Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2019
Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, και με στόχο την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασθενών παγκύπρια, ανακοινώνει τα ακόλουθα που αφορούν στην προμήθεια φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου (ΟΚΤΚ) μετά τις 2 Σεπτεμβρίου 2019:
Λειτουργία φαρμακείων ΟΚΥπΥ
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2019, από τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2019, τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ στα Κέντρα Υγείας Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Καϊμακλίου, Λατσιών, Στροβόλου, Τσερίου, Ανθούπολης, Λακατάμειας, Λινόπετρας, Κόκκινων Λάρνακας, Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού, Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, καθώς και στα Αγροτικά Υγειονομικά Κέντρα (ΑΥΚ) Ιδαλίου, Κλήρου, Ακακίου, Ορμήδειας, Αθηένου και Αυγόρου, θα τερματίσουν τη λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, από τις 2 Σεπτεμβρίου 2019 και στο εξή ς, οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία των περιοχών αυτών.
Τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ στα ΑΥΚ Ευρύχου, Πεδουλά, Παλαιχωρίου, Αγρού, Ομόδους, Πλατρών, Πάχνας, Αυδήμου, Κοφίνου, Λευκάρων, Κάτω Πύργου, Φύτης, Παναγιάς και Σαλαμιούς θα παραμείνουν ανοικτά.
Οι θυρίδες που θα παραμείνουν ανοικτές στα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου, καθώς και στο Νοσοκομείο της Πόλης Χρυσοχούς, θα εκτελούν μόνο συνταγές φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο από τον Υπουργό Υγείας Κατάλογο Ειδικών Κατηγοριών Φαρμάκων, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην Ενότητα «Ενημέρωση > Ανακοινώσεις».
Το φαρμακείο του ΟΚΥπΥ στο Νοσοκομείο Κυπερούντας θα παραμείνει ανοικτό και θα εκτελεί τόσο συνταγές ΓεΣΥ όσο και συνταγές φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον εγκεκριμένο από τον Υπουργό Υγείας Κατάλογο Ειδικών Κατηγοριών Φαρμάκων.
Παράλληλα, οι ασθενείς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου
(ΟΚΤΚ), που λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Κατάλογο Ειδικών Κατηγοριών Φαρμάκων, θα μπορούν με την πιο πάνω διαδικασία να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΙΝΓΚ και του ΟΚΤΚ.
Συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων για ασθενείς Γαστρεντερολογίας, Ογκολογίας, Νευρολογίας, Ρευματολογίας και Ψυχιατρικής
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων για τη θεραπεία συγκεκριμένων κατηγοριών χρόνιων ασθενών της Γαστρεντερολογίας, της Ογκολογίας, της Νευρολογίας, της Ρευματολογίας και της Ψυχιατρικής, μπορεί να γίνεται είτε από συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ Ιατρούς είτε από ιδιώτες Ειδικούς Ιατρούς που δεν έχουν ενταχθεί στο Σύστημα. Οι συνταγές θα εκτελούνται με το υφιστάμενο καθεστώς από τις θυρίδες των φαρμακείων του ΟΚΥπΥ, του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γ ενετικής Κύπρου και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, μέχρι και τις 31 Μαΐου 2020.
Τονίζεται ότι, με την ένταξη έκαστης κατηγορίας φαρμάκων στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων, θα εκτελούνται οι συνταγές με τα προϊόντα αυτά που θα εκδίδονται μόνο από συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ ιατρούς των πιο πάνω ειδικοτήτων και κατόπιν σχετικής ενημέρωσης των επηρεαζόμενων ομάδων ασθενών και Ειδικών Ιατρών. Τα υπό αναφορά φάρμακα δύναται να ενταχθούν στον Κατάλογο σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο πριν την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ, τον Ιούνιο του 2020.
Σχετικά
“Restart your Life”: Το νέο φθινοπωρινό τεύχος της Madame Figaro είναι εδώ
Ένα τεύχος αφιερωμένο στην 21η Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Όταν οι ιστορίες των γυναικών γίνονται έμπνευση: Τα M&S Κύπρου παρουσιάζουν και φέτος το ‘Fashion That Matters’
7 γυναίκες ενέπνευσαν τον σχεδιαστή Μιχάλη Παντελίδη για το φετινό T-shirt
Το ωράριο των malls της Κύπρου για την 1η Οκτωβρίου
Ποια καταστήματα θα μείνουν ανοικτά την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου
Νέα άφιξη: Το πρώτο κατάστημα LEGO έρχεται στην Κύπρο
Ένα τουβλάκι, αμέτρητες δυνατότητες και ένας νέος χώρος για να τις ανακαλύψεις
Σ' αυτό το mall θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα Victoria’s Secret της Κύπρου
Ο διάσημος οίκος εσωρούχων ανοίγει το πρώτο και μοναδικό κατάστημα Victoria’s Secret στην Κύπρο
Η JYSK ετοιμάζει την επέκτασή της στην Κύπρο
Τα πρώτα καταστήματα ανοίγουν την άνοιξη του 27
25+ beauty brands, αμέτρητες εμπειρίες: Το Beauty Fest επιστρέφει στη Λεμεσό!
Το μεγαλύτερο beauty event του φθινοπώρου επιστρέφει στη Λεμεσό
To νέο μυθιστόρημα της Άννας Κριθ βρίσκεται στα ράφια
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της, με τίτλο «Το τίμημα της ομορφιάς: Το ελιξίριο»
H Lidl Κύπρου βάζει «Ψαλίδι στον Πληθωρισμό» και μειώνει τις τιμές σε περισσότερα από 60 προϊόντα
Μια πρωτοβουλία έμπρακτης στήριξης του καταναλωτικού προϋπολογισμού ενάντια στις πληθωριστικές πιέσεις
FLO London: Γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με μια ξεχωριστή εκδήλωση!
Ένας χώρος όπου η ομορφιά συναντά την υψηλή αισθητική και τη βρετανική φινέτσα.
H Lidl θα γεμίσει PAW Patrol
Η Lidl θέτει νέα πρότυπα στη διαφήμιση παιδικών προϊόντων: Συνεργασία με το PAW Patrol® αποκλειστικά για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που πληρούν τα διατροφικά κριτήρια του ΠΟΥ
Το ωράριο των malls της Κύπρου για τον Δεκαπενταύγουστο
Πώς θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα