Eating News , Εστιατόρια

Κρασί: Barolo... παρόλο!

Στην ‘αγκαλιά’ των Άλπεων και των Απεννίνων ‘φωλιάζει’ η πρωτεύουσα της καλοφαγίας της Ιταλίας με τα δεκάδες καλούδια της: τρούφες, ρύζι, τυριά, αλλαντικά και βεβαίως τα φημισμένα κρασιά. Piedmont σημαίνει τα ποδαράκια του βουνού, Barolo σημαίνει ποιότητα οίνου.

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013

Ένα είναι σίγουρο, πως το Barolo είναι το πιο ονομαστό εκλεκτό ιταλικό κρασί, το δημοφιλέστερο. Η μικρή πόλη απ’ όπου πήρε το όνομά του, βρίσκεται 20 χλμ. νότια της Alba, στους λόφους του Langhe. Για τους επισκέπτες, ένα αξέχαστο τοπίο με πολυάριθμα κάστρα, το επιβλητικό castello του Barolo και οι οχυρώσεις του δεσπόζουν εντυπωσιακά πάνω από τις γύρω σκεπές. Με καθαρό ουρανό δε, οι πανύψηλες αλπικές κορυφές είναι ορατές από το κάστρο. Από το μικρό αυτό μάθημα γεωγραφίας ήδη έχετε καταλάβει ότι το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό, με κρύο το χειμώνα αλλά και αρκετή ζέστη και υγρασία το καλοκαίρι, πράγμα που επιτρέπει στην ποικιλία να ωριμάσει εγκαίρως, έστω και τον Οκτώβριο, εν μέσω πυκνής ομίχλης. Η ομίχλη -από την οποία παίρνει το όνομά της η πιο γνωστή ποικιλία αμπελιού της περιοχής, το Nebbiolo (nebbia σημαίνει ‘ομίχλη’)- σηκώνεται από την κοιλάδα του Tanaro, η οποία χωρίζει τους λόφους του Langhe από το Roero.

Η περιοχή και η ποικιλία
Το Nebbiolo είναι ομολογουμένως δύσκολη και απαιτητική ποικιλία που χρειάζεται πολύ μεγάλες δόσεις καλοκαιρινού ήλιου. Τα αμπέλια είναι φυτεμένα σε ασβεστολιθικά εδάφη, που βρίσκονται ανάμεσα στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές των τριών ψηλών κορυφογραμμών που εκτείνονται νότια της Alba. Συνολικά βρίσκονται μόλις 1.300 εκτάρια αμπελώνων (συγκριτικά οι αμπελώνες στο Μπορντό καταλαμβάνουν 100.000 εκτάρια). Το κύρος του Barolo συγκεντρώνεται στο ίδιο το Barolo, στο La Morta, στο Castiglione Falletto, στο Serralunga d’ Alba και στο Monteforte d’ Alba.Το Nebbiolo αντιδρά με μεγάλη ευαισθησία σε όλες τις εδαφολογικές παραλλαγές και στις ποικίλες κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η ποικίλη χημική σύνθεση των εδαφών επηρεάζει επίσης το χαρακτήρα των κρασιών.
Παράγει υψηλόβαθμα κρασιά, με εξαιρετική δύναμη, συμπύκνωση στη μύτη και αρώματα λουλουδιών (βιολέτα) και κόκκινων φρούτων που πολλές φορές συμπληρώνονται με νότες τρούφας. Στο στόμα οι τανίνες είναι πολλές φορές βίαιες και θέλουν αρκετά χρόνια (τουλάχιστον πέντε) για να μαλακώσουν. Έτσι, ευτυχώς, αφήνει οδυνηρές πρώτες εντυπώσεις στους καταναλωτές, γιατί αλλιώς η ακριβή του τιμή θα γινόταν απλησίαστη. Το χρώμα είναι σχετικά ανοικτό κόκκινο. Η ποικιλία είναι ζηλότυπα φυλαγμένη στον τόπο της, γιατί έτσι δύστροπη που είναι εκτός Barolo, σπάνια ωριμάζει σωστά.

Πώς να συνδυαστεί
Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του απαιτεί πιάτα με πυκνά, αλλά όχι έντονα αρώματα, ισχυρή αλλά όχι πολύ λιπαρή γεύση. Οι παπαρδέλες με ψίχα καραβίδας και τρούφας ταιριάζουν ωραία με Nebbiolo Barolo, που διαθέτει πληθωρική γεύση και αρώματα φρούτων και μανιταριών. Ένα φιλέτο αγριογούρουνου μαγειρεμένο με σάλτσα Barolo και πουρέ πατάτας, πιάτο έντονο, αλλά όχι λιπαρό συνδυάζεται με Barolo με ελεγχόμενες τανίνες που στρογγυλεύουν ακόμη περισσότερο υπό τον έλεγχο της πικρής γεύσης του πιάτου. Δοκιμάζοντας μια μπουκιά φαγγρί με πλιγούρι, σάλτσα φινόκιο με τζίντζερ, η σάλπιγγα γέρνει προς την πλευρά ενός σχετικά ελαφρύτερου Barolo. Οι Ιταλοί το συνιστούν ανεπιφύλακτα με brasato al Barolo, risotto ai funghi porcini.

2007 Dagromis Gaja, Barolo, D.O.C.G., abv 14, 5%, €53 (La Maison Du Vin)
Μία μεγάλη ερυθρή ετικέτα από το βασιλιά τού Piemonte. Ο Angelo Gaja δημιουργεί ένα εξαιρετικό Barolo, όπως μόνο εκείνος ξέρει. Πλούσιο, γεμάτο,  δυνατό, με σφικτή δομή και μεγάλη διάρκεια, με μούρα και βιολέτα στη μύτη και νότες γλυκόριζας που εναλλάσσονται με μπαχαρικά στη γεύση. Θα ενθουσιάσει τους φίλους των μεγάλων κρασιών τού Piemonte.

2005 Michele Chiarlo, Tortoniano, Barolo, D.O.C.G., abv 13.5% €48 (Κάβα Διονύσιον)
Στιβαρό ερυθρό από το Barolo που τιμά την παράδοση και την καταγωγή του. Στη μύτη πολύπλοκο, με χαρακτηριστικά έντονο τριαντάφυλλο και κέδρο μαζί με μπαχαρικά. Όμορφα τανικό και με μεγάλη επίγευση, χαρίζει απόλαυση με διάρκεια, χωρίς ακρότητες ή ανισορροπίες. Είναι ιδανικό για παλαίωση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είχε πρόβλημα να συνοδεύσει τα πλούσια κρεατικά μας ανά πάσα στιγμή!

2005 Prunotto Barolo, D.O.C.G., abv 13.5%, €45 (Όθων Γαλανός)
Όμορφα τυπικό Barolo με σωστή αρωματική ένταση, πλούσιες και σφικτές τανίνες και μεγάλη διάρκεια. Έντονο δαμάσκηνο στη μύτη, κεράσι, άνθη και σοκολάτα. Από τις καλές ετικέτες της ζώνης που κυκλοφορούν στην αγορά και με την υπογραφή ενός από τους μεγαλύτερους οινικούς ομίλους στην Ιταλία και τον κόσμο.

2008 Pio Cesare, Barolo, D.O.C.G., abv 14.5%, €55 (La Vinotheque)
Μεγάλο ερυθρό κρασί από έναν από τους μετρ των κρασιών του Piedmont. Πλούσιο, πολύπλοκο και τανικό με μεγάλη διάρκεια, ώριμα κόκκινα φρούτα, ζωικά αρώματα, καπνό και μπαχαρικά και βότανα, προορίζεται για πολύ ιδιαίτερες στιγμές και έμπειρους ουρανίσκους. Συνοδεύει δυνατά κρέατα με έντονη γεύση.

2006 Marchesi di Barolo Casa Fondata Barolo, D.O.C.G., abv 13.5%, €40 (ACM Christophides)
Δυνατό ερυθρό κρασί με βάθος, μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα από ροδοπέταλα, κεράσι, βανίλια και μπαχαρικά αλλά και τανίνες που… μασιούνται, πιπεράτο και πλήρες στο σώμα. Έρχεται στο τραπέζι μόνο εάν τα κρέατα που θα συνοδεύσει είναι ικανά να το… τιθασεύσουν. Αν ανταποκριθείς με επιτυχία στην πρόκληση αυτή, θα απολαύσεις μια αξέχαστη οινογαστρονομική εμπειρία.
 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close