1-2 September 2017
Cine News , Κινηματογράφος

3 κυπριακές ταινίες στο 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Ταμασού με δωρεάν είσοδο

Υπαίθριες προβολές σύγχρονου κυπριακού κινηματογράφου σε ένα καινούργιο φεστιβάλ στην επαρχία Λευκωσίας

Δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου 2017

Ένα καινούργιο κινηματογραφικό φεστιβάλ έρχεται τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου με την προβολή αποκλειστικά κυπριακών κινηματογραφικών ταινιών. Το 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Ταμασού θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού & Ορεινής με δωρεάν είσοδο.

Η κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη σε μία κυπριακή κινηματογραφική ταινία. Συγκριμένα θα προβληθούν δύο ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικά οι ταινίες:

Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, 20.00
Αγόρι στη γέφυρα του Πέτρου Χαραλάμπους (2016)

Σε ένα μικρό, ορεινό κυπριακό χωριό στα τέλη της δεκαετίας του '80, η ζωή δυο δωδεκάχρονων αγοριών είναι ήρεμη κι ανέμελη. Ο Σωκράτης περνά τις μέρες του κατασκευάζοντας αυτοσχέδια εκρηκτικά, παρέα με το φίλο και ξάδερφό του Μάρκο, κι εκεί που αποφασίζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη κροτίδα στην ιστορία του χωριού, ξεκινά η ιστορία της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους του Κύπριου σκηνοθέτη, Πέτρου Χαραλάμπους, το 'Αγόρι στη Γέφυρα'. Πρόκειται για ένα δραματικό φιλμ ενηλικίωσης βασισμένο στο βιβλίο 'The Land of the Golden Apple' της Eve Makis, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης. Απέσπασε τα βραβεία 'Best Film Award στο European Cinema Panorama Film Festival' στην Ελλάδα και 'Best Film Young Jury Cinephile Award' στο Festival Du Grain A Demoudre στη Γαλλία. Eπίσης έλαβε το Βραβείο Κοινού στο Cyprus Film Days 2017.Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον Καλοπαναγιώτη, το καλοκαίρι του 2015, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Κύπριων ηθοποιών όπως Κίκα Γεωργίου, Τόνι Δημητρίου, Χριστόδουλος Μαρτάς, Μαρία Μιχαήλ, Ανδρέας Τσέλεπος, ενώ τις ενυπώσεις κλέβει ο νεαρός πρωταγωνιστής, Κωνσταντίνος Φαρμακάς.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, 20.00
Μέλος Οικογένειας του Μαρίνου Κατρίκκη (2015)

Ο Μαρίνος Καρτίκκης ('Μέλι και Κρασί', 'Από Θαύμα') σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο της τρίτης του ταινίας μεγάλου μήκους που φέρει τον τίτλο 'Μέλος Οικογένειας'. Η ταινία είναι γυρισμένη εξολοκλήρου στη Λευκωσία και μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Γιόλα Κλείτου, Κρίστοφερ Γκρέκο, Τζιούλιο Φιλίππο Ντ΄ Ερρίκο και Αντρούλα Ηρακλέους. Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ιαπωνία πριν από μερικά χρόνια, αλλά πρόσφατα και στην Ελλάδα, προσαρμοσμένα βέβαια στη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα. Ο Γιώργος και η Σοφία, ιδιοκτήτες ενός μικρού μπακάλικου, προσπαθούν μετά δυσκολίας να αντεπεξέλθουν οικονομικά και να μεγαλώσουν τα δυο παιδιά τους. Ο παππούς τους βοηθά κι αυτός όσο μπορεί με τη σύνταξή του. Όταν όμως ο παππούς πεθαίνει ξαφνικά στον ύπνο του, oι γονείς αποφασίζουν να το αποκρύψουν για όσο καιρό μπορούν, ούτως ώστε να συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τη σύνταξη του νεκρού. Έτσι, με τη συνενοχή των παιδιών, η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει μυστικό το θάνατο του παππού. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν αρχίζουν να ψάχνουν τον αποθανόντα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Πρόκειται για μια κοινωνική, δραματική ταινία με στοιχεία μαύρης κωμωδίας η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία, με επίκεντρο βέβαια τον άνθρωπο.

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, 21.45
Πολυαγαπημένες Μέρες του Κωνσταντίνου Πιτσιλίδη (2015)

Tο 1970 οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι, ενός αμιγές ελληνικού χωριού της επαρχίας Κερύνειας, ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας "Πολυαγαπημένη", με συνεργείο και ηθοποιούς του Hollywood. Το ντοκιμαντέρ, σαν καλειδοσκόπιο, μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι μετά την τουρκική εισβολή. "Το «Beloved Days" είναι ένα ερωτικό γράμμα σε μια ανέμελη εποχή όπου άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα τι είναι το σινεμά… Άνθρωποι χαμογελαστοί, ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι, χωρατατζήδες. Και που συμπτωματικά έζησαν τις τελευταίες μέρες της κυπριακής αθωότητας λίγο πριν την τρομοκρατία, το πραξικόπημα, την εισβολή». Αυτό το δημιουργικό ντοκιμαντέρ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε απόψε στις 21:00 στον Θερινό Κινηματογράφο Κωνστάντια (Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Λευκωσία).

Ώρα έναρξης: 20.00. Είσοδος δωρεάν.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close