Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαρτίου 2018
Για τις ανάγκες του ρόλου που του χάρισε πρόσφατα τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου πρωταγωνιστή σε δράμα και χθες βράδυ το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία "Darkest Hour" επιβεβαιόνοντας τη δυναμική του ως ένα από τα επικρατέστερα φαβορί για τα Όσκαρ, ο Όλντμαν πέρασε συνολικά πάνω από 200 ώρες στο μακιγιάζ.
Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που ο διάσημος ηθοποιός μεταμορφώνεται εξολοκλήρου για την ενσάρκωση ενός χαρακτήρα. Ακολουθούν οι τέσσερις αξέχαστες περιπτώσεις που ο Γκάρι Όλντμαν έγινε πραγματικά αγνώριστος.
Σιντ και Νάνσι (1986)
Για το ρόλο που τον ανέδειξε και βρίσκεται στις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του, χρωστά πολλά στο σκηνοθέτη Άλεξ Κοξ ο οποίος είδε σε αυτόν την αυθάδεια του μπασίστα των Sex Pistols Σιντ Βίσιους και τον επέλεξε για πρωταγωνιστή. Μαζί με την Κλόι Γουέμπ ως το έτερο ήμισυ του Βίσιους, Νάνσι Σπάνγκεν, ενσάρκωσαν το απόλυτο πανκ ζευγάρι που έζησε ένα μοιραίο αυτοκαταστροφικό έρωτα.
Δράκουλας (1992)
Στα έμπειρα χέρια του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Όλντμαν μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά στο μυθικό απέθαντο κόμη. Με πηγή έμπνευσης το κλασικό έργο του Μπραμ Στόκερ, η ταινία αναπαριστά με σέξι τρόπο το σκοτεινό και ρομαντικό κόσμο του συγγραφέα, στον οποίο ο Δράκουλας ερωτεύεται παράφορα μία θνητή (Γουινόνα Ράιντερ).
Το Πέμπτο Στοιχείο (1997)
Ως διαβολικός Ζαν Μπατίστ Ζοργκ στο μεγαλεπήβολο sci-fi έπος του Λικ Μπεσόν («Λεόν», «Lucy»), ο Όλντμαν «λάνσαρε» ένα αξέχαστο φουτουριστικό κούρεμα αλλά και έναν ακόμα εξωφρενικό χαρακτήρα με πολύ κακές προθέσεις.
Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (2011)
Η πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα για το Βρετανό ηθοποιό ήρθε στο ρόλο του ως ένας παλαιάς κοπής κατάσκοπος στα ‘70s που αναζητά μανιωδώς ένα σοβιετικό διπλό πράκτορα που έχει παρεισφρήσει στην ομάδα του, στην αγωνιώδη ταινία του Τόμας Άλφρεντσον.
Η πιο Σκοτεινή Ώρα (2018)
Πρώτη υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και νίκη, δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ και νίκη χθες βράδυ με τον Όλντμαν να βρίσκεται σε ανεπανάληπτη φόρμα ως Ουίνστον Τσόρτσιλ. Καθημερινά επί 5.5 ώρες, όσες δηλαδή χρειάζονταν για την ολική μεταμόρφωσή του, «έμπαινε τα παπούτσια» του πολιτικού ο οποίος χρειάστηκε τη στιγμή που βρέθηκε στη θέση του πρωθυπουργού να διασώσει 300.000 στρατιώτες από την Δουνκέρκη και να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Η ευχέριά του να σκαρφίζεται ασυναγώνιστες ατάκες («Κυρία μου, μπορεί τώρα να είμαι μεθυσμένος, το πρωί όμως θα 'μαι νηφάλιος και εσείς ακόμα άσχημη.»), ανταγωνίζεται μόνο την αμίμητη ικανότητά του να υπογράφει ψυχωμένους λόγους που ενέπνεαν ολόκληρα έθνη. Ο ίδιος ο Όλντμαν έχει δηλώσει πως ανυπομονούσε να εκφέρει τα λόγια του Τσόρτσιλ που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία, και τα καταφέρνει με μια εντυπωσιακή ομοιότητα.
Με πληροφορίες από το Αθηνόραμα
Σχετικά

«Πειρατές της Καραϊβικής»: Ο Τζόνι Ντεπ σε συζητήσεις για την επιστροφή του ως Jack Sparrow
«Αν του αρέσει ο τρόπος που είναι γραμμένος ο ρόλος, νομίζω ότι θα το κάνει»

Θερινός κινηματογράφος δίπλα στη θάλασσα με το Πετρίδειο Ίδρυμα
Μία καλοκαιρινή βραδιά κάτω από τον έναστρο ουρανό

«Κωνστάντια»: Οι προβολές ταινιών στην πρωτεύουσα αυτή τη βδομάδα
Δες το αναλυτικό πρόγραμμα του Μαραθώνιου Θερινών Προβολών

H «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα: «Δεν θα ξαναγίνει ταινία σαν αυτή»
Τα γυρίσματα διήρκεσαν έξι μήνες σε διάφορες περιοχές του κόσμου

Πάμε για θερινό σινεμά σε ένα ειδυλλιακό χωριό της Μαραθάσας
Μία μοναδική βραδιά για μικρούς και μεγάλους για ταινίες κάτω από τ' αστέρια

Ο Μπίλι Ζέιν ενσαρκώνει τον Μάρλον Μπράντο στη νέα ταινία «Waltzing with Brando»
Ο Μάρλον Μπράντο (Marlon Brando) «ζει ξανά» στη μεγάλη οθόνη, αυτήν τη φορά μέσα από την ερμηνεία του Μπίλι Ζέιν (Billy Zane).

«Τα Πάθη του Χριστού»: Το 2027 και σε δύο μέρη το σίκουελ της ταινίας του Μελ Γκίμπσον
Η πρώτη ταινία θα κάνει πρεμιέρα Μεγάλη Παρασκευή και η δεύτερη στην εορτή της Αναλήψεως.

Στην Αγία Νάπα θα στηθεί για άλλη μία χρονιά σινεμά κάτω από τα αστέρια
Μάθε τις 5 ταινίες που θα δούμε δίπλα στη θάλασσα

Αυτές είναι οι 4 ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Από συναρπαστικά blockbusters μέχρι ταινίες με βαθιά συναισθηματικά μηνύματα, αυτή την εβδομάδα, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν δράση, γέλιο και συγκίνηση

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα εισήχθη σε νοσοκομείο της Ρώμης
Ο Κόπολα, 86 ετών, είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει επέμβαση στην καρδιά


Drive in Cinema: Κλασικά αυτοκίνητα, θερινό σινεμά και καλοκαιρινή διάθεση στην πρωτεύουσα
Φέρε την παγωνιέρα σου και απόλαυσε την ταινία μέσα από την άνεση του αυτοκινήτου σου