Δημοσιεύτηκε στις 07 Αυγούστου 2018
Ο Μοσέ Μιζραχί είχε λάβει το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1978 για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρομέν Γκαρί «La vie devant soi» («Η ζωή μπροστά σου») την οποία γύρισε στη Γαλλία.
Η ταινία αυτή χάρισε επίσης στην Σιμόν Σινιορέ, που ερμηνεύει την κύρια ηρωίδα Μαντάμ Ρόζα, ένα βραβείο Σεζάρ καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου το ίδιο έτος. Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης απεβίωσε στο Τελ Αβίβ όπου ζούσε.
Γεννημένος το 1931 στην Αίγυπτο, μετανάστευσε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη το 1946 με τη μητέρα και τον νεότερο αδελφό του. Ο τελευταίος θα σκοτωθεί στη διάρκεια αιγυπτιακής αεροπορικής επίθεσης το 1948 κατά τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο που ακολούθησε την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ.

Ο Μοσέ Μιζραχί θα σπουδάσει κινηματογράφο τη δεκαετία του 1950 στη Γαλλία, εκεί όπου θα ξεκινήσει και τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης. Μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γαλλία.
Άλλες δύο ταινίες του “Rosa, je t’ aime” (1972) και “La maison de la rue Chelouche” (1973) είχαν προταθεί για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Διηύθυνε ορισμένους από τους μεγαλύτερους Γάλλους ηθοποιούς όπως οι Μπερναντέτ Λαφόν, Ζαν Ροσφόρ, Πιερ Ρισάρ και Ανί Ζιραρντό, αλλά και τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Χανκς στο “Every Time We Say Goodbye”, μια ισραηλινο-αμερικανική παραγωγή του 1986.
Η ηθοποιός Γκίλα Αλμαγκόρ, η οποία έπαιξε σε πολλές από τις ταινίες του, δήλωσε στον ισραηλινό ενημερωτικό ιστότοπο Walla πως «ο Μιζραχί έφερε ένα ευρωπαϊκό άγγιγμα στον ισραηλινό κινηματογράφο».
«Του είμαι ευγνώμων επειδή μου προσέφερε ορισμένους από τους ωραιότερους ρόλους μου στο σινεμά», πρόσθεσε η ηθοποιός, κύρια ηρωίδα του “La maison de la rue Chelouche”, ενός αυτοβιογραφικού φιλμ για τη ζωή ενός εφήβου που φθάνει με τη μητέρα του από την Αίγυπτο στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη.
Ο Μοσέ Μιζραχί δίδαξε επίσης κινηματογράφο για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Η τέως συνάδελφός του Ρεζίν-Μιχάλ Φριντμάν, πανεπιστημιακός και ειδική στον ισραηλινό κινηματογράφο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο «Μοσέ Μιζραχί ήταν μια προσωπικότητα με εξαιρετική εξειδίκευση στο ισραηλινό σινεμά και πέρα απ΄αυτό».
Υπογράμμισε επίσης τη σημαντική θέση που έδινε στις γυναίκες στα έργα του. Χωρισμένος από τη μυθιστοριογράφο και σεναριογράφο Ραχήλ Μιζραχί, ήταν ξαναπαντρεμένος με την Ισραηλινή ηθοποιό και σκηνοθέτρια Μιχάι Μπατ Αντάμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Το πρώτο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύφθηκε
Η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της Marvel ξεκίνησε, καθώς το πρώτο επίσημο τρέιλερ του «Avengers: Doomsday» αποκαλύπτει την πιο φιλόδοξη σύμπραξη ηρώων στην ιστορία του MCU.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η «Οδύσσεια» του Νόλαν: Πάνω από 264 εκατ. δολάρια έσοδα το πρώτο Σαββατοκύριακο που προβλήθηκε
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250 εκατομμύρια δολάρια και η προώθησή της 125 εκατομμύρια δολάρια
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια
Πέντε βραδιές, πέντε ιστορίες κάτω από τα αστέρια
Τρέιλερ «Mayday»: Ράιαν Ρέινολντς και Κένεθ Μπράνα σε ψυχροπολεμική κωμωδία!
Οι δύο ηθοποιοί πρωταγωνιστούν σε μια buddy κωμωδία τοποθετημένη στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.
Μπρέντα Φρίκερ: Πέθανε η «κυρία με τα περιστέρια» από το Home Alone – Η πορεία της ως το Χόλιγουντ και η «κατάρα των Όσκαρ»
Η Φρίκερ είχε τιμηθεί με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της ως μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι»
Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μαγεία του καλοκαιρινού ουρανού
Mια σειρά από ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές Cinema Under the Stars, σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό δίπλα στη θάλασσα
Ματ Ριβς, Ρόμπερτ Πάτινσον και teaser για το «The Batman Part II»
Διότι μπορεί το έργο να μετατέθηκε για το 2028, αλλά κάπως πρέπει να μείνει η φωτιά αναμμένη.
«I Play Rocky»: Η ιστορία της ταινίας που καθιέρωσε τον Σιλβέστερ Σταλόνε – Το πρώτο τρέιλερ
Η απόλυτη περιπέτεια ενός αουτσάιντερ. Ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1976. Απέσπασε 10 υποψηφιότητες στα Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας.
Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων
Το πρώτο τρέιλερ του νέου ιστορικού δράματος του Πολ Γκρίνγκρας έφτασε, με τον Αντριου Γκάρφιλντ να ηγείται μιας από τις σημαντικότερες εξεγέρσεις της μεσαιωνικής Αγγλίας.
Ο Πίτερ Τζάκσον επιστρέφει στη σκηνοθεσία με το πολυαναμενόμενο sequel του «Τεντέν»
Υστερα από δώδεκα χρόνια μακριά από τη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους, ο Πίτερ Τζάκσον επιβεβαίωσε ότι η επόμενη κινηματογραφική του δουλειά θα είναι η συνέχεια του «Τεντέν».
Οι 10 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα σύμφωνα με τους New York Times
Η λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες δημιουργήθηκε μετά από την ψηφοφορία 500 σκηνοθετών, σταρ και άλλων επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Ο «Εφιάλτης στον Δρόμο με τις Λεύκες» επιστρέφει - Ετοιμάζεται το reboot της ταινίας
Η νέα παραγωγή θα βασίζεται στην πρώτη ταινία του 1984