Things to Do

Κατοικίδια: μάθε τον κόσμο τους

Άκουσε το κατοικίδιό σου, κάτι έχει να σου πει. Η επικοινωνία με τα αγαπημένα μας pets δεν είναι ούτε ουτοπία ούτε αδύνατη. Αντίθετα, επικοινωνούν μαζί μας με τη γλώσσα του σώματος, τους ήχους και το βλέμμα τους.

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2013

Για να καταλάβεις τι λέει ένα ζώο πρέπει να κάνεις ο,τι κάνουν και αυτά όταν θέλουν να μας κατανοήσουν. Δηλαδή, να ησυχάζεις και να παρατηρείς. Τα κατοικίδιό σου αυτό κάνει. Μελετά την κάθε σου κίνηση, τον τόνο της φωνής σου, τις συνήθειες και εκφράσεις σου, για να καταλάβει το επόμενό σου βήμα, τη διάθεσή σου και τι ζητάς από αυτό. Κάνε λίγα πειράματα, και θα εκπλαγείς από τις αντιδράσεις του μικρού σου pet.

 

Η επιστήμη

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το θέμα, με τα αποτελέσματα των ερευνών τους να είναι εκπληκτικά, όπως για παράδειγμα:

Στην Ακαδημία Επιστημών της Ουγγαρίας ο ερευνητής Jozsef Topal, μετά από πρόσφατη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά διαθέτουν επικοινωνιακές δυνατότητες παρόμοιες με αυτές των μικρών παιδιών. Παρακολουθούν, μάλιστα, με προσοχή το βλέμμα των ανθρώπων για να καταλάβουν τι θέλουν. Ο Δρ. Topal σημειώνει ότι: “Τα σκυλιά και οι άνθρωποι διαθέτουν παρόμοιες δυνατότητες επικοινωνίας. Μάλιστα, τα σκυλιά έχουν τις ίδιες ικανότητες με αυτές των παιδιών από έξι μηνών έως δύο ετών”.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το νιαούρισμα της γάτας σπάνια ακούγεται μεταξύ της μιας γάτας και της άλλης, αλλά ότι οι γάτες έχουν ‘εφεύρει’ ήχους και τρόπους να αποσπούν την προσοχή των ανθρώπων (http://sciencenetlinks.com). Αυτό προκύπτει και από την έρευνα ‘The cry embedded within the purr’ τής Karen McComb από το Πανεπιστήμιο του Sussex, η οποία μελέτησε το θέμα και ανακάλυψε ότι, όταν οι γάτες πεινούν, ‘αναγκάζουν’ τους ιδιοκτήτες τους να τους ταΐσουν βγάζοντας ένα συγκεκριμένο είδος νιαουρίσματος που παρακινεί τον ιδιοκτήτη να αντιδράσει. Συμβαίνει, δηλαδή, κάτι ανάλογο με την αντίδραση μιας μητέρας στο κλάμα του μωρού της.

Και τα κουνέλια και τα πουλιά έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας. Για παράδειγμα, όταν το κουνέλι σάς γυρίζει την πλάτη, δείχνει ότι σας αγνοεί (www.hopperhome.com). Ή ότι τα πουλιά κουνούν την ουρά τους πέρα δώθε όταν χαίρονται για κάτι (www.peteducation.com);

Η Wendy Wolfe, Animal Communicator, χρησιμοποιεί τον ένστικτό της για να επικοινωνήσει με αυτά και να μάθει αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της, στο www.wendywolfe.com.

 

Ξέρετε ότι…

Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί ειδικοί είναι ότι τα ζώα ‘διαβάζουν’ την ενέργειά μας. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και εσείς βλέποντας τις αντιδράσεις τους όταν είστε ήρεμοι ή όταν είστε εκνευρισμένοι. Ένας καλός καθοδηγητής στο θέμα αυτό είναι ο ‘γητευτής των σκύλων’ Cesar Millan. Στην ιστοσελίδα του www.cesarsway.com θα βρεις αναρίθμητα tips, vindeo clips, τα βιβλία και DVDs που έχει εκδώσει. Παράλληλα, αν έχεις τη δυνατότητα, μπορείς να παρακολουθήσεις το πρόγραμμά του “Dog Whisperer” από το κανάλι National Geographic (Nat Geo Wild).


tip

Για ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων για τη συμπεριφορά των ζώων και την εκπαίδευσή τους, μπορείς να παρακολουθήσεις online, στο www.cidbt.org.uk, το ‘The Cambridge Institute of Pet Behaviour & Care’.


Η συμπατριώτισσά μας Άντρη Λαγού, μας μαθαίνει πώς να επικοινωνούμε με τα κατοικίδιά μας με βάση τη θετική εκπαίδευση 

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι για πολλούς και διάφορους λόγους χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται ότι είναι μια ψυχούλα που έχει τις δικές της ανάγκες… και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Πρέπει, λοιπόν, ο κάθε συνειδητοποιημένος άνθρωπος να γνωρίζει ότι υιοθετώντας ένα ζωάκι θα έχει κάποιες ευθύνες, τόσο στην καθημερινότητά του όσο και στα οικονομικά του. Ένα ζώο δεν χρειάζεται μόνο φαγητό και νερό, χρειάζεται αγάπη, στοργή και κυρίως χρόνο να ασχολούμαστε μαζί του. Αυτή είναι και η βάση της θετικής εκπαίδευσης! Η Θετική Εκπαίδευση είναι μία επιστημονική μέθοδος η οποία έχει ως αρχή της την αποφυγή οποιασδήποτε μορφής βίας. Τόσο ο εκπαιδευτής όσο και ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν βία, είτε ψυχολογική είτε σωματική. Αυτό είναι το κλειδί για να κτίσουμε μια σχέση αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης, καθώς η εκπαίδευση δεν είναι σημαντική μόνο για τις διάφορες εντολές που θέλεις να μάθεις στο ζώο σου, αλλά και για να αποκτήσεις την ιδανική σχέση μαζί του. Να σε αγαπά και να σου δείχνει το σεβασμό του, όχι να σε φοβάται. Το πιο απαραίτητο συστατικό όμως, για τη μαγική σχέση που θέλεις να αναπτύξεις με το ζωάκι σου είναι η γλώσσα επικοινωνίας. Ως γνωστό τα ζώα δεν ξέρουν ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά, ούτε κάποια άλλη γλώσσα. Εσύ, από την άλλη, δεν γνωρίζεις τη σκυλίσια, γατίσια ή κάποια άλλη γλώσσα των ζώων. Συνεπώς εδώ πρέπει να μάθεις την κοινή γλώσσα συνεννόησης, η οποία είναι η γλώσσα του σώματος! Ο σκύλος, η γάτα ή οποιοδήποτε άλλο ζώο έχεις στο σπίτι σου, προσπαθεί καθημερινά να σου μιλήσει με τη γλώσσα του σώματος αλλά εσύ, εφόσον δεν τη γνωρίζεις, τον αγνοείς και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Κάθε μέρα λοιπόν το ζώο σού κάνει κάποια σήματα ηρεμίας, με τα οποία προσπαθεί να σου πει κάτι συγκεκριμένο. Ο σκύλος, για παράδειγμα, κουνά την ουρά του, κι εσύ αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χαρούμενος. Είναι όμως κάθε κούνημα της ουράς το ίδιο; Μήπως με την ουρά του σου λέει διαφορετικά πράγματα κάθε φορά; Υπάρχουν άλλες τόσες κινήσεις που τις κάνει και αυτές οφείλεις σαν σωστός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης, να τις μάθεις. Όταν μάθεις να επικοινωνείς μαζί του, να του μιλάς και να σου μιλά, τότε να δεις ότι η σχέση σας θα γίνει πολύ όμορφη αλλά κυρίως χωρίς θυμό και εκνευρισμό, γιατί θα μάθετε πλέον να επικοινωνείτε και να ζητάτε ο ένας από τον άλλο!

Καλή τύχη σας εύχομαι στο μαγικό αυτό μονοπάτι που οδηγεί στην ιδανική σχέση με το ζωάκι μας!

 

“Αν μιλήσεις στη φύση θα σου μιλήσει και θα τη γνωρίσεις. Αν δεν της μιλήσεις δεν θα τη γνωρίσεις. Αυτό που δεν γνωρίζεις το φοβάσαι και αυτό που φοβάσαι το καταστρέφεις”.

Άντρια Λαγού - Θετική Εκπαιδεύτρια Ζώων (99844849, andria.lagou@gmail.com)

 

 

ΒΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Κατάγγειλε την κακοποίηση και την παραμέληση των ζώων

Σύμφωνα με τον Κυπριακό νόμο περί Ευημερίας και Προστασίας των ζώων (Άρθρο 46/1, 1994-2002),  Αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή του νόμου  είναι: οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες και η αστυνομία, ξεχωριστά ή σε συνεργασία.

Αυτό σημαίνει ότι:

Οι επιθεωρητές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μπορούν να ερευνήσουν ένα περιστατικό κακοποίησης ή παραμέλησης ζώου και να δώσουν την απαραίτητη καθοδήγηση στον πολίτη που παραβαίνει τον νόμο (για το πώς να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του ζώου).

Σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού, οι Υπηρεσίες αυτές συνεργάζονται με την Αστυνομία για παραπομπή του παραβάτη στο δικαστήριο .

Εάν καταγγείλεις περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Αστυνομία και η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να παράσχει στον παρανομούντα ενημέρωση για τις σωστές συνθήκες διαβίωσης των ζώων, τότε πρέπει να απευθυνθεί (η αστυνομία)  στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

 

Η «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου» αλλά και οι ζωοφιλικές οργανώσεις, δεν έχουν τη νομική εξουσία να διερευνούν ή να εμπλακούν σε περιστατικό κακοποίησης ζώου (παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να το κάνουν). Εντούτοις, μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες και υποστήριξη στους πολίτες.

 

Εάν δεν επιθυμείς  να έρθεις σε επαφή με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου» μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό στα  Επαρχιακά Γραφεία, χωρίς να αναφέρει το όνομά σου. Εντούτοις, η οργάνωση  θα θέλει τα στοιχεία σου για να σε ενημερώσει  για το αποτέλεσμα της καταγγελίας, αλλά και για τα αρχεία της.

 

Επικοινώνησε με την παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 70003647

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close