Δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2019
Μια εκδρομή, που συνδυάζει τα πάντα, σ’ ένα σύγχρονο χωριό, το οποίο κουβαλά όμως μεγάλη ιστορία. Η Καλαβασός βρίσκεται ανάμεσα σε Λάρνακα και Λεμεσό, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό για μια εναλλακτική, χειμερινή εξόρμηση.
Το χωριό βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρνακας, είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Βασιλικού και διαθέτει μια μοναδική φυσική ομορφιά με πλούσια άγρια βλάστηση. Ανάμεσα στα λιθόκτιστα παραδοσιακά σπίτια, βρίσκεται κτισμένη η κεντρική εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία Τητιότησσα. Επισκέψου τη για να προσκυνήσεις την προστατευόμενη εικόνα της Παναγίας που θηλάζει.

Η πολυσύχναστη και γεμάτη ζωή πλατεία της Καλαβασού σε υποδέχεται στους πιο ζεστούς της χώρους, προσφέροντάς σου καλό, ποιοτικό και σπιτικό φαγητό. Στο George Coffee Shop (99806398), το παραδοσιακό καφενείο του χωριού, θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με κυπριακό καφεδάκι και πρόγευμα. Λειτουργεί και το βράδυ ως ταβέρνα και μάλιστα κάθε Πέμπτη σερβίρει απίθανο οφτό κλέφτικο. Στο ταβερνάκι Retro (99649476) θα φας μεταξύ άλλων τον πιο... ‘μπελαλίδικο’ μουσακά.

Πιο κάτω, στην ταβέρνα Πλατεία (99579770) θα απολαύσεις καλοψημένα σουβλάκια, μα μην ξεχάσεις να παραγγείλεις και τους ξακουστούς κεφτέδες της κυρίας Μάρως με κολοκάσι. Μετά το φαγητό επιβάλλεται να κάνεις στάση για τους πιο λαχταριστούς και τραγανούς σιροπιαστούς λουκουμάδες, που θα βρεις στην πλατεία, εκεί στην εκκλησία. Στον τεχνοχώροτου καλλιτέχνη Μιχάλη Μόζορα, που θα βρεις πίσω από τα μαγαζάκια της πλατείας, θα εντυπωσιαστείς από τις κατασκευές που φτιάχνει κυρίως από θαλασσινές πέτρες αλλά και πέτρες της υπαίθρου.

Ακόμη, στην Καλαβασό θα απολαύσεις μια ξεχωριστή εμπειρία στο στολίδι του χωριού που δεν είναι άλλο από το The Library Hotel and Wellness Resort (24817071), αφού εκτός από ευχάριστη διαμονή, προσφέρει και υπηρεσίες spa. Το χωριό διαθέτει, επίσης, όμορφα και καλόγουστα αγροτουριστικά καταλύματα, όπως το Charalambos Holiday Cottage (99619396) και το Andri Traditional House (99550803), που θα κάνουν τη διανυκτέρευσή σου αξέχαστη.

Δεν γίνεται να φύγεις από το χωριό χωρίς να επισκεφθείς τον Συνοικισμό της Τέντας, έναν από τους πιο σημαντικούς νεολιθικούς οικισμούς του νησιού, που χρονολογείται στο 7000 π.Χ. Επίσης, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκονται τα πέντε μεταλλεία της Καλαβασού για την ανόρυξη χαλκούχου μεταλλεύματος. Αξίζει να τα επισκεφθείς για να δεις τον σιδηρόδρομο και τη στοά απ’ όπου περνούσε το τρένο, το οποίο μετέφερε το μετάλλευμα.

Μην το χάσεις
Επισκέψου το Katana Wood Art (99953684), για να δεις από κοντά εξαιρετική τέχνη με χειροποίητες δημιουργίες από ξύλο αλλά και το Gaia Olea (99675618), ένα εργαστήρι με βιολογικά καλλυντικά. Αξίζει να δοκιμάσεις Από την ταβέρνα Πλατεία μπορείς να αγοράσεις και το μέλι Βασιλικός που φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι από μια τοπική οικογενειακή επιχείρηση. Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση, μπορείς να προμηθευτείς μέλι και άλλα προϊόντα, όπως γύρη και βασιλικό πολτό και από το εργαστήρι τους (96379493).
Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Δεκέμβριος 2019
Σχετικά
Η απόλυτη εμπειρία του «slow travel», σε ένα σαββατοκύριακο στο Annabelle
Γαστρονομία, wine tasting και θαλασσινό αεράκι, στο εμβληματικό ξενοδοχείο της Πάφου
Οι Times ξεχώρισαν τα 17 ελληνικά νησιά της «απόλυτης γαλήνης», δείτε την λίστα
Σε αφιέρωμά τους, οι βρετανικοί Times ξεχωρίζουν 17 «ήσυχους» παραδείσους της Ελλάδας, προορισμούς με γαλήνια ατμόσφαιρα, ειδυλλιακές παραλίες και χαλαρούς ρυθμούς ζωής, ιδανικούς για όσους αναζητούν διακοπές μακριά από τα πλήθη
Το Cap St Georges Hotel & Resort στα Booking.com Click. EMEA 2026 Partner Spotlight Awards
Η κορυφαία αυτή αναγνώριση απονεμήθηκε στο πλαίσιο του Click. EMEA 2026, της αποκλειστικής ετήσιας συνόδου συνεργατών της Booking.com
«Φεγγάρι της Φράουλας»: Πότε θα λάμψει η πανσέληνος του Ιουνίου, η 1η του καλοκαιριού
«Strawbery Moon»: Το φεγγάρι της φράουλας, το πρώτο φεγγάρι του καλοκαιριού θα λάμψει στον ουρανό σε λίγες ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε εκπτώσεις σε 13 υπέροχους προορισμούς, με τιμές που αρχίζουν από €17.99
Ετοιμάσου για καλοκαιρινή απόδραση, σε οικονομικές τιμές
Ακόμη δύο βιβλιοθήκες-βάρκες έπιασαν θέση στις παραλίες του Πρωταρά
Εγκατάσταση ακόμη δύο δανειστικών βιβλιοθηκών στις παραλίες Αγίας Τριάδας και Κάππαρη.
Στον Κάππαρη θα βρεις ένα μοναδικό σημείο φωτογράφισης, με πανοραμική θέα προς τη θάλασσα
Το Instagram Spot του Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας στην περιοχή του Κάππαρη αναδεικνύει την παραλιακή ζώνη
«Αγγίζει» τους 37 βαθμούς ο υδράργυρος – Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου σήμερα και η «πρεμιέρα» του καλοκαιριού
Το θερινό ηλιοστάσιο μάς προσφέρει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φωτός μέρα για ολόκληρο το έτος, η οποία υπολογίζεται στις 15 ώρες
Με τη νέα εφαρμογή, θα ελέγχεις τον καιρό, τη θάλασσα και την κίνηση στις παραλίες πριν φύγεις από το σπίτι
Live εικόνα και καιρικές συνθήκες από τις παραλίες του Πρωταρά
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να είσαι εδώ, κάθε μέρα.