Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2018
Ανηφορίζοντας τις βουνοπλαγιές του Τροόδους, λίγο μετά το στρατόπεδο της αεροπορίας στα δεξιά θα συναντήσεις τον εκδρομικό χώρο του Τροόδους. Εκεί, εδώ και 30 χρόνια, η κυρία Ελένη από την Κυπερούντα διατηρεί το δικό της μικρό εστιατόριο, 'Το εστιατόριο της Ελένης' φτιάχνοντας μαμαδίστικα πιάτα όπως ακριβώς θα τα έφτιαχνε η μητέρα και η γιαγιά σου ένα κυριακάτικο μεσημέρι στο πατρικό σου σπίτι.
Επειδή πέρασαν ήδη 30 χρόνια και επειδή η φήμη της μαστοριάς στην κουζίνα της κυρίας Ελένης έφτασε εδώ και καιρό στα αυτιά μου, αποφάσισα να ανηφορίσω προς το Τρόοδος και να λύσω αυτή την απορία: Γιατί όλοι μιλούν για το φαγητό της κυρίας Ελένης στο Τρόοδος;

Φτάνοντας εκεί, θα βρεθείς στην καρδιά τους δάσους του Τροόδους. Ένα σκηνικό από παραμύθι, με το μικρό πετρόκτιστο εστιατόριο της κυρίας Ελένης περιτριγυρισμένο από πεύκα και ζουμπούλια. Η μικρή βεράντα του χώρου έχει θέα το δάσος, τα αιωνόβια περήφανα πεύκα και τις σκηνές των παραθεριστών του Αυγούστου. Καθίσαμε εκεί στη δροσιά με το κινητό μας να χάνει αμέσως το σήμα. Ένδειξη για να απολαύσεις με ηρεμία το περιβάλλον αφήνοντας κάτω το κινητό. Εδώ μην περιμένεις μενού, πολυτέλειες και οτιδήποτε άλλο έχεις συναντήσεις σε άλλες ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού.

Εδώ η κυρία Ελένη θα σε πλησιάσει και θα σου απαριθμήσει τα πιάτα της ημέρα. Κυριακές και γιορτές η σούβλα είναι απαραίτητη. Ιδιαίτερα γνωστά είναι τα κουπέπια αλλά και οι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι όταν είναι η εποχή τους.
Η δική μου παρέα προτίμησε την χοιρινή από την αρνίσια σούβλα, τα μαμαδίστικα μακαρόνια του φούρνου, μερικούς κολοκυθοανθούς που περίσσεψαν όπως μας είπε, αφράτους κεφτέδες, φρεσκοτηγανισμένες και φρεσκοκομμένες πατάτες, πρόβειο γιαούρτι και ολόφρεσκη σαλάτα.

Τρώγοντας και συνομιλώντας με την κυρία Ελένη καταλάβαμε γιατί όλοι μιλούν για αυτή. Μόλις καθίσεις εκεί νιώθεις εκείνη τη σπιτική θαλπωρή της γιαγιάς που σου βάζει το μαγειρευτό της στο πιάτο και στο σερβίρει με αγάπη ρωτώντας σε με αγωνία αν σου άρεσε, αν χόρτασες αν θέλεις και άλλο. Το ίδιο και εδώ. Κάθε μπουκιά μας θύμισε μαμαδίστικες γεύσεις. Λες και μας κάλεσε η μάνα την Κυριακή για ψητό και μακαρόνια του φούρνου στο πατρικό.

Όσο για τα φαγητά της κυρίας Ελένης ήταν ένα και ένα. Οι κολοκυθοανθοί πεντανόστιμοι, με πολύ γεμάτη γεύση, οι κεφτέδες αφράτοι με σωστή δοσολογία πατάτας και κιμά, η σούβλα καλοψημένη, μαλακή και κυρίως σωστά αλατισμένη ενώ τα μακαρόνια του φούρνου ήταν φτιαγμένα με κόκκινη σάλτσα, γευστικά με πλούσια κρέμα τόσο όσο πρέπει. Φάγαμε όπως θα τρώγαμε στης μάνας μας και πληρώσαμε σε λογικές τιμές.

Το πέτρινο ταβερνάκι της κυρίας Ελένης και τα φαγητά της ήταν μία από τις ωραιότερες και νοστιμότερες στιγμές του φετινού καλοκαιριού. Ανυπομονώ να ξαναπάω και να δοκιμάσω ξανά εκείνους τους φρεσκοτηγανισμένους κεφτέδες με το πρόβειο γιαούρτι και το χωριάτικο σουσαμένιο ψωμί.
Πληροφορίες: 99349782
Σχετικά
Κλείνει για τη σεζόν ένα από τα πιο εντυπωσιακά rooftops της Λευκωσίας
Μάθαμε την ημερομηνία
Ένας νέος, ξεχωριστός χώρος για brunch στο χωριό, μόλις άνοιξε!
Νέο brunch spot στην επαρχία Λεμεσού μάς δίνει λόγο να ανέβουμε στο χωριό
Μια βραδιά γνωριμίας με το κυπριακό κρασί στη Λευκωσία, με δωρεάν είσοδο
Το Νέο Δημαρχείο φιλοξενεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους, στα κρασιά και στις ιστορίες του κυπριακού αμπελώνα.
Ένα νέο στέκι για sushi καταφθάνει από τη Λεμεσό και "προσγειώνεται" στην καρδιά της πρωτεύουσας
Οι λάτρεις του sushi στη Λευκωσία έχουν μια νέα άφιξη να περιμένουν
Ένα από τα πιο iconic rooftops της Λευκωσίας έκλεισε για τη σεζόν
Το Balza ολοκλήρωσε τη φετινή του σεζόν στις 3 Οκτωβρίου, αφήνοντας για ακόμη μία χρονιά το δικό του αποτύπωμα στα βράδια της πρωτεύουσας
Κυπριακές και ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη ματιά, σε ένα υπέροχο bar-restaurant
Το Museum έχει κοσμοπολίτικο touch, νόστιμα ποτά και πολύ ωραίο vibe
Coffee Berry Kύπρου: «Ισότητα σε κάθε γουλιά»
Κοινή πρωτοβουλία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλων διακρίσεων
Το Λατσί έχει το δικό του δυνατό "χαρτί" στο ψάρι
Η ψαροταβέρνα-σταθερή αξία που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες του νησιού
15 πεντανόστιμες στάσεις για μερακλήδικο σουβλάκι και σεφταλιά στην Κύπρο
Σουβλάκι, σεφταλιά ή μιξ; Βάζουμε στην ατζέντα 15 μαγαζιά για την επόμενη φορά που θα μας πιάσει η λιγούρα
Τέλος εποχής: Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Φεττάς, μια εμβληματική μορφή της εστίασης στην Πάφο
Άφησε το δικό της αποτύπωμα στη γαστρονομική ιστορία της πόλης.
Κλείνει (και πωλείται) αγαπημένο καφέ σε ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Κύπρου
Την τελευταία μέρα λειτουργίας του, θα σερβίρει δωρεάν καφέ σε όλους
20 λαχταριστοί λόγοι για να βγεις για φαγητό στη Λεμεσό
Μια λίστα με εστιατόρια που ξεχώρισαν και είναι ανάμεσα στα υποψήφια των 22ων Cyprus Eating Awards.