Shopping , News

Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτό το φθινόπωρο

Μετά τη θερινή ραστώνη, ο μήνας που διανύουμε αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής. Ο ζεστός καφές σ’ ένα τελείως φθινοπωρινό σκηνικό είναι σταθερή και σίγουρη συντροφιά για τους περισσοτέρους. Όταν, μάλιστα, συνοδεύεται από ένα καλό βιβλίο, μπορεί να μας κρατήσει κολλημένους στον καναπέ ή στο κρεβάτι μας για ώρες.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018

Εµπνευσµένος από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —µα όχι προσηλωµένος στα αληθινά γεγονότα, «Ο Φοίνικας» από τις εκδόσεις Πατάκη είναι το πιο φιλόδοξο έργο του Χωµενίδη. Καλύπτει εβδοµήντα σχεδόν χρόνια, από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη. Κυρίως, όµως, ο Φοίνικας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Ο φοίνικας, το εµβληµατικό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, κυριαρχεί —έστω και αθέατος— από την αρχή του µυθιστορήµατος. Και αποθεώνεται στο τέλος του!

Τα έργα του Ποϊσάντ έχουν συγκριθεί με του Άντον Τσέχοφ, του Ρέιμοντ Κάρβερ και του Τζορτζ Σόντερς. Το συγγραφικό του ταλέντο είναι τόσο μεγάλο, που κάνει κάθε του ιστορία να ξεπερνά τα στενά όρια των σελίδων του. Το βιβλίο «Παράδεισος των ζώων» από τις εκδόσεις Opera περιλαμβάνει 16 γοητευτικές ιστορίες, ζωγραφισμένες με τραχιές πινελιές. Απρόβλεπτες, ευφυείς και εξαιρετικά δομημένες, συνθέτουν μια συλλογή που καταπιάνεται με τις παγίδες της ανθρώπινης ύπαρξης. Η απώλεια, η θλίψη και η οργή βασανίζουν μέχρι το μεδούλι τους ανθρώπινους χαρακτήρες του, αλλά ο συγγραφέας δε φοβάται να καταδυθεί στις σκληρές και απόκρυφες αλήθειές τους.

Υπάρχουν στιγμές, τα τελευταία χρόνια, που όσο κι αν το θέλω δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενικός με κάποια βιβλία. Aυτό οφείλεται στα συναισθήματα που μου γεννά ένα βιβλίο. «Πολλά χρόνια μετά, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα έφερνε στον νου του το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να γνωρίσει τον πάγο… ». Μ’ αυτά τα λόγια, ξεκινά ένα από τα γοητευτικότερα και πιο φημισμένα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα «Εκατό χρόνια μοναξιά» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα έργο που «από στόμα σε στόμα», όπως άρεσε στον συγγραφέα του να λέει, διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Μάρκες με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Η ιστορία μιας πόλης, του Μακόντο, και μιας οικογένειας, των Μπουενδία – και μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου και ολόκληρου του κόσμου.

Στο βιβλίο «Hippie» από τις εκδόσεις Λιβάνη, o Πάουλο Κοέλο ξαναζωντανεύει το όνειρο της γενιάς των χίπηδων, που ήθελαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά. Ο Κοέλο είναι ένας νέος που σχεδιάζει να γίνει συγγραφέας. Αφήνει τα μαλλιά του μακριά και ξεκινά να ανακαλύψει τον κόσμο, την ελευθερία, αλλά και το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης. Το ταξίδι του έχει διάφορα απρόοπτα, από τη φυλάκισή του το 1968, όταν ταξίδευε στη Νότια Αμερική, από τη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας, με την κατηγορία του τρομοκράτη, μέχρι τη γνωριμία του με την Κάρλα στο Άμστερνταμ, απ’ όπου ξεκινούν μαζί για το Νεπάλ με το Magic Bus. Στην πορεία, οι δυο τους δε ζουν απλά μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, αλλά μεταμορφώνονται ριζικά κι ενστερνίζονται καινούριες αξίες στη ζωή τους.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το μυθιστόρημα της Ντόροθυ Κούμσον, με τίτλο «Καρδιά από πάγο». Πρώτα έρχεται η αγάπη, μετά ακολουθεί ο φόνος. Οι δύο καλύτερες φίλες, Πόπι και Σερένα, είναι μάρτυρες μια δολοφονίας. Ο καθηγητής της Σερένα μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου. Τα δύο κορίτσια κατηγορούνται για φόνο σε μια πολύκροτη δίκη που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια. Τι πραγματικά, όμως, συνέβη εκείνη τη νύχτα; Είκοσι χρόνια μετά, η Πόπι διψάει για εκδίκηση και θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια. Η Σερένα, σύζυγος και μητέρα, προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την οικογενειακή της ηρεμία και να κρατήσει το παρελθόν καλά κρυμμένο από τους ανθρώπους που αγαπάει. Η συνάντηση των δύο γυναικών ύστερα από τόσα χρόνια θα είναι εκρηκτική, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η αποκάλυψη παλιών μυστικών απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ζωές όλων και να τις μετατρέψει για μια ακόμα φορά σε κόλαση. Η ιστορία έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη, μέσα από μία μίνι τηλεοπτική σειρά τριών επεισοδίων υπό τον τίτλο «The ice cream girl».

Τη νύχτα που ο Μπράιν Μπίσοπ δολοφόνησε τη σύζυγό του, βρισκόταν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Έτσι, τουλάχιστον θεωρεί ο αστυνομικός επιθεωρητής Ρόι Γκρέις, ο οποίος καλείται να ερευνήσει τον φόνο της νεαρής, κοσμικής και γοητευτικής Κέιτι Μπίσοπ. Σύντομα, ο ντετέκτιβ αρχίζει να πιστεύει πως ο Μπίσοπ κατάφερε το αδύνατο: να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Καθώς ο Γκρέις ερευνά εξονυχιστικά την αξιοσέβαστη ζωή των Μπίσοπ, αντιλαμβάνεται ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Και ξαφνικά, η εύθραυστη σταθερότητα της δικής του περίπλοκης προσωπικής ζωής αντιμετωπίζει την κατάρρευση. Το αστυνομικό βιβλίο «Ο θάνατος δεν είναι αρκετός» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη είναι μια δυνατή ιστορία μυστηρίου με πολλές ανατροπές, που θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι και την τελευταία παράγραφο. Τα έργα του Peter James με ήρωα τον Ρόι Γκρέις έχουν μεταφραστεί σε 37 χώρες και έχουν γίνει παγκόσμια best seller.

Από την πρώτη κιόλας δολοφονία, αποτρόπαια και φριχτή, ο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν ξαφνιάζεται από τη βιαιότητα του εγκλήματος και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν θα είναι ίδια με καμία άλλη. Η αστυνομία ανακαλύπτει τα σώματα δύο γυναικών άγρια τεμαχισμένα και τελετουργικά τοποθετημένα σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Στον τοίχο καρφωμένο το κεφάλι του ενός θύματος και δίπλα ένα αποτύπωμα. Σταδιακά αποκαλύπτονται και άλλα εγκλήματα, εξίσου φρικιαστικά, όσο και αναίτια. Ο ντετέκτιβ, ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός, αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με έναν κατά συρροήν μανιακό δολοφόνο, που σχεδιάζει αριστοτεχνικά κάθε έγκλημα. Ο Βεροβέν, έντρομος, συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα όταν και η προσωπική ζωή του θα αποτελέσει μέρος του ανατριχιαστικού σεναρίου που έχει επινοήσει ο δολοφόνος. Ποιο είναι το αόρατο νήμα που συνδέει όλες αυτές τις άγριες δολοφονίες; Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Η πρωτότυπη δομή και η ασύλληπτη ανατροπή κατατάσσουν το «Ιρέν» από τις εκδόσεις Μίνωας στα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Και μην ξεχνάτε πως ακολουθούν τα εξίσου δυνατά «Αλέξ» και «Ανν» με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Βεροβέν.

Η Mo Hayder έχει γράψει μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα στην ιστορία του είδους. Το πρώτο της βιβλίο, «Το φονικό κελάηδισμα», χαρακτηρίστηκε από την Guardian «πρώτης γραμμής θρίλερ που σοκάρει» και το επόμενο, Η «Σιωπή των δέντρων», ψηφίστηκε από τους Times ως «ένα από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που γράφτηκαν ποτέ». Τώρα, επιστρέφει με το πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της «Μάτι στο σκοτάδι» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Κι όχι απλά επιστρέφει, αλλά το κάνει με τον καλύτερο και δυνατότερο τρόπο που θα μπορούσε, θυμίζοντάς μας, μάλιστα, πολύ τον εαυτό της, έτσι όπως μας πρωτοσυστήθηκε. Σκληρή, ακραία, τολμηρή, πρόθυμη να παίξει με τις μεγαλύτερες φοβίες μας. Έχει ήδη αρχίσει να βραδιάζει όταν ο ντετέκτιβ Τζακ Κάφερι φτάνει στο σημείο όπου βρίσκεται το θύμα κλοπής αυτοκινήτου. Έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, όμως αυτό είναι διαφορετικό. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που κλάπηκε βρισκόταν ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι, το οποίο ακόμα αγνοείται. Ύστερα από ένα ανώνυμο γράμμα, ο Κάφερι είναι σίγουρος ότι ο απαγωγέας δεν θα αργήσει να ξαναχτυπήσει και το ένστικτό του σπάνια τον έχει προδώσει.Όμως κάτι είναι πολύ λάθος. Ο απαγωγέας φαίνεται να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης επέστρεψε με μία εντελώς διαφορετική θεματολογικά ιστορία, που θα ξαγρυπνήσει πολύ κόσμο, μιας και είναι επικεντρωμένο σε κάτι που δε συναντάμε συχνά στην ελληνική λογοτεχνία: τη μαύρη μαγεία και τη λατρεία του Σατανά. Ένας serial killer εκτελεί τελετουργικά τα θύματά του, όλα ανήλικα κορίτσια, αφήνοντας ως υπογραφή μια κάρτα ταρό που απεικονίζει τον Πεντάκτινο Ιππότη. Ο αστυνόμος Αριστείδης Καππαρός, αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του, κυνηγά τον δολοφόνο ισορροπώντας στα όρια του χρόνου. Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει, ζωές κρέμονται από μια λεπτή κλωστή. Ο συγγραφέας στο βιβλίο «Αμαλία» από τις εκδόσει Μίνωας έχει χτίσει ένα καλά δομημένο σύμπαν και έχει διαλέξει με προσοχή τους πρωταγωνιστές και τους δευτεραγωνιστές που θα παίξουν με το μυαλό του αναγνώστη.

Η Agatha Christie υπογράφει ως Mary Westmacott σε έξι κοινωνικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο 1930-1956. Η διάσημη μυθιστοριογράφος αποκαλύπτει μια διαφορετική όψη της συγγραφικής πένας της, δείχνοντας το αξεπέραστο ταλέντο της. Η Λώρα Φράνκλιν νιώθει βαθιά αγανάκτηση με τη γέννηση της μικρότερης αδελφής της Σίρλεϊ – ένα πανέμορφο μωρό που το λατρεύουν όλοι στην οικογένεια. Αυτό το αντιφατικό συναίσθημα απέναντι στην αδελφή της, όμως, αλλάζει δραματικά ένα βράδυ. Από εκείνη τη στιγμή ορκίζεται να την προστατεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Ωστόσο, η Σίρλεϊ λαχταράει την ελευθερία και τον έρωτα, ενώ η Λώρα υποχρεώνεται να μάθει πως η αγάπη δεν είναι μια μονόπλευρη υπόθεση και πως το βάρος αυτής της σχέσης έχει δραματική επίδραση στη ζωή των δύο κοριτσιών. Το «Βάρος της αγάπης» από τις εκδόσεις Διόπτρα πραγματεύεται τα διαφορετικά πρόσωπα που μπορεί να έχει η αγάπη και τις συνέπειες επάνω στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, όταν αυτή μεταλλάσσεται σε εμμονή.

Η Jensen Louise είναι η συγγραφέας των βιβλίων το «Δώρο» και η «Παρένθετη». Τα έργα της έχουν γίνει διεθνή best seller, με πωλήσεις που φτάνουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Η «Αδερφή», το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με εκπληκτικές ανατροπές. Η Γκρέις, μετά τον θάνατο της καλύτερής της φίλης, της Τσάρλι, έχει αλλάξει. Τη βασανίζουν τα λόγια της Τσάρλι στην τελευταία τους συνάντηση και, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις, ανοίγει το παλιό κουτί των αναμνήσεων που είχαν οι δυο τους. Γρήγορα συνειδητοποιεί ότι υπήρχαν πολλά πράγματα που δε γνώριζε για τη φίλη της κι έτσι αρχίζει να αναζητά τον πατέρα της Τσάρλι. Στην πορεία αναζήτησης, εμφανίζεται μια κοπέλα με το όνομα Άννα, ισχυριζόμενη ότι είναι η αδερφή της φίλης της. Σύντομα η Άννα εγκαθίσταται στο σπίτι της Γκρέις και του φίλου της, Νταν. Κάτι όμως δεν πάει καλά. Εξαφανίζονται πράγματα, ο Νταν συμπεριφέρεται περίεργα και η Γκρέις είναι πεπεισμένη ότι κάποιος την παρακολουθεί. Είναι όλα αυτά απλά στη φαντασία της; Ή όσο η Γκρέις πλησιάζει στην ανακάλυψη της αλήθειας για την Τσάρλι και την Άννα, πλησιάζει και σε κίνδυνο;  

Μια αναπάντεχη κληρονομιά, μια φωτογραφία και ένα κλειδί θα οδηγήσουν τη Μαρίνα και την κόρη της σε έναν πύργο στη Μάνη. Από τη στιγμή που μετακομίζουν εκεί συμβαίνουν διάφορα τρομακτικά και ανεξήγητα περιστατικά. Ποιο διαταραγμένο μυαλό κρύβεται στις σκιές; Στην προσπάθειά της να βρει μια άκρη, η Μαρίνα έρχεται αντιμέτωπη με αλήθειες από το παρελθόν… τότε που δυο κορίτσια, η Σεμέλη και η Ισμήνη, έκαναν μια επώδυνη συμφωνία.  Με αφετηρία την όμορφη Μάνη της δεκαετίας του ’70, οι ήρωες του βιβλίου «Το τελευταίο φως» από τις εκδόσεις Ψυχογιός περνούν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο και την Κένυα. Ζωές που έχουν σφραγιστεί με ανομολόγητες επιθυμίες και καταλήγουν σε πράξεις με τραγικές συνέπειες. Μοναδικό αντίβαρο, η αγάπη, η αδιασάλευτη αλήθεια.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Αλενσόν, τρεις άντρες διεκδικούν το χέρι της πλούσιας γεροντοκόρης Ροζ Κορµόν: ο ξεπεσµένος ιππότης Ντε Βαλουά, ο ανερχόµενος αστός Ντι Μπουσκιέ και ο νεαρός διανοούµενος Ατανάζ Γκρανσόν. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ µάς προσφέρει µια εξαίρετη ψυχογραφία, γραµµένη µε ύφος γλαφυρό και ταυτόχρονα ειρωνικό, μεταφέροντας την εικόνα της γαλλικής επαρχίας στις αρχές της Βιοµηχανικής Επανάστασης. Η υπόθεση εξελίσσεται από κωµωδία σταδιακά σε δράµα και, πίσω από την πλήξη της επαρχίας, την ασήµαντη πραγµατικότητα, τις µονοµαχίες της προίκας και της κρεβατοκάμαρας, προβάλλει µια ιστορική ιδεολογική µάχη ανάµεσα στον µοναρχισµό και τον φιλελευθερισµό, ανάµεσα στο παλιό και το καινούργιο, αλλά και µια βαθιά συγκινητική ιστορία για την ανθρώπινη μοναξιά και την ωµότητα του κόσµου. Το βιβλίο «Η γεροντοκόρη» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο εντάσσεται στη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν έργα – ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας.

Στο βιβλίο «Η Θεσσαλονίκη με μοβ καφτάνι» από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζονται, χωρίς μελοδραματισμούς και τραγικές περιγραφές, τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ιστορία της Ελένης από τη Σμύρνη και της Σεριφέ από το Ρέθυμνο, που βιώνουν τις ίδιες χαρές, τις ίδιες λύπες, την ίδια νοσταλγία, τους ίδιους πόνους, εναλλάσσεται με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Μέσα από την πορεία των δύο οικογενειών παρακολουθούμε το δράμα της ανταλλαγής των πληθυσμών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι δεσμοί των ανθρώπων με τη γενέτειρά τους είναι άρρηκτοι όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμη κι αν τα συναισθήματα αλλάξουν μέσα σε λίγες μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες και οι φίλοι καταλήξουν εχθροί.

Η «Απαγωγή του μνηστήρος» από τις εκδόσεις Κέδρος είναι μια νουβέλα που εξυμνεί την πίστη και το πείσμα με το οποίο οφείλουμε να διεκδικούμε τα όνειρά μας. Η Ντούλα (1900-1940) δεν υπήρξε ηρωίδα σε κανέναν πόλεμο. Ούτε διέπρεψε σε κάποια επιστήμη ή τέχνη. Έζησε μια σύντομη και ταπεινή ζωή στην ελληνική επαρχία, στον γυναικωνίτη του προηγούμενου αιώνα. Δεν της δόθηκαν ευκαιρίες, τις δημιούργησε μόνη της. Απόλαυσε το γλυκό κομμάτι της ζωής που της αναλογούσε, γιατί πάλεψε γι’ αυτό και το κέρδισε. Με πείσμα και πάθος. Η γυναίκα αυτή, το 1920, κόντρα στα συντηρητικά ήθη της εποχής εκείνης, έκλεψε τον εκλεκτό της καρδιάς της. Τότε που συνηθιζόταν ο άντρας να κλέβει την κοπέλα που του αρνιόταν ο πατέρας-αφέντης. Το βιβλίο της συγγραφέας Κωνσταντίνας Λιβιεράτου είναι μία  σκληρή ιστορία μιας Κρητικιάς και ενός Κεφαλλονίτη, που γεννήθηκαν, αγαπήθηκαν, έζησαν και πέθαναν στο Μεσολόγγι.

Είναι μια στιγμή που ο θυμός, η εκδίκηση και η ζήλεια, κάνουν τις ευθείες γραμμές του χάρακα να δείχνουν τεθλασμένες και μισοτελειωμένοι οι κύκλοι του διαβήτη. Τότε είναι που ο έρωτας, η φιλία και η προδοσία κοινωνούν από το ίδιο ποτήρι με … αγάπη και αλμύρα! Τα παιδικά καλοκαίρια της Λίζας στο Ρέθυμνο, της χάρισαν δυνατές φιλίες και έναν μεγάλο έρωτα, τον Λευτέρη. Η σχέση τους συνεχίστηκε και στα φοιτητικά τους χρόνια στην Αθήνα. Η αγάπη τους έμοιαζε αψεγάδιαστη και η ζωή τους τακτοποιημένη από νωρίς στα καλούπια της ευτυχίας. Τα σχέδιά τους ήταν λες και είχαν ρίξει θεμέλια σε ένα «για πάντα» που θα τους ένωνε και σε ένα «ποτέ» που για κανέναν λόγο δεν θα τους χώριζε. Και όμως… Όταν εκείνος επιστρέφει στο Ρέθυμνο για να εργαστεί ως αρχιτέκτονας και να ζήσει μόνιμα εκεί, τα πράγματα περιπλέκονται. Η προδοσία τρυπώνει ύπουλα ανάμεσά τους και γρήγορα η δίψα για εκδίκηση γίνεται στόχος για τη Λίζα. Στα μάτια της έμοιαζε το τέλειο σχέδιο, ήταν; Ο ανομολόγητος έρωτας του Σήφη οπλίζει τη φαρέτρα της, αλλά μόνο στην αρχή, γιατί η αγάπη είχε άλλα σχέδια για εκείνους. Όχι, όμως για πολύ. Ο Λευτέρης στήνει καρτέρι στον Σήφη, προκειμένου να λογαριαστούν και τότε, όλα ανατρέπονται… Τα λάθη τους γίνονται οι φυλακές τους, από χώμα, από βαριά σίδερα και από μοναξιά. Το κλειδί της ευτυχίας μοιάζει να έχει χαθεί οριστικά. Μόνο η τύχη, η μοίρα και η ζωή θα καταφέρουν να λαξεύσουν ένα αντικλείδι. Αλλά μόνο ένα! Το βιβλίο «Αγάπη όπως… αλμύρα» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη είναι μία ιστορία που θα σας ταξιδέψει και θα σας βάλει σε σκέψεις.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 13 χρόνων επιτυχίας της Λένας Μαντά, οι εκδόσεις Ψυχογιός επανακυκλοφορούν 13 έργα της («Βαλς με δώδεκα θεούς», «Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης», «Το σπίτι πάνω στο ποτάμι», «Η άλλη πλευρά του νομίσματος», «Έρωτας σαν βροχή», «Το τελευταίο τσιγάρο», «Χωρίς χειροκρότημα», «Όσο αντέχει η ψυχή», «Με λένε Ντάτα», «Ήταν ένας καφές στη χόβολη», «Τα πέντε κλειδιά», «Μια συγνώμη για το τέλος», «Δεν μπορεί, θα στρώσει!») σε vintage σειρά. Πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα η αγάπη των αναγνωστών για την ίδια και τα βιβλία της, αλλά και ο σεβασμός των βιβλιοπωλών και των ομοτέχνων της απένταντι στο ήθος και στον ακέραιο χαρακτήρα της. Ο επαγγελματισμός της, η εργασιομανίας της, το πάθος και το μεράκι της μοναδικά. Οι αριθμοί που συνοδεύουν το όνομά της, από τις πωλήσεις των βιβλίων της μέχρι τις κριτικές που δημοσιεύονται από τους αναγνώστες της, πραγματικά εντυπωσιακοί. Η Λένα Μαντά αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ελληνικό εκδοτικό χώρο εν γένει.

Κάθε βιβλίο της Lucinda Riley από τη σειρά «Οι κόρες των Αστεριών» είναι και ένα ταξίδι του αναγνώστη που γνωρίζει σε καθένα κι από έναν διαφορετικό πολιτισμό, ξεκινώντας από πολύ παλιά τα έθιμα, τις νοοτροπίες και τις συνθήκες ζωής και την εξέλιξή τους μέχρι σήμερα. Η «Κόρη των μαργαριταριών» από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι το τέταρτο καθηλωτικό βιβλίο της best seller σειράς, που βασίζεται στον μύθο του αστερισμού των Πλειάδων. Η ΚεΚε Ντ’ Απλειάζ ένιωθε πάντα ότι δεν ανήκε πουθενά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της –του μυστηριώδους δισεκατομμυριούχου Πα Σαλτ, που την είχε υιοθετήσει μαζί με τις πέντε αδελφές της–, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Παρατά τη Σχολή Καλών Τεχνών και την ίδια στιγμή βλέπει την πιο λατρεμένη αδελφή της να απομακρύνεται για να ακολουθήσει τον αγαπημένο της. Μες στην απελπισία αποφασίζει να αναζητήσει τις ρίζες της· τα μοναδικά στοιχεία που έχει είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και το όνομα μιας πρωτοπόρου γυναίκας που έζησε στην Αυστραλία πριν από εκατό χρόνια. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού της είναι η Ταϋλάνδη. Εκεί η ΚεΚε γνωρίζει έναν μυστηριώδη άντρα τόσο μοναχικό όσο και η ίδια, ο οποίος, όμως, κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Όταν φτάνει στον προορισμό της, αρχίζει να πιστεύει ότι τούτη η άγρια, αχανής ήπειρος της Αυστραλίας θα μπορούσε να της προσφέρει κάτι που η ίδια μέχρι τότε θεωρούσε αδύνατον· την αίσθηση ότι επιτέλους έχει βρει μια πατρίδα.

H Kristin Hannah έχει γράψει περισσότερα από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των best seller των New York Times. Το βιβλίο της «Αχανής μοναξιά» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος μας ταξιδεύει στο 1974. Εκεί ο Ερντ έχει μόλις επιστρέψει από το Βιετνάμ, όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά. Όταν κληρονομεί ένα σπίτι στην Αλάσκα, διακρίνει μια ευκαιρία διαφυγής και μετακομίζει εκεί με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του. Όμως η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη, παρότι η τοπική κοινωνία τούς υποδέχεται εγκάρδια. Το αφόρητο κρύο, η πείνα και το μόνιμο σκοτάδι του χειμώνα βγάζουν στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό τού Ερντ που ξεσπά βίαια στην Κόρα, τη γυναίκα του. Εκείνη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και να προστατεύσει την έφηβη Λένι που, σε πείσμα των σκληρών συνθηκών, βιώνει τον πρώτο της έρωτα. Μια επική ιστορία για την ανθρώπινη επιβίωση και τον νεανικό έρωτα που ανθίζει κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής. Ένα μυθιστόρημα με καφκικές αποχρώσεις, που παράλληλα αναδίδει ελπίδα και δύναμη.

Το δεύτερο μυθιστόρημά της Φωτεινής Σκανδαλή «Πορτοκάλι και γιασεμί» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη περιγράφει ζωές ανθρώπων πού συναντιούνται, αγαπιούνται, νιώθουν μίσος, φθόνο, απογοήτευση και προδοσία. Δεκατρία χρόνια τώρα η Χαρά βιώνει την απαξίωση, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό από τον άντρα που αγάπησε και παντρεύτηκε. Δεκατρία χρόνια τώρα αναζητά ένα χάδι, μια τρυφερή κουβέντα, ένα γλυκό φιλί. Κάθε βράδυ μουσκεύει το μαξιλάρι της με δάκρυα, με το βλέμμα χαμένο στο κενό και την ψυχή της να βουλιάζει στη θλίψη. Και περιμένει. Περιμένει τον φύλακα-άγγελο που θα απλώσει τις φτερούγες του και θα την κλείσει στην προστατευτική αγκαλιά του. Κι εκείνος έρχεται με το πρόσωπο του Μάνου, ενός παλιού συμφοιτητή της, που για περισσότερα από είκοσι χρόνια δεν έπαψε να την αγαπά. Την παίρνει από το χέρι και ακολουθούν μαζί τα βήματα της αγάπης που τους ταξιδεύει πίσω στο παρελθόν, στη μικρή αυλή του σπιτιού στην Πάρο, δίπλα στη «θαλασσογραφία του Τσαρούχη», όπως αποκαλούσε ο Μάνος μια απλοϊκή ζωγραφιά στον κήπο του. Μεθούν με τα αρώματα του έρωτα, που θυμίζουν πορτοκάλι και γιασεμί, και ζουν ευτυχισμένοι στον δικό τους ονειρεμένο μικρόκοσμο. Τα όνειρα όμως δεν διαρκούν πολύ και αυτοί, μακριά από κάθε τι που τους χώρισε και τους πλήγωσε, δεν θέλουν να αποδεχτούν καμία μοιραία απόφαση.

Στο Ναύπλιο το 1829, η Δούκισσα της Πλακεντίας έπειτα από πρόσκληση του Iωάννη Καποδίστρια, εγκαθίσταται στην Ελλάδα και η Μαντώ, ένα οχτάχρονο κορίτσι, μπαίνει στη δούλεψή της. Γίνεται η αφοσιωμένη της υπηρέτρια και μεγαλώνει στη σκιά της γυναίκας, που τόσο η προσωπικότητά της όσο και η συγκλονιστική της ιστορία σημάδεψαν την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Από τις λάσπες στους δρόμους του Ναυπλίου, όπου έπαιζε ξυπόλυτη, μέχρι τα μεγαλύτερα σαλόνια στο Παρίσι και τα παλάτια του Αγγλικού Βασιλείου, η Μαντώ θα χαράξει έναν δρόμο φωτισμένο από το πάθος να βρεθεί στην αγκαλιά του άντρα που έκλεψε για πάντα την καρδιά της. Το 2017, στην Αθήνα, η Γιασεμή, έπειτα από άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, βρίσκει έναν κατεστραμμένο πίνακα, στην κυριακάτικη βόλτα της στο Μοναστηράκι. Μαγεμένη από την εικόνα της πανέμορφης γυναίκας με το σμαραγδένιο κόσμημα, νιώθει την ανάγκη να ψάξει για το παρελθόν της και καταφέρνει να ανακαλύψει το ημερολόγιό της. Η ιστορία της υπηρέτριας της δούκισσας ξετυλίγεται μπροστά της. Όλο της το είναι απορροφάται από τη ζωή εκείνης της γυναίκας. Σα να χρειάζεται να μάθει την ιστορία της για να ξεχάσει τη δική της. Το νέο βιβλίο της Θεοφανίας- Ανδρονίκου- Βασιλάκη «Η υπηρέτρια της Δούκισσας» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη συνδυάζει το ιστορικό στοιχείο με την μυθοπλασία. Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό μείγμα συναρπαστικής πλοκής, δυνατών αν και αντιφατικών ηρώων και πολλών ανατρεπτικών εξελίξεων που οδηγούν είτε στην αποδοχή και στο θαυμασμό είτε στον θυμό και στην οργή.

Ένα ακόμη βιβλίο που ξεχωρίζει αυτή την περίοδο στην κατηγορία Νεοελληνική πεζογραφία είναι «Οι δαίμονες της ερήμου» από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η Λίζα, μια νεαρή Αμερικανίδα αρχαιολόγος από το Χάρβαρντ, διακατέχεται από πάθος να ανακαλύψει την αλήθεια για τα πραγματικά αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πεπεισμένη πως κάτι άλλο έχει συμβεί από ό,τι παρουσιάζεται ως επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του, αποφασίζει να μεταβεί η ίδια στο Ιράκ και στα ερείπια της αρχαίας Βαβυλώνας, εκεί όπου εκτυλίχθηκαν οι τελευταίες μέρες της ζωής του μεγάλου στρατηλάτη. Παράλληλα, στη Βοστόνη, η γνωριμία της με τον Ιρακινό Αλί θα την οδηγήσει στα απάτητα μονοπάτια ενός σκοτεινού, αβυσσαλέου κόσμου παλαιών θρησκειών και μαγείας. Η επίσκεψή της στα αρχαία ερείπια της Χιλάχ θα αποβεί μοιραία... Ο κόσμος της μαγείας και των δαιμόνων θα αφυπνιστεί και θα ζωντανέψει απλώς και μόνο στο άκουσμα του ονόματός της, ενώ ένα ανεξήγητο μυστήριο θα απειλήσει την ίδια την ύπαρξή της.

Οι «Κρυφές ζωές» του Alex Christofi από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι μια αξέχαστη ερωτική ιστορία και μια συγκινητική ματιά στο τίμημα που κλήθηκαν να πληρώσουν οι άνθρωποι που έζησαν στη ματωμένη Ευρώπη του εικοστού αιώνα. Το 1958, στο Παρίσι, ύστερα από μια τυχαία συνάντηση, ο Ραλφ και η Έλσα μπλέκονται σε μια ερωτική σχέση που θα αλλάξει τα πάντα. Και οι δυο τους φέρουν ουλές από τα βίαια γεγονότα που σημάδεψαν την Ευρώπη. Ο Ραλφ έφυγε παιδί από τη Γερμανία και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ως πρόσφυγας στην Αγγλία προτού το σύντομο πέρασμά του από τον Βρετανικό Στρατό και το τέλος του πολέμου τον οδηγήσουν στο Παρίσι, όπου αισθάνεται ότι μπορεί να κρυφτεί από το παρελθόν και να επιχειρήσει σταδιακά να το ξεπεράσει. Η Έλσα επίσης κατάγεται από τη Γερμανία και βασανίζεται από τις δικές της τραυματικές αναμνήσεις. Προσπαθεί να κρύψει από τον Ραλφ τις περιστάσεις που την έφεραν στη Γαλλία, αλλά καθώς ερωτεύονται ολοένα και πιο βαθιά ο ένας τον άλλον έρχεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: μπορεί να τον εμπιστευτεί για να τη συγχωρήσει για το παρελθόν της ή το βάρος των ευθυνών της θα την απομακρύνει από τον Ραλφ μια για πάντα; Σ’ ένα Παρίσι που γιατρεύει τις πληγές του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τρώει τις σάρκες του καθώς η τάξη του παλιού κόσμου καταρρέει, ο Ραλφ προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στο μοναδικό πρόσωπο στο οποίο νιώθει ότι ανήκει, ενώ συνάμα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας πραγματικότητας όπου ο έρωτας ίσως να μην αρκεί.

Τα «Ελαφρά ελληνικά τραγούδια» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό και αμέσως τράβηξαν την προσοχή μου. Ο Αλέξης Πανσέληνος στήνει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα χωρίς κεντρικό ήρωα. Καταδικασμένοι έρωτες και πολιτικές συνωμοσίες, ελαφρά ελληνικά τραγούδια, εκτελέσεις και καλλιστεία ξαναζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας του 1950. Το βιβλίο είναι γεμάτο από ανάμιξη του ρεαλιστικού με το φανταστικό, του συγχρονικού με την εσκεμμένη αναχρονία, από μίνι αποφθέγματα κι από έξυπνες παρατηρήσεις για πράγματα που όλοι κοιτάμε, αλλά σπάνια τα βλέπουμε. Ο αναγνώστης θα αγαπήσει τους ήρωες του βιβλίου, θα νοσταλγήσει κάτι από την χαμένη αθωότητα της εκείνης περιόδου, θα λυπηθεί με τις γκρίζες και μαύρες μέρες του ’50 και θα απογοητευτεί όταν θα δει πόσα πράγματα επιβιώνουν ακόμα και σήμερα.

Ενοχή, τρυφερότητα, θυμό και αγάπη είναι μερικές από τις λέξεις που περιγράφουν το νέο βιβλίο της Τένιας Μακρή «Τι θα κάνω μ' εσένα, μαμά...» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Κανείς άλλος εκτός από τη μητέρα μας δεν μπορεί να μας προκαλέσει όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα –γι’ αυτό και η σχέση μας μαζί της είναι ένας πραγματικός γρίφος που συχνά δυσκολεύει τη ζωή μας. Μπορούμε, αλήθεια, ως ενήλικες να λύσουμε αυτόν τον γρίφο και να αποκαταστήσουμε την εικόνα της μητέρας μας έτσι όπως είναι, και όχι όπως την είχαμε σχηματίσει μέσα μας ως παιδιά; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια τραύματα μας δημιούργησε η συμπεριφορά της και να έχουμε μια θεραπευτική επικοινωνία μαζί της; Μέσα από τις αληθινές ιστορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, η Τένια Μακρή προτείνει δέκα βήματα που θα σας βοηθήσουν να βάλετε τη σχέση με τη μητέρα σας σε μια νέα πολύτιμη διάσταση. Θα την κατανοήσετε, θα τη συγχωρήσετε ίσως, και τελικά θα συμφιλιωθείτε και μ’ εκείνη και με τον εαυτό σας –κάτι που είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητο.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close