Δημοσιεύτηκε στις 05 Σεπτεμβρίου 2019
Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης σπουδών, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής. Το σχέδιο του υπουργείου για τα ΑΕΙ περιλαμβάνει επίσης απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, αυτονομία των Πανεπιστημίων, δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής.
Την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέλος στους «αιώνιους» φοιτητές στα Πανεπιστήμια μετέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στα μέλη του νέου Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Τετάρτης.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταργήσει το καθεστώς των «αιώνιων» φοιτητών, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αναιρέσει τη διάταξη διαγραφής φοιτητών. Πριν μία εβδομάδα, μιλώντας στο στο «Πρακτορείο FM», η κυρία Κεραμέως είχε δηλώσει ότι θα υπάρξει κατάργηση των αιώνιων φοιτητών και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο, κατά πάσα πιθανότητα ν+2, το οποίο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές.
Μετά τη συνάντηση με τους πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε στο protothema.gr ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο εφαρμογής, ενώ θα προβλεφθούν και εξαιρέσεις, π.χ. για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους. Το νέο αυτό πλαίσιο θα ισχύει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, οι οποίοι θα ξέρουν ότι ξεκινώντας τις σπουδές τους έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να τις ολοκληρώσουν.
Σαρωτικές αλλαγές στα Πανεπιστήμια
Η κ. Κεραμέως έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών της για την παιδεία, τονίζοντας ότι «από τον Σεπτέμβριο ξεκινά δημόσιος διάλογος για όλα τα μεγάλα ζητήματα της παιδείας, όπως απελευθέρωση των μεταπτυχιακών, η έξοδος των ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό, η αυτονομία των Πανεπιστημίων, η δημιουργία spin off, η διαχείριση των πατεντών που δημιουργούν οι επιστήμονες, η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών τμημάτων και βέβαια η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής”.
Διαβάστε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Επιπλέον, το Προεδρείο ενημερώθηκε για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει εντός του έτους σε ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η νομοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με το υπουργείο, θα κάνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης για Ανώτατα Ιδρύματα αυτοδιοίκητα, ευέλικτα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε πως έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σχετικά
Δείτε πώς άλλαξε η Πλατεία Ηρώων – Οι φωτογραφίες από ψηλά που εντυπωσιάζουν
Από εργοτάξιο σε σύγχρονη πλατεία
Lidl Better Living Days #summer2026: Ένα μοναδικό ταξίδι ευεξίας, γεμάτο γεύση, ενέργεια και χαμόγελα σε όλη την Κύπρο
Με 6 προορισμούς, πάνω από 1.700 συμμετέχοντες και περισσότερες από 3.500 μερίδες, η Lidl Κύπρου επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη διαρκή δέσμευσή της για την προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής για μικρούς και μεγάλους
Νέος Γενικός Διευθυντής του Hilton Nicosia ο Ilio Rodoni
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο Hilton Nicosia αναλαμβάνει ο Ilio Rodoni, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κ. Εύρο Στυλιανού, μετά την πρόσφατη αφυπηρέτησή του.
Όταν ένα ελληνικό ξενοδοχείο γίνεται γαστρονομικός προορισμός: Τα εστιατόρια που αξίζει να ανακαλύψετε, ακόμη κι αν δεν μένετε εκεί
Τα σύγχρονα luxury resorts επενδύουν πλέον στη γαστρονομία ως έναν αυτόνομο λόγο επίσκεψης, δημιουργώντας εστιατόρια που λειτουργούν ως προορισμοί από μόνα τους και προσελκύουν ταξιδιώτες αλλά και κατοίκους της κάθε περιοχής
«Ελευθερία, ασφάλεια και προσωπική εξέλιξη» – Τι κρύβεται πίσω από την τάση των «σόλο» ταξιδιών
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδεύουν μόνοι τους, αναζητώντας ελευθερία, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και την ευκαιρία να ζήσουν εμπειρίες με τους δικούς τους όρους
Αεροπορική εταιρεία θα χρεώνει και τις χειραποσκευές στα ντουλάπια της καμπίνας
Η νέα πολιτική τίθεται σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2027 – Δωρεάν μόνο η μικρή τσάντα κάτω από το κάθισμα
«Κολλημένη» στα 40άρια η Κύπρος- Μπαίνει σε ισχύ νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση
Προσκύνημα σε 5 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν (σήμερα)
Σήμερα σού προτείνουμε εκδρομή και προσκύνημα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!
Διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά στην κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής από τη Lidl Κύπρου
Με σφραγίδα ποιότητας από τους Masters of Wine, η κάβα της εταιρείας συνδυάζει εξαιρετική ποικιλία, διεθνείς διακρίσεις και την κορυφαία σχέση ποιότητας-τιμής.
Christmas Markets 2026: 12 παραμυθένιες αγορές της Ευρώπης που αξίζει να επισκεφθείς φέτος
Από τη Βιέννη και τη Νυρεμβέργη μέχρι το Στρασβούργο, την Πράγα και την Κοπεγχάγη, συγκεντρώσαμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές που αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμα ενός χειμωνιάτικου ταξιδιού μαζί με τις ημερομηνίες λειτουργίας τους
Ανακοινώθηκε ένα ακόμα Χριστουγεννιάτικο Χωριό
Ποια χωριά ανακοίνωσαν μέχρι σήμερα τη συμμετοχή τους στο θεσμό του Υφυπουργείου Τουρισμού
Καμίνι και σήμερα η Κύπρος – Πότε τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού