Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου 2019
Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από τον πρώτο ημιτελικό του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον με την Κύπρο να ανοίγει τις ζωντανές μεταδόσεις του μεγαλύτερου μουσικού διαγωνισμού του πλανήτη.
Η Κύπρος και το ΡΙΚ στη φετινή Γιουροβίζιον επέλεξαν τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στον καλλιτέχνη που θα μας εκπροσωπήσει στον φετινό διαγωνισμό και αυτή ήταν η Τάτμα. Η ανακοίνωση του ονόματος της Τάμτα αλλά και την ομάδας παραγωγή τόσο του τραγουδιού όσο και της σκηνική μας παρουσίας αναπτέρωσαν το ηθικό μας.
Ο περσινός θρίαμβος με την Ελένη Φουρέιρα λειτούργησε μέχρι ενός σημείου θετικά για τη φετινή μας συμμετοχή με του φαν του διαγωνισμού να περιμένουν με αγωνία το τραγούδι της Κύπρου που πέρσι βρέθηκε μία ανάσα από την κορυφή. Η περσινή συμμετοχή της Κύπρου ήταν η Ελένη Φουρέιρα και το γκελ που έκανε στο κοινό και τα εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολούθησαν τόσο τον ημιτελικό όσο και τον τελικό.
Φέτος, τα πράγματα δεν ακολούθησαν την περσινή πορεία της Κύπρου με τα γραφεία στοιχημάτων να ρίχνουν την Κύπρο εκτός δεκάδας στον μεγάλο τελικό. Τις τελευταίες ημέρες και μετά από τη δεύτερη πρόβα της κυπριακής συμμετοχής φάνηκε πως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Ένα σοβαρό πρόβλημα στον ήχο, η μεγάλη προσδοκία από την Τάμτα και ένα όχι και τόσο εντυπωσιακό χορευτικό απογοήτευσαν του φαν του διαγωνισμού και έφεραν την Κύπρο με χαμηλές επιδόσεις.

Ο πρώτο ημιτελικός
Όσον αφορά στον πρώτο ημιτελικό τα πράγματα είναι ευοίωνα για την Κύπρο με τα προγνωστικά και τις αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων να μας ανεβάζουν στη δεύτερη θέση ενώ για αρκετές εβδομάδες βρισκόμασταν στην κορυφή.
Φαίνεται πως ο ημιτελικός και το πέρασμα της χώρας μας στον τελικό θα είναι μία εύκολη υπόθεση όμως στη Γιουροβίζιον δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι για τίποτα αφού όλα είναι πιθανά και όλα ανατρέπονται, πράγμα που το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές στο παρελθόν.
Ο πρώτο ημιτελικός είναι αναμφίβολα πιο εύκολος από τον δεύτερο στον οποίο ανταγωνίζονται μεταξύ τους πολλά από τα μεγάλα φαβορί όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, η Ελβετία αλλά και η Μάλτα.
Στον πρώτο ημιτελικό η Κύπρος όπως φαίνεται θα ανταγωνιστεί με την Ελλάδα που τα στοιχήματα την θέλουν στην πρώτη θέση, την Αυστραλία που ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα πάρα πολύ και την Ισλανδία. Αυτές είναι φέτος οι ‘δυνατές’ συμμετοχές του πρώτου ημιτελικού. Παράλληλα, όμως, στον πρώτο ημιτελικό διαγωνίζονται η Ελλάδα που πάντα ψηφίζει την Κύπρο και η γενέτειρα της Τάμτα Γεωργία που σίγουρα θα ψηφίσει την συμπατριώτισσά της που είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στη χώρα της.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες που διαγωνίζονται δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά αφού δεν μας ψηφίζουν παραδοσιακά στο διαγωνισμό. Αν και είμαστε έτοιμοι για όλα εντούτοις πιστεύουμε πως η Κύπρος και το Replay θα περάσουν στον τελικό του Σάββατου όπου εκεί τα πράγματα φέτος θα είναι πολύ δύσκολα για την Κύπρο.
Α' Ημιτελικός, Τρίτη 14 Μαΐου
Κύπρος
Μαυροβούνιο
Φινλανδία
Πολωνία
Σλοβενία
Τσεχία
Ουγγαρία
Λευκορωσία
Σερβία
Βέλγιο
Γεωργία
Αυστραλία
Ισλανδία
Εσθονία
Πορτογαλία
Ελλάδα
Άγιος Μαρίνος
Τα προγνωστικά για τον πρώτο ημιτελικό

Σχετικά
«Το πιο λαμπρό αστέρι: 30 χρόνια χωρίς την Αλίκη»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση
Ένα ταξίδι στο φως, που η Αλίκη Βουγιουκλάκη άφησε αναμμένο, μέσα από τα τραγούδια, τις λέξεις, τις εικόνες, το χαμόγελό της!
Τα 25 "δυνατά" μουσικά ραντεβού του Οκτώβρη
Ποιες είναι οι συναυλίες που δεν πρέπει να χάσεις
Andreas Krambias Quintet και Ιδαίον Project σε μια διπλή μουσική βραδιά στη Λευκωσία
Η παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου συναντά τον σύγχρονο ήχο και τον πειραματισμό στο Studio του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Ο Γιάννης Κουτής παρουσιάζει το «Words of Silence» στο Κυπριακό Μουσείο
Μαζί με τον Markus Stockhausen και τον Μάριο Τακούσιη, ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του ουτιού συναντά το κοινό στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2026.
Oι Fuse και η Φρειδερίκη Τομπάζου στο DownTown Live
Ετοιμαστείτε για μια μοναδική μουσική βραδιά!
Ο Γιώργος Τσαλίκης έρχεται για ένα live στον Πρωταρά
Mε ένα πρόγραμμα με έντονο party χαρακτήρα, μεγάλες επιτυχίες και αστείρευτη διάθεση για διασκέδαση
Η Μάγδα Βαρούχα και ο Χρήστος Αδαμόπουλος επιστρέφουν Κύπρο για ένα live
Η Μάγδα και ο Χρήστος συνεχίζουν τη μουσική τους ιστορία
Η Nama Dama και τρεις δημιουργοί ενώνουν τραγούδι και κουκλοθέατρο στην Αξιοθέα
Τέσσερις Κύπριες δημιουργοί συναντιούνται στη σκηνή την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, σε μια πολυμεσική μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τη γραφή της Virginia Wool
Οι Dal:um φέρνουν τους σύγχρονους ήχους της κορεατικής παράδοσης στην Αξιοθέα
Το κορεατικό ντουέτο εμφανίζεται στη Λευκωσία την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, συνδυάζοντας δύο παραδοσιακά έγχορδα με τον μινιμαλισμό και τη μουσική εξερεύνηση.
Κυπριακές μελωδίες αλλιώς: Το TratSik String Quartet στην Αξιοθέα
Τέσσερις μουσικοί και έργα επτά Κυπρίων συνθετών φέρνουν την παράδοση στη σύγχρονη μουσική δωματίου, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.
Αυτός είναι ο τραγουδιστής που έρχεται για τη νέα σεζόν στο ZAZZA Music Theater στη Λευκωσία
Κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου