Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2019
Οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το συγκλονιστικό βιβλίο της γνωστής Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή που πέτυχε την επιστροφή πολλών θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου πίσω στο νησί. Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της γυναίκας που πέτυχε την επιστροφή κυπριακών θρησκευτικών κειμήλιών πίσω στη γενέτειρά της από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων
Το βιβλίο τιτλοφορείται «H Κυνηγός Εικόνων», μέσα από αυτό αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία µιας αξιοθαύμαστης γυναίκας, της Τασούλας Χατζητοφή. Έχασε τα πάντα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, όταν καταστράφηκαν και συλήθηκαν εκατοντάδες κυπριακές εκκλησίες και μνημεία σε µία προσπάθεια να σβηστεί κάθε ίχνος του ελληνοκυπριακού πολιτισμού από τον τόπο. Η Τασούλα, πρόσφυγας από τότε, δε σταμάτησε την προσπάθειά της να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσει τους «εμπόρους του Θεού», δηλαδή τον υπόκοσμο του λαθρεμπορίου τέχνης και αρχαιοτήτων.
Για να πετύχει την επιστροφή των θησαυρών στα χέρια που ανήκουν, διείσδυσε στον υπόκοσμο και αναγκάστηκε να εμπιστευτεί έναν έμπορο τέχνης, γνωστό για το διπλό παιχνίδι που παίζει.
Μια περιπέτεια στον κόσμο της παράνομής διακίνησης έργων τέχνης, που εκπνέει και καθηλώνει από την πρώτη σελίδα…

Μία επικίνδυνη περιπέτεια
Στη συναρπαστική αυτοβιογραφία της η Τασούλα Χατζητοφή από την Αµµόχωστο αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών – δεν είναι απλώς αριστουργήματα, αλλά αποτελούν και την καλλιτεχνική έκφραση της πίστης και ένα μέσο επικοινωνίας µε το Θείο.

Λίγα λόγια για την Τασούλα Χατζητοφή
Η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αµµόχωστο της Κύπρου. Το 1974 αναγκάστηκαν µε την οικογένειά της να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και να μεταβούν στην Ολλανδία, όπου ζει μέχρι και σήμερα μαζί με την οικογένειά της. Αναζητώντας ένα νέο µέλλον, εγκαταστάθηκε στη Χάγη και έγινε επιτυχημένη επιχειρηματίας. ∆ιετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και κατά τη θητεία της αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάκτηση της κλεµµένης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της πατρίδας της, προσπάθεια που κορυφώθηκε το 1997 µε την υπόθεση του Μονάχου. Είναι η ιδρύτρια του «Walk of Truth», µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης µε αποστολή την ενθάρρυνση των πολιτών να εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές.
Όλα αυτά τα χρόνια η Τασούλα Χατζητοφή έχει προταθεί αλλά και αποσπάσει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσφατα η Τασούλα Χατζητοφή προτάθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο ως υποψήφια για το βραβείο International Women of Courage Award που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υποψηφιότητά της στήριξαν επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).
Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ: walkoftruth.org / tasoulahadjitofi.com
«H Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζεται σε Λευκωσία και Πάφο.
>> Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 19:00, Αίθουσα Καστελλιώτισσα. Αγίου Μάρωνα Πύλη Πάφου, παλιά Λευκωσία.
>> Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 19:00, Πολυχώρος Πολιτισμού - Παλιά Ηλεκτρική, Οδός Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8010, Πάφος.
-
Αρχαίο Μνημείο Καστελιώτισσας
12 Δεκεμβρίου 2019
-
Πολυχώρος Παλιά Ηλεκτρική (Πάφος)
16 Δεκεμβρίου 2019
Σχετικά
Το υπέροχο Christmas Market 2026 θα στηθεί και φέτος στη Λευκωσία
Η μεγαλύτερη και πιο μεγάλη σε διάρκεια γιορτινή αγορά της πόλης, ετοιμάζεται και φέτος στην πλατεία!
Week Agenda: 14 εκδηλώσεις που αξίζει να βάλεις στην ατζέντα σου αυτή την εβδομάδα
Συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες, θερινό σινεμά, κινηματογραφικά αφιερώματα και ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Weekend Agenda: 31 πράγματα που αξίζει να κάνεις αυτό το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου
Συναυλίες με μεγάλα ονόματα, παραδοσιακά φεστιβάλ, πάρτι, θέατρο, όπερα και οικογενειακές διοργανώσεις γεμίζουν την Κύπρο με επιλογές.
4 events στον Πρωταρά που αξίζει να βάλεις στο ημερολόγιό σου
Τρεις διαφορετικές διοργανώσεις που επιβεβαιώνουν πως η περιοχή έχει λόγους να την επισκεφθείς και μετά το τέλος του καλοκαιριού, προσφέροντας δράσεις για κάθε ηλικία και ενδιαφέρον
Θέατρο Σκιών στη Βάβλα: Εργαστήρι Θεάτρου Σκιών & Παράσταση «Ο Καραγκιόζης Τραγουδιστής»
Ένα ξεχωριστό απόγευμα με τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Πάφιο.
Rainbow Mermaids: Ένα φαντασμαγορικό drag show έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Οι Rainbow Mermaids παρουσιάζουν το «True Colours» σε Λεμεσό και Λευκωσία, συνδυάζοντας ζωντανό podcast, μουσική, χιούμορ, λάμψη και ελεύθερη έκφραση.
Πότε θα γίνει φέτος το προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού στο Όμοδος
Το χωριό ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά του
Πέντε φθινοπωρινές εκδηλώσεις στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς
Από την παράδοση και το θέατρο μέχρι το Φεστιβάλ Αβοκάντο και τη μουσική, η περιοχή υποδέχεται το φθινόπωρο με ένα πλούσιο πρόγραμμα.
Μια μαγική βραδιά κάτω από το φως της Σελήνης, στο σημείο με την ωραιότερη (ίσως) θέα!
Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, με κρασί και εδέσματα
Cinema και pizza σε μία υπέροχη παραλία
Ένα από τα events που θα μας κρατήσουν λίγο ακόμη σε καλοκαιρινό mood έρχεται στις 25 Σεπτεμβρίου, συνδυάζοντας κινηματογράφο, pizza και μια όμορφη βραδινή έξοδο.
Βραδινή εξόρμηση στον Άγιο Σωζόμενο
Με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, θα παρατηρήσουμε Κουκκουφκιάους (μικρή κουκουβάγια) και αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε και νυχτερίδες!
Η μαγεία των βιεννέζικων βαλς έρχεται για πρώτη φορά στην Πάφο
Οι Strauss Virtuosi, διακεκριμένοι σολίστ της περίφημης Ορχήστρας του Ανακτόρου Σενμπρούν της Βιέννης, παρουσιάζουν μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική του Γιόχαν Στράους.