Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2017
Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου με ένα σημείωμά του, γεμάτο ευαισθησία και αυθορμητισμό στο Check In μας περιγράφει το ιστορικό του μεγαλύτερου θεατρικού του ονείρου, με το έργο ‘Ενώνοντας την Μεσόγειο’, που γίνεται πραγματικότητα τον Αύγουστο στο πλαίσιο του Πάφος 2017. Μία παράσταση με φόντο τις θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια και το ναυάγιο EDRO III.

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα…
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα, που έχει ταξιδέψει μέσα από μπουνάτσες και φουρτούνες, για να αράξει μπρος τα μάτια του κοινού κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στη θάλασσα της Πάφου στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού.

Σε αγαπημένες πόλεις της Μεσογείου
‘Σαν χθες με θυμάμαι να οραματίζομαι το έργο δειλά δειλά και να σκέφτομαι πως αποκλείεται να εγκριθεί. Το σύμπαν, όμως, μου φύλαγε έκπληξη μεγάλη. Η πρόταση μπήκε μαζί με άλλες στον φάκελο της υποψηφιότητας της Πάφου για την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017. Η αγαπημένη μου πόλη κέρδισε τον τίτλο και το έργο ‘Uniting the Mediterranean Sea’ άρχισε να γεννιέται. Σήκωσα άγκυρα και με την Γεωργία Ντέτσερ ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού να οδηγεί και να συμβουλεύει έβαλα πλώρη για αγαπημένες πόλεις της Μεσογείου.

6 άντρες που επιβίωσαν από ένα ναυάγιο
Απίστευτο μου φαίνεται κοιτώντας πίσω να με θυμάμαι στην Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, την Ταγγέρη και την Σμύρνη για να ψάχνω ηθοποιούς, να οργανώνω ακροάσεις και να κάνω πρόβες μαζί τους γνωρίζοντας τους ίδιους και την πόλη τους. Επόμενο στάδιο η άφιξη των διαλεγμένων του θεατρικού έργου τον Αύγουστο του 2016.

Ζήσαμε μαζί αξέχαστες εντατικές πρόβες για 15 μέρες στην Πάφο. Θέμα των αυτοσχεδιασμών μας έξι άντρες, που έχοντας επιβιώσει από ένα ναυάγιο ανταλλάζουν ψυχή. Βγάλαμε από την τσέπη της καρδιάς μας αναμνήσεις, προσευχές, παραμύθια, μνήμες, έρωτα, θρησκευτικές αντιλήψεις, μυστήρια θαλασσών, μεσογειακά όνειρα και χίλια άλλα. Ακολούθησε ο εγκλεισμός μου στην κουζίνα, που μαγειρεύεται η ποίηση και ο λόγος της ζωής και του Θεάτρου.
Γράφτηκε το έργο, που θα επικοινωνήσουμε στον κόσμο, και πιστεύω στην αλήθεια του πολύ. Οι ηθοποιοί θα συνευρεθούν ξανά για δέκα μέρες αρχές Αύγουστου και αμέσως μετά στη σκηνή. Η γλώσσα του έργου είναι στα Αγγλικά αλλά έχουν θέση στο έργο μας και τα Ελληνικά, τα Αραβικά, τα Καταλανικά, τα Γαλλικά και τα Τούρκικα’.

Ένα όνειρο ζωής
Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα και το πιο μεγάλο μου όνειρο στο θέατρο γίνεται πραγματικότητα. Το πιο μεγάλο μου όνειρο γιατί περικλείει μέσα του την ευχή της εκλιπούσας μητέρας μου και μετά κουβαλά Καββαδία, γάτες των ναυτικών, σοκάκια στενά με φωνές νοσταλγικές, πόρνες σε ανείπωτα λιμάνια, ‘Μαραμπού’, πλατείες με σιντριβάνια και αγάλματα γοργόνες, φοίνικες, κραυγές μεταναστών που φωνάζουν βοήθεια στη θάλασσα, βαλίτσες όνειρα, παπαγάλους πράσινους και ροζ, τζαμιά με πιστούς, εκκλησιές με τάματα, πεινασμένους γλάρους και πάνω από όλα ανάμνηση του μοιράσματός μου με τον κάθε ηθοποιό στην πόλη του για να καταλήξουμε στην άκρη ενός κολπίσκου στη δική μου Πάφο.
Το έργο είναι αφιερωμένο στην Μεσόγειο Θάλασσα, που έχει δει πολλά όνειρα να επιβιώνουν και άλλα να πνίγονται. Στόχος μας να φέρουμε την κάθαρση στα νερά της. Άλλωστε, στόχος του θεάτρου είναι να θεραπεύει τις πληγές και να τις μεταλλάσσει σε χαρούμενα δελφίνια’.
Παραστάσεις 15-18 Αυγ, Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας, ναυάγιο του Edro III, Πάφος, 20.00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, περίπτερα SoEasy σε όλη την Κύπρο και περίπτερο Check In στην Πάφο.
Σχετικά
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» φέρνει μια φιλία πιο δυνατή από τον χειμώνα στο Σατιρικό
Η Παιδική Σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 4 Οκτωβρίου με μια μουσική παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
Μια νύκτα στον παράδεισο: O Λώρης Λοϊζίδης και η παρέα του, επιστρέφουν
Η παράσταση που αγαπήσατε επιστρέφει δυναμικά και ταξιδεύει ξανά σε όλες τις πόλεις της Κύπρου!
Η Δημοπρασία: Ο Αργύρης Μπακιρτζής δημοπράτης στο μονόπρακτο του Σταύρου Τσιώλη που έρχεται στην Κύπρο
Στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«The Effect» της Lucy Prebble στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο «The Effect» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Lucy Prebble, σε σκηνοθεσία Εβίτας Ιωάννου.
«Πλούτωνος 71»: Μια γειτονιά της Λάρνακας αφηγείται τις ιστορίες της σε κείμενο Κώστα Μαννούρη
Για τέσσερα βράδια, ο δρόμος μετατρέπεται σε ζωντανή σκηνή όπου η μουσική, το θέατρο και οι μνήμες των κατοίκων συναντιούνται
Η μεγάλη αναμέτρηση Φροστ–Νίξον ζωντανεύει στη σκηνή του ΘΟΚ
Η Νέα Σκηνή ΘΟΚ παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Πήτερ Μόργκαν «Φροστ/Νίξον», ένα καθηλωτικό πολιτικό δράμα που μεταφέρει στη σκηνή μία από τις πιο διάσημες τηλεοπτικές αναμετρήσεις του 20ού αιώνα
«Έρκουμαι σαν καταρράκτης κάθετα»: Η νέα περφόρμανς της Έλενας Αγαθοκλέους
Μια σκοτεινή σκηνική παραβολή στην κυπριακή διάλεκτο για την απώλεια, τη μνήμη και έναν άνθρωπο που αποφασίζει να βουτήξει σε μια ρωγμή.
Η βραβευμένη περφόρμανς «Σεμπάστιαν» έρχεται για δύο παραστάσεις στη Λευκωσία
Οι Nova Melancholia και ο σκηνοθέτης Βασίλης Νούλας προσεγγίζουν τον Άγιο Σεβαστιανό ως ένα διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς, επιθυμίας, πόνου και μαρτυρίου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»: Ο Αντωνάκης και η Ελενίτσα επιστρέφουν στη σκηνή
Οι Αντι-Δρώντες παρουσιάζουν για τρεις βραδιές στο Σατιρικό Θέατρο την αγαπημένη ιστορία του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Η Κοιλιά» της Μαρίνας Βρόντη έρχεται στο ΚΤΗΡΙΟΝ 53
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Ποταμάρη και με τη Μαρίλια Χαριδήμου επί σκηνής
Όταν ο Δαβίδ συναντά τον Γολιάθ στη σκηνή
Μια ευρηματική παράσταση χοροθεάτρου «γιγαντιαίων» διαστάσεων, γεμάτη χιούμορ, φαντασία και ανατροπές, για μικρούς και μεγάλους