Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2018
Μετά από 43 παραστάσεις στην Αθήνα στον ιδιαίτερο Χώρο Αμάλγαμα, και πάνω από 1300 θεατές να έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία του έργου “από τι υποφέρετε; από Ύπαρξη”, το τελευταίο έργο της Μαρίας Γοργία και της ομάδας Αμάλγαμα θα παρουσιαστεί για 4 μόνο παραστάσεις στον πολυχώρο Συνεργείο από τις 16-19 Σεπτεμβρίου 2018.
Το έργο πραγματεύεται το ανεπίλυτο ζήτημα της μη αποδοχής του Θανάτου, της φθοράς του σώματος αλλά και της ουσιαστικής σύνδεσης και «κυκλικής» σχέσης μεταξύ Ζωής και Θανάτου. Η ποίηση και κυρίως η προσωπικότητα του πολύ σημαντικού ποιητή Νίκου Καρούζου αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης της χορογράφου καθώς παντρεύονται και αναζωπυρώνουν τις δικές τις αγωνίες σε ό,τι αφορά την φθαρτότητα του σώματος, καθώς και τα αναπάντητα και βασανιστικά ερωτήματα περί Θανάτου και Ύπαρξης. Με επιλογές από τα λεγόμενά του στις συνεντεύξεις που κατά καιρούς έδινε, («Συνεντεύξεις του Νίκου Καρούζου», εκδόσεις Ίκαρος)αλλά και από το ποιητικό του έργο, η χορογράφος στοχεύει να αναδείξει τη φυσιογνωμία ενός σπάνιου ανθρώπου που δε λύγισε, δεν πήγε με τα νερά κανενός συστήματος, και έφυγε χωρίς την αναγνώρηση που του άξιζε από την πολιτεία.
Ο Πολυχώρος Συνεργείο έχει αλλαχθεί (διατηρώντας όμως τα ουσιαστικά του χαρακτηριστικά),ώστε να παραπέμπει σε κάποιες σκηνές σε πισίνα.Ενώ η θάλασσα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ποίηση του Καρούζου, εδώ επιλέγεται το εμφιαλωμένο σε μπουκάλια νερό, δημιουργώντας αντιφάσεις και συμβολισμούς, αλλά και ομόφωνα νοήματα με κάποια από τα λεγόμενα του ποιητή: « Σας θέλω λιγάκι τρελούς, να ξεφεύγετε από κείνα τα εμφιαλωμένα νοήματα της φιλοσοφικής διαλεκτικής, να ξεφεύγετε. Η ζωή δε θέλει πώμα».
Οι θεατές καλούνται και σε αυτό το έργο να «συνομωτήσουν» με τους περφόρμερς ακολουθώντας τις οδηγίες τους, που σε κάποιες σκηνές τους ζητούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία προσέλευσης στο χώρο αυτού του ξεχωριστού Θερέτρου-Ναού....
Στο έργο πρωταγωνιστεί η νεώτατη, δυναμική Δάφνη Σταθάτου, ως το σώμα της ψυχής του Καρούζου, θα μπορούσε να πει κανείς, το νεανικό, φλογερό σώμα που παλεύει με «την παγίδα της ύπαρξης»*...Ο άνθρωπος με τις έντονες αντιφάσεις, ο Νίκος Καρούζος, είναι στα μάτια της χορογράφου, ένα φλογερό, ταλαιπωρημένο παιδί. Οι δυό ακόμα Καρούζοι του έργου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη που τραγουδά, παίζει και κινείται, καθώς και η ίδια η χορογράφος, δεν πλαισιώνουν απλά την πρωταγωνίστρια, αλλά δημιουργούν ένα δραματουργικό όλον και ένα παιχνίδι ανάμεσα στο σώμα, το λόγο, την οπερατική φωνή και το αντικείμενο.
Η επιλογή του φύλου της Γυναίκας δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαία. Για άλλη μια φορά η χορογράφος ασχολείται με το έμφυλο ζήτημα, έχοντας γυναίκες να παίζουν και να μιλάνε τον «ανδρικό» λόγο του ποιητή, και συχνά «ανδρικά» λόγια σε αρκετές σκηνές.
Στις επιλεγμένες άριες από το συγκεκριμένο έργο του Μπαχ (Κατά Ματθαίων Πάθη) έχουν προσαρμοστεί μέρη από ποιήματα του Καρούζου από την ίδια τη χορογράφο.
Τέλος, σε κάποιες σκηνές, εμφανίζονται (όπως και στο προηγούμενο έργο της χορογράφου, «το Μονόπετρο του Πύργου») ερασιτέχνες περφόρμερς, έτσι ώστε να υπάρξει το στοιχείο του ακατέργαστου και αφτιασίδωτου ρεαλισμού, και να συγχέεται το πραγματικό με το παραστασιακό-αναπαραστατικό.
Συντελεστές:
Σύλληψη-χορογραφία-σκηνοθεσία-δραματουργία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεύουν: η Δάφνη Σταθάτου, η υψίφωνος Λητώ Μεσσήνη και η Μαρία Γοργία
Κείμενα από συνεντεύξεις και Ποιήματα του Νίκου Καρούζου
Επιλογή κειμένων-προσαρμογή ποιημάτων στα λυρικά τραγούδια και κείμενα: Μαρία Γοργία
Κοστούμια και σκηνογραφική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μιράντα Βατικιώτη
Υποκριτική λόγου: Αγγελική Καριστινού
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Μουσική: Κατά Ματθαίων Πάθη, Σεμπάστιαν Μπαχ
Συμμετέχουν: Στέλλα Ατζέμη, Μαρίνα Μπάμπαλη, Βασίλης Σκαρμούτσος, Ηρώ Τσαρνά
Φωτογραφίες: Αγγελική Σβορώνου, Βαγγέλης Αγγελάκης
Βίντεο τρέιλερ: Περικλής Μαθιέλλης
Παραστάσεις:
16,17,18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018
ώρα έναρξης 20.30 / διάρκεια: 75 λεπτά
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 99 960 710.
Σχετικά
«Ο τόπος εν οι άνθρωποι»: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παρουσιάσεις του πιλοτικού προγράμματος θεατρικών εργαστηρίων σε ορεινές κοινότητες
Διοργάνωσαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους
"H πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα" του Χάρη Ρώμα επιστρέφει τον Νοέμβριο στην Κύπρο
Για παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Ακροάσεις για την παραγωγή της Σκηνής 018 «Η Κοκκινοσκουφίτσα», σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Η επιλογή των ηθοποιών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση θα γίνει από τον σκηνοθέτη της παραγωγής
"Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ" στο Θέατρο Ένα
Ένα από τα πιο συναρπαστικά ψυχολογικά θρίλερ του 20ού αιώνα.
Η παράσταση "Νίκος Ξυλούρης, ο Αρχάγγελος της Κρήτης" έρχεται Κύπρο το καλοκαίρι
Στην αφήγηση η Μελίνα Κανά
«Ανάμεσα σε Δύο Ήλιους»: Ένας μονόλογος για τη μνήμη, την απουσία και το φως με τον Θανάση Δρακόπουλο
Η παράσταση διερευνά τις εύθραυστες όψεις της ανθρώπινης εμπειρίας
Η θεατρική περφόρμανς «soul under construction» στο Ξυδάδικο
Η παράσταση διερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τον αστικό χώρο που αλλάζει διαρκώς,
"Ούλλα Ανάποδα": Η νέα κωμωδία της θεατρικής ομάδας Παρωδία υπόσχεται γέλια μέχρι δακρύων
Μία νέα, ανατρεπτική φαρσοκωμωδία
Το Θέατρο ΡΟΗ ανεβάζει παράσταση στο ιστορικό Teatro Circo
Η συγκεκριμένη παρουσία, σημειώνει το Θέατρο Ροή, αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχή της ομάδας στον εν λόγω θεατρικό οργανισμό
Ο Τσούβι επιστρέφει με εξωγήινο Stand up comedy, επίκαιρο όσο ποτέ…
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας επιστρέφει στο νησί μας για τρεις παραστάσεις, με ένα ολοκαίνουριο σόου
Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2025: Οι υποψηφιότητες
Θα απονεμηθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την εξαγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου, το Βραβείο «Νίκος Χαραλάμπους»
Αντικριστό: Η νέα καλοκαιρινή θεατρική παράσταση του Φώτη Γεωργίδη
Μετά την περσινή ΦΟΥΚΟΥ, ο Φώτης Γεωργίδης επανέρχεται με τη νέα του κοινωνική σάτιρα