Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Σαν τα κρασιά μας εν έσιει!

Η συντακτική ομάδα τού Check In στηρίζει τις κυπριακές ποικιλίες κρασιών!

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2013

 

Γηγενείς ποικιλίες κρασιού

 

Μαύρο

Είναι η ερυθρή ποικιλία που κυριαρχεί στον κυπριακό αμπελώνα (9.500 εκτάρια) και η μια από τις δύο ποικιλίες που παράγουν την Κουμανδαρία.

 

Ξυνιστέρι

Είναι η κυρίαρχη λευκή ποικιλία του κυπριακού αμπελώνα (2.600 εκτάρια). Πολύ ζωηρή και γόνιμη και ευδοκιμεί σε ξηρά ασβεστώδη εδάφη, στα οποία ακόμα και το Μαύρο υποφέρει από ξηρασία. Είναι η άλλη ποικιλία που παράγει την Κουμανδαρία.

 

Μαλάγα ή Μοσχάτο Αλεξάνδρειας

Λευκή, αρωματική ποικιλία που βρίσκεται σ' ολόκληρο τον κυπριακό αμπελώνα (380 εκτάρια), με μεγαλύτερη παρουσία στην Πάφο (Στρουμπί, Πολέμι) και τα Κρασοχώρια (Βάσα, Όμοδος). Με την αυστηρή έννοια του όρου, θα μπορούσε να μη θεωρηθεί ως γηγενής. Συνήθως, παράγει οίνους με χρώμα ανοικτό κεχριμπαρένιο και άρωμα πολύ χαρακτηριστικό ('μοσχάτο'), ιδανικό για γλυκό ή ημίγλυκο κρασί. Πολύ συχνά η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε κρασιά του Ξυνιστεριού.

 

Όφθαλμο

Ερυθρή ποικιλία που βρίσκεται σ' ολόκληρο τον κυπριακό αμπελώνα (180 εκτάρια), με μεγαλύτερη παρουσία στην Πιτσιλιά (Αγρός, Άγιος Θεόδωρος) και στην Πάφο (Κελοκέδαρα, Φοίτη). Όταν δεν αρδεύεται, παράγει οίνους με ικανοποιητικό μέχρι πολύ ικανοποιητικό χρώμα. Οι νέοι οίνοι, οι οποίοι δεν αντέχουν σε μακρόχρονη παλαίωση, έχουν συνήθως όχι έντονο, χαρακτηριστικό ποικιλιακό άρωμα (άρωμα βασιλικού ή δάφνης, με χορτώδη χροιά Μοσχάτου) και υπερβολικά χαμηλή οξύτητα.

 

Λευκάδα

Ερυθρή ποικιλία που βρίσκεται, κυρίως, σε περιοχές της Πάφου (Στρουμπί, Πολέμι) και των Κρασοχωριών (Μαλλιά, Όμοδος) και η οποία, με την αυστηρή έννοια του όρου, θα μπορούσε να μη θεωρηθεί ως γηγενής (100 εκτάρια). Τα σταφύλια της, όταν είναι ώριμα, παράγουν οίνους συνήθως στυφούς, με πολύ έντονο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα (με χροιά Μοσχάτου), το οποίο εξαφανίζεται γρήγορα με την παλαίωση.

 

Μαραθεύτικο

Ερυθρή ποικιλία που βρίσκεται σ' ολόκληρο σχεδόν τον κυπριακό αμπελώνα (80 εκτάρια), με μεγαλύτερη παρουσία στην ορεινή Πάφο (Παναγιά, Αμπελίτης) και την Πιτσιλιά όπου επικρατεί το συνώνυμο 'Βαμβακάδα' ή 'Βαμβακιά'. Είναι η ποιοτικώς ανώτερη ερυθρή γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία, η οποία συναγωνίζεται τις ευγενέστερες εισαχθείσες ποικιλίες. Παράγει κατά κανόνα πολύ πλούσιο σε χρώμα και σώμα κρασί, με χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα (κεράσι, βατόμουρο). Οι Οίνοι Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης με βάση την ποικιλία αυτή, πρέπει να παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστο για 6 μήνες.

 

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close