Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2019
Η Βιέννη εξακολουθεί να είναι εδώ και πολλά χρόνια η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα, κατακτώντας και πάλι εφέτος και για δέκατη στη σειρά φορά, την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, στην ετήσια έρευνα της εταιρίας "Mercer".
Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.
Για τη Βιέννη τονίζεται στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός «της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στον πολιτισμό και οι δυνατότητες αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών σχολείων».
Επισημαίνεται επίσης «το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά ποιοτικής κατοικίας τόσο στην ίδια την πόλη όσο και γύρω απ' αυτή».
Στη δεύτερη θέση, μετά την αυστριακή πρωτεύουσα, κατατάσσονται η Ζυρίχη και το Βανκούβερ και στην τρίτη θέση το Μόναχο και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ενώ στις δέκα πρώτες θέσεις βρίσκονται - με εξαίρεση το Βανκούβερ και το Όκλαντ - ευρωπαϊκές πόλεις.
Την τελευταία θέση του καταλόγου καταλαμβάνει, όπως και τις τελευταίες χρονιές, η Βαγδάτη.
Η ασφαλέστερη πόλη στην Ευρώπη ήταν το Λουξεμβούργο (1), ακολουθούμενη από τη Βασιλεία, τη Βέρνη, το Ελσίνκι και τη Ζυρίχη στη δεύτερη θέση της λίστας .
Η Μόσχα (200η) και η Αγία Πετρούπολη (197η) ήταν οι λιγότερο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης φέτος ενώ την μεγαλύτερη πτώση στη Δυτική Ευρώπη από το 2005 μέχρις σήμερα είχαν οι Βρυξέλλες (47η στη φετινή λίστα), λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και η Αθήνα (102η), καθώς ανακάμπτει βραδέως από τις οικονομικές και πολιτικές αναταραχές, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Mercer
Σχετικά
Τελετή λήξης FIDE Candidates Tournament 2026 στο Cap St Georges Hotel & Resort
Ολοκληρώθηκε η πιο Σημαντική Διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού
Δωρεάν ξεναγήσεις, πεζοπορίες και εκδηλώσεις σε χώρους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κύπρου
Με αφορμή τη νέα έκδοση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO «Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου: Ιστορία, Μύθος, Θρησκεία»
Lidl Κύπρου: Δυναμική παρουσία και ουσιαστική στήριξη στο Ayia Napa Youth Soccer Festival 2026
Ως Platinum Sponsor, η Lidl Κύπρου συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, προσφέροντας χιλιάδες θρεπτικά γεύματα και αναδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στον αθλητισμό
Η Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 22 προορισμούς, με τιμές από €19 (μόνο για σήμερα)
Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξεις προορισμό
Ζήσαμε την απόλυτη εμπειρία διαμονής στο πρώτο πολυθεματικό θέρετρο του νησιού
Μείναμε για 24 ώρες στο City of Dreams Mediterranean και σου μεταφέρουμε εικόνες και εντυπώσεις
Πότε αρχίζει το Κύπρος-Ελλάδα με το πλοίο «AF Marina»
Η έναρξη των κρατήσεων και η αγορά των εισιτηρίων για την φετινή χρονιά, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Απριλίου
Τιτανικός: Η ιστορία του πιο διάσημου ναυαγίου που έγινε σαν σήμερα το 1912
Το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού ξεκίνησε σαν μια θριαμβευτική στιγμή της ναυπηγικής ιστορίας και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες όλων των εποχών
Το «The Floor» επιστρέφει και... παίζεται αλλιώς
Πρεμιέρα, την Παρασκευή 17 Απριλίου στις 21:00 και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα
Η νέα τηλεοπτική σεζόν στο ΣΙΓΜΑ φέρνει στις οθόνες μας το «DRAGONS’ DEN»
Με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη
«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix – Η ιστορία μιας οικογένειας στην Αμερικάνικη Δύση
Η πρώτη σεζόν είναι εμπνευσμένη από το τρίτο βιβλίο της πολυαγαπημένης σειράς της Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ.