλα εκείνα που θα σε κάνουν να χαμογελάς από καρδιάς. Όπως ακριβώς και ο Michal σε αυτή τη μικρή πόλη της Σλοβακίας. 

Ταξιδέψαμε στη Σλοβακία με τις απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways. 
Πτήσεις: Λάρνακα προς Κόσιτσε κάθε Τρίτη και πτήσεις Λάρνακα προς Μπρατισλάβα κάθε Τρίτη και Σάββατο. Η πτήση διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες.  

Πληροφορίες
Για το οινοποιείο www.vinobazalik.sk
Facebook: vinarstrvomichalbazalik

Για το Wine Safari winesafari.sk

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close