Εκδρομές να πας , Guide

9 υπέροχοι λόγοι για να πας Πλάτρες

Εκδρομή στο φημισμένο χωριό της ορεινής Λεμεσού

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2017

Η ορεινή Κύπρος μάς εξιτάρει και μας καλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά. Κάθε χειμώνα τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Έτσι αυτό το τριήμερο που έρχεται επιλέγουμε Πλάτρες και έχουμε πολλούς λόγους να το κάνουμε

Πρόκειται για ένα καταπράσινο θέρετρο στους πρόποδες του Τροόδους από τα πιο φημισμένα χωριά της ορεινής Κύπρου.


Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ


ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1. Ο καταρράκτης της Καληδονίας
Ο καταρράκτης είναι από τους πιο ψηλούς που έχουμε στην Κύπρο. Το νερό του καταρράκτη πέφτει κάθετα από ύψος 12 μέτρων. Υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, που οδηγεί στον καταρράκτη, καθώς και μονοπάτι της φύσης (κοντά στο Ψηλόδεντρο) που οδηγεί σ' αυτόν.

2. Ο καταρράκτης του Μιλλομέρη
Βρίσκεται στη νοτιοανατολική περιοχή των Πλατρών, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του 'μονοπατιού της φύσης' που οδηγεί σ' αυτόν. Στον καταρράχτη οδηγεί και δρόμος χωμάτινος, από τον οποίο μπορούν να πάνε κοντά και αυτοκίνητα. Το νερό του καταρράχτη πέφτει από ύψος 15 μέτρων. Ο καταρράκτης αυτός μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, επειδή η τοποθεσία όπου βρίσκεται ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη.

3. Παρεκκλήσι Παναγίας Φανερωμένης
Ένα όμορφο εκκλησάκι σε ειδυλλιακό τοπίο που αξίζει να πας τόσο για προσκύνημα όσο και για να απολαύσεις τη φύση. ο μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης που αποτελούσε παλαιότερα την εκκλησία της κοινότητας. Χτισμένο σε κοντινή απόσταση από τις Πλάτρες σήμερα λειτουργείται δύο φορές το χρόνο, στις 8 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου.

4. Η κρήνη της Ρωξάνης Κουδουνάρη
Είναι ένα όμορφο μνημείο, με πολύ ωραία αρχιτεκτονική, κατασκευασμένο με μάρμαρο και με φόντο την τοπική πέτρα του βουνού. Κατασκευάστηκε το 1936 και βρίσκεται στην οδό Καληδονίας απέναντι από την Κοιλάδα των Χαρίτων. Στο επιστύλιο αναγράφεται το όνομα της Ρωξάνης Π. Κουδουνάρη, η οποία ήταν η δωρήτρια για το όλο έργου. Με το νερό της κρήνης της Ρωξάνης ξεδιψούν χιλιάδες ντόπιοι παραθεριστές και ξένοι επισκέπτες.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

5. Ξενοδοχεία στις Πλάτρες
Η οικοδόμηση των πρώτων τουριστικών ξενοδοχείων στις Πλάτρες άνοιξε τις πύλες της νήσου για να εισέλθει για πρώτη φορά ο τουρισμός στην Κύπρο. Το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε στις Πλάτρες ήταν 'Τα Κρύα Νερά' και λειτούργησε το 1900. Οι πρώτοι παραθεριστές των Πλατρών ήταν ομογενείς από την Αίγυπτο και μετά ακολούθησαν και ξένοι από τη διεθνή κοινωνία της Αιγύπτου. Όλες σχεδόν οι προσωπικότητες και διασημότητες που ήρθαν στην Κύπρο επισκέφθηκαν και έμειναν στα ωραία ξενοδοχεία του χωριού. Μεταξύ αυτών ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι, ο ηθοποιός Τέλυ Σαβάλας και πολλοί άλλοι.

No automatic alt text available.

Σήμερα λειτουργούν πέντε ξενοδοχεία στις Πλάτρες, το καθένα με διαφορετική αρχιτεκτονική και διαφορετικό χαρακτήρα. Σήμερα το πιο παλιό ξενοδοχείο είναι ένα ελκυστικό, παλαιό (μοναδικό ρουστίκ στυλ) κτίριο, το ξενοδοχείο 'New Helvetia' (25421348), που διευθύνεται από την ίδια οικογένεια από το 1929. Χτισμένο σε μια ήσυχη γωνιά μέσα σε πεύκα, πλήρως ανακαινισμένο αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν γαλήνη και ηρεμία. Το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για τη φιλική και οικογενειακή φιλοξενία του, όπου οι επισκέπτες, νιώθουν και αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Το πιο σπάνιο θέαμα θα δεις στο μπαρ του ξενοδοχείου όπου υπάρχει ένας κορμός πεύκου ο οποίος περνά από μέσα στο ξενοδοχείο και βγαίνει από την οροφή.

Το επόμενο παλαιότερο, καθώς και το πιο γνωστό ξενοδοχείο στο χωριό είναι το 'Forest Park Hotel' (25421751) το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ξενοδοχείο των ορεινών θερέτρων και διαθέτει 137 δωμάτια και 7 σουίτες με μπαλκόνια και όλες τις διευκολύνσεις που εξασφαλίζουν μία άνετη και ξεκούραστη διαμονή. Διαθέτει επίσης μεγάλες αίθουσες, σαλόνια, 3 εστιατόρια, 2 μπαρ, βιβλιοθήκη, Μουσείο Κυπριακών Αρχαιοτήτων, αίθουσα τηλεόρασης, αίθουσα επιτραπέζιου τένις απασχόληση παιδιών, σάουνα, τζακούζι, γήπεδα τένις, κήπους και πισίνες. Το ξενοδοχείο είναι υπό τη διεύθυνση των ιδιοκτητών του οι οποίοι διατηρούν την παράδοση της φιλοξενία και τις ανέσεις σε υψηλό επίπεδο.

Επίσης στο χωριό μπορείς να μείνεις στο 'Edelweiss Hotel' (25421335), το οποίο έχει 22 δωμάτια, τα οποία περιλαμβάνουν μπαλκόνι με θέα στην κοιλάδα και στην εξοχή. Καθημερινά σερβίρεται ευρωπαϊκό πρωινό καθώς και τοπική και διεθνή κουζίνα στο εστιατόριο με αυστριακό στυλ και ξύλινη διακόσμηση. Στο μπαρ του ξενοδοχείου μπορείς να απολαύσεις ποικιλία από τοπικά κρασιά και ποτά, δίπλα στο τζάκι.

Επιπλέον μπορείς να μείνεις στο ξενοδοχείο 'Petit Palais' (25421723) στην καρδιά των Πλατρών το οποίο διακρίνεται για το ειδυλλιακό τοπίο που το περιβάλλει καθώς και για την οικογενειακή φιλοξενία του. Το ξενοδοχείο Petit Palais είναι ανοικτό όλο το χρόνο.

Τέλος, τοποθετημένο στον πάνω δρόμο των Πλατρών μέσα στο δάσος είναι το ξενοδοχείο 'Semiramis' (25422777) το οποίο έχει κτιστεί αρχές της δεκαετίας του 1900 και διατηρεί το παραδοσιακό και κλασικό του στυλ μέχρι τις μέρες μας. Μετά και την πρόσφατη ανακαίνισή του διαθέτει ένα εκλεπτυσμένο εσωτερικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την παραδοσιακή και οικογενειακή φιλοξενία σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον που κάνει τη διαμονή σου όμορφη και ξεχωριστή.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

 food

6. Ταβέρνες και Καφετέριες

Στις Πλάτρες λειτουργούν ολόχρονα τέσσερις ταβέρνες, ενώ φαγητό και καφέ παρέχουν συνάμα και όλα τα ξενοδοχεία.

Τα εστιατόρια του χωριού είναι:
Το Ανώι (25422900)
Mimis Tavern (25421449),
Πήγασος (25421744)
Skylight (25422244)

Απόλαυσε τους μαγειρευτούς μεζέδες και φαγητά στα κάρβουνα καθώς και την περίφημη πέστροφα που σερβίρεται στα εστιατόρια του χωριού.

Για γλυκό πρέπει να επισκεφτείς το ξενοδοχείο 'Forest Park' για να δοκιμάσεις το μοναδικό παγωτό στην Κύπρο με γεύση λεβάντας το οποίο το φτιάχνουν μόνο στο ξενοδοχείο.

Για λουκουμάδες μπορείς να επισκεφτείς το Καφέ Αντώνης (99714811) στο κέντρο της κοινότητας στις Πάνω Πλάτρες.

7. Κυπριακά σοκολατάκια στις Πλάτρες

Οι Πλάτρες σήμερα διαθέτουν δύο σοκολατερί που αξίζει να τις επισκεφτείς.

> Το πρώτο και πιο γνωστό είναι το σοκολατοποιείον (99494335), ιδιοκτησία των Γιάννη και Πραξούλας Άνταμς, που μετρά αρκετά χρόνια στη σοκολατοβιομηχανία του τόπου, έχοντας μάλιστα ένα αρκετά μεγάλο πελατολόγιο.

Πολυτελή, φτιαγμένα με αγάπη, σοκολατάκια με βάση αγνής σοκολάτας, αριστοτεχνικά φτιαγμένα από μείγματα γνήσιων λιχουδιών προερχόμενων από τις Πλάτρες και άλλα γειτονικά χωριά.

Η βάση της συλλογής σοκολατένιων λιχουδιών, αποτελείται αποκλειστικά από κυπριακά προϊόντα, όπως ζιβανία, λουκούμια Πλατρών, κουμανταρία, γλυκά του κουταλιού. Επίσης συμπεριλαμβάνουν τη δική τους, ξεχωριστή Κρέμα Κυπριακού Καφέ, την απολαυστική Κρέμα της Αφροδίτης, η οποία περιέχει βασιλικό πολτό, μέλι και κρέμα και τη μοναδική σοκολάτα με γεύση λεβάντα. Πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα σοκολατάκια τους!


> Το δεύτερο σοκολατοποιείο το παρουσιάσαμε πρόσφατα στο Check In. Πρόκειται για το Sophisticakes and Chocoholics (99151867) που θα το βρεις στις Κάτω Πλάτρες. Το μαγαζί ανήκει σε δύο κοπέλες τη Rocky και την Χριστίνα. Το Sophisticakes and Chocoholics φτιάχνει διάφορες γεύσεις όπως κουκουνάρι, καρύδι, αμύγδαλο, καφέ, κρασί, πορτοκάλι, λεμόνι, κεράσι, baileys λικέρ, amarula λικέρ, φουντούκι αλλά και πολλές άλλες γεύσεις. Οι σοκολάτες αυτές περιέχουν 68% κακάο χωρίς να περιέχουν καθόλου συντηρητικά για αυτό και θεωρούνται υγιεινές και άπαχες. Οι τιμές αρχίζουν από 0,50 σεντ μέχρι και 30€, αφού στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε και διάφορες κατασκευές από σοκολάτα.

Επίσης, εκτός από τις σοκολάτες μπορείτε να βρείτε και σπιτικά κείκ σε διάφορες γεύσεις. Στόχος των δυο γυναικών είναι τα υγιεινά γλυκά που φτιάχνονται με φυσικά υλικά.

No automatic alt text available.
8. Sparti Adventure Park
Πρόκειται για ένα πάρκο εναέριας δραστηριότητας με σχοινιά, το οποίο είναι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στο δάσος και που αποτελεί τον πιο must χώρο για όλους τους λάτρεις της περιπέτειας και της αδρεναλίνης.

> Τι θα κάνεις εκεί: Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν το πρωτότυπο, για το νησί μας, πάρκο, μπορούν είτε να ασκηθούν με τις 60 εναέριες διαδρομές και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που διαθέτει, είτε να καταπιαστούν με τα δύο εξτρίμ παιγνίδια του χώρου: το «Speed zip-line» και το «Quick Jump feet first». Όσο για το health and safety κομμάτι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, αφού το σύστημα ασφαλείας και προστασίας του πάρκου είναι απόλυτα αξιόπιστο. Για όλες τις δραστηριότητες γίνεται μια αρχική παρουσίαση για τον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν στολή αναρρίχησης με κρίκους και κράνος και είναι δεμένοι με διπλό μαγνητικό σύστημα ασφάλειας που καθιστά σχεδόν αδύνατο να διαχωριστούν εντελώς από το καλώδιο. Επίσης, υπάρχει συνεχής επίβλεψη από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Για τους επισκέπτες που δεν επιθυμούν να ασκηθούν ή να παίξουν, το πάρκο διαθέτει καφετέρια με δωρεάν Wi-fi.

Info: (99100003) Το πάρκο βρίσκεται στις Πάνω Πλάτρες μπροστά από το νοσοκομείο. Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα είναι ανοιχτό αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Έπειτα κάθε Κυριακή από τις 10.00 το πρωί, μέχρι τις 6.30 το απόγευμα. Περισσότερα www.spartipark.com

9. Μοναστήρι Παναγίας Τροοδίτισσας
Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Κύπρου και αφιερωμένο στην Παναγία βρίσκεται πολύ κοντά στις Πλάτρες. Έτσι, αν θα βρεθείς στο χωριό είναι μία καλή αφορμή να ανάψεις ένα κεράκι.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close