Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2017
Θα τολμήσω να πω ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που φέτος συμπλήρωσε τα 20 του χρόνια, μας επιφυλάσσει κάθε χρόνο στο πρόγραμμά του μία ανέλπιστη έκπληξη, ένα διαμαντάκι.
Το 2015, εκστατικά παρακολουθήσαμε και μυηθήκαμε στον κόσμο εκείνης τη θεσπέσιας ‘Ηλέκτρας’ του Σοφοκλή, από το Θέατρο Cameri του Τελ Αβίβ, ενώ πέρσι ο ‘Πλούτος’ του Αριστοφάνη της ομάδας Φτωχολογιά σήκωσε τους θεατές από τις θέσεις τους καταχειροκροτώντας τη φρεσκάδα, το μεράκι και τη μαεστρία, με την οποία δούλεψε μία σύγχρονη φόρμα της κωμωδίας ο 27χρονος σκηνοθέτης της, Κώστας Σιλβέστρος, που αργότερα κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου.
Σημείωσε, πως ο ‘Πλούτος’, ήταν μία παράσταση, που μπήκε την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αποτελεί σημείο αναφοράς του μέχρι σήμερα και σίγουρα για τα επόμενα χρόνια.
Το φετινό Φεστιβάλ περιέλαβε και πάλι την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμά του την ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη από το Ρωσικό Θέατρο Mikhail Chekhov της Ρίγα, της Λετονίας σε σκηνοθεσία Βλάντισλάβ Ναστάβσιέβ, που είδαμε στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Μία παράσταση πολύ ενδιαφέρουσα, χωρίς επικές εξάρσεις, με μέτρο και λιτό σκηνικό, ξεπερνώντας τις δραματουργικές φόρμες της τραγωδίας.
Ο σκηνοθέτης τοποθετεί τους δύο γιους της Μήδειας στην αρχή της παράστασης οι οποίοι με τις παιδικές φωνές τους ερμηνεύουν ένα τραγούδι-μοιρολόι εντείνοντας τα συναισθήματα του κοινού που γνωρίζει το τραγικό τους τέλος.
Δύο πλαστικές καρέκλες, μία ξύλινη πλατφόρμα και ένα λευκό πανί με εναλλασσόμενα χρώματα αναλόγως της ψυχοσύνθεσης των ηρώων. Ο σκηνοθέτης και ταυτόχρονα σκηνογράφος της παράστασης οριοθέτησε το δράμα γύρω από το πάθος της Μήδειας εκφράζοντας τα χαρακτηριστικά της χρησιμοποιώντας ως μέσο το σώμα της.
Η πλαστικότητα κινήσεων και μορφασμών της ηθοποιού Γκούνα Ζάρινια στη σκηνή έδωσαν μια διαφορετική, βαθύτερη προσέγγιση αυτής της σατανικής γυναίκας. Μία Μήδεια αιλουροειδές, ερπετό, ο σατανάς, να σέρνεται και να παίζει με εκείνο το νοερό τεντωμένο σχοινί της αντιπαράθεσης, μέσα από τα τρικ των πλαστικών καρεκλών και σύμμαχο σε όλο αυτό τις σκληρές νότες του επί σκηνής τσέλου στο βάθος.
Μία ανατριχιαστική, μεταφυσική Μήδεια, σε ένα ψυχεδελικό σύμπαν με τη σκηνή να μεταμορφώνεται ενίοτε σε δικαστήριο, με την ίδια, όμως, κατήγορο, κατηγορούμενη και δικαστή. Από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις της ‘Μήδειας’, που είδαμε στην Κύπρο.
Μία ξενόγλωσση παραγωγή αρχαίου ελληνικού δράματος που δυστυχώς δεν κατάφερε να γεμίσει το αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς αν και τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ μας έχει συνηθίσει στα ασφυκτικά γεμάτα θέατρα.
Σχετικά

Γιώργος Αναγιωτός: "Ο πραγματικός φόβος είναι ο έλεγχος"
Μαζί με την Αντωνία Χαραλάμπους ο Γιώργος Αναγιωτός συνθέτει το δίδυμο ενός σύγχρονου κυπριακού έργου, του ψυχολογικού δράματος "Win Win" των Στέλιου Θεοχάρους και Χριστίνας Βραχίμη

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή