Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016
Η ομάδα Paravan των Μελίτα Κούτα και Χάρη Καυκαρίδη επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου με τη νέα της, ιδιαίτερη-όπως πάντα-δουλειά Happy Mess.
Πρόκειται για μια παράσταση που δημιουργήθηκε με τη διαδικασία του devised theatre (Θέατρο της Επινόησης), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική έρευνα, η οποία έγινε μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων με προσωπικές εμπειρίες και ακαδημαϊκών, έρευνα σε αρχεία, βιβλιοθήκες και βίντεο- ντοκουμέντα. Οι ηθοποιοί, σε στενή συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης, κτίζουν μαζί μια παράσταση την οποία χαρακτηρίζει η έντονη θεατρικότητα, η κινησιολογία, μουσική και η γρήγορη εναλλαγή εικόνων και σκηνών.
Με αφορμή την πρεμιέρα της νέα τους δουλειάς στον Κάτω Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο) το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, οι δημιουργοί του Happy Mess μοιράστηκαν με το Check In Cyprus όλα όσα οι ίδιοι βίωσαν μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας μίας τέτοιας παράστασης η οποία φτιάχτηκε ουσιαστικά από το μηδέν.
Επιλέξαμε αυτή την παραγωγή διότι: Μας ενθουσιάζει η πρόκληση της διαδικασίας του devised theatre. Το να δημιουργείς μια παράσταση από το μηδέν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και περίπλοκο. Μπορεί να σπρώξει τη δημιουργικότητα σου στα άκρα μέσα από τη συνεργασία και συμβίωση με τους συνεργάτες σου.
Το Θέατρο της Επινόησης στην Κύπρο: Δεν το βλέπουμε πολύ συχνά. Ίσως γιατί απαιτεί πολύ χρόνο η προεργασία και οι πρόβες. Έχουν γίνει κάποιες σημαντικές παραστάσεις στο παρελθόν, μακάρι να δούμε και άλλες γιατί υπάρχει πολλή υλικό στην ιστορία μας, στις μέρες μας που μπορεί να βρει φωνή μέσω του θεάτρου.
Μέσα από αυτή την παράσταση θέλουμε να: Ταξιδέψουμε τους θεατές σε μια ανάμνηση. Να δημιουργήσουμε μια εμπειρία συναισθήσεων, όπου το κείμενο, η δράση, η μουσική, η εικόνα γίνονται το μέσο για να πούμε την ιστορία ενός χαρακτήρα που επιστρέφει στον τόπο του.
Η διαδικασία παραγωγής αυτής της παράστασης: Αρχικά πήρε πολλούς μήνες έρευνας σε βιβλιοθήκες, αρχεία, βίντεο ντοκουμέντα, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις. Μετά μια περίοδος εργαστηρίων με τους ηθοποιούς, όπου δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς, δημιουργική γραφή και κίνηση. Κατόπι μεσολάβησαν δύο μήνες ανάλυσης του υλικού που προέκυψε από τις πρόβες. Δουλέψαμε πάνω στη δραματουργία, συγγραφή κειμένου και τη σκηνοθετική γραμμή. Ακολούθησαν και πάλι πρόβες με τους ηθοποιούς, η μουσική, εικόνα και κάπως έτσι στήθηκε η παράσταση. Η όλη διαδικασία διήρκησε ένα χρόνο.
Ο ήρωας: Πρόκειται για ένα χαρακτήρα που επιστρέφει μετά από χρόνια στην Κύπρο ζητώντας απαντήσεις για γεγονότα που συνέβησαν στο σκοτεινό παρελθόν. Ταξιδεύοντας πίσω, η πραγματικότητα μπερδεύεται με τη μνήμη, έτσι βρίσκει τον εαυτό του να "αιωρείται".
Το σχήμα Παρελθόν-Πραγματικότητα-Μνήμη: Η παράσταση κινείται μεταξύ δύο παράλληλων ιστοριών με ορόσημο την ημερομηνία 20 Ιουλίου και μια πέτρα.
20 Ιουλίου 1969: Ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη και φέρνει πίσω στη γη πέτρες από την "θάλασσα της ηρεμίας" στο Φεγγάρι.
20 Ιουλίου 1974: ο τουρκικός στρατός εισβάλει στην Κύπρο. Η φεγγαρόπετρα χάνεται. Το μικρό αυτό σουβενίρ του μεγαλύτερου επιτεύγματος της ανθρωπότητας γίνεται θύμα διχόνοιας.
20 Ιουλίου 2016: σε μια παράλληλη θάλασσα στην Κύπρο, ο Αλέξης, επιστρέφει στον τόπο του.
Ο τίτλος Happy Mess: Εκφράζει με χιούμορ την εικόνα της Κύπρου, της κοινωνίας, της ιστορίας μας, αλλά και της καθημερινότητας μας σαν μια αντιφατική κατάσταση. Από την μια είναι "το παραδεισένιο νησί" και από την άλλη "το μαρτυρικό νησί". Τα πάντα κινούνται μεταξύ μιας διπολικότητας άκρων, από το κλίμα μέχρι την οικονομία. Ενώ το οικονομικό σύστημα κατέρρεε, εμείς γιορτάζαμε τα καρναβάλια. Μπροστά από το φυλάκιο της πράσινης γραμμής, ανοίγουμε hipster bars... happy mess!
Ο θεατής πιστεύω θα: Αφεθεί στη θεατρική φαντασία που κτίσαμε.
Μέσα από το 'Happy Mess' κρατώ: Την αίσθηση ότι βούτηξα στην άμμο και βρέθηκα στο φεγγάρι! Την πιο όμορφη συνεργασία όλης της ομάδας ever!
Το κυπριακό κοινό είναι: Ανοιχτόκαρδο αλλά και αυστηρό!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Σχετικά

Διεθνής Ημέρα Χορού: Το μήνυμα για το 2025 από τον σπουδαίο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος έχει επιλεγεί φέτος από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ για τη συγγραφή του Μηνύματος για τη Διεθνή Ημέρα Χορού 2025 που γιορτάζεται στις 29 Απριλίου

Θέλω να δω τον Πάπα: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη έρχεται στον ΘΟΚ
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στην Κύπρο για τρεις μοναδικές παραστάσεις

«Η Μπαλάντα της Φρίκης» επιστρέφει για μία ακόμα παράσταση
Το έργο αφηγείται– με σπαρακτική δύναμη και αφοπλιστική αλήθεια– την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που βασανίστηκε απάνθρωπα κατά τη διάρκεια της Χούντας
Δυο τελευταίες παραστάσεις για την οικογενειακή παράσταση «Μια φούστα παραμύθκια»
Λόγω αυξημένης ζήτησης η τεράστια φούστα επιστρέφει επί σκηνής

Πάμε Θέατρο: Οδηγός με 20 ενδιαφέρουσες παραστάσεις μέχρι το καλοκαίρι
Οι σκηνές του νησιού γεμίζουν ήχους, φώτα και χειροκροτήματα

"Συνταγή δυστυχίας": Μια παράσταση για πικρή εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς
Βασισμένη στο εμβληματικό βιβλίο του Paul Watzlawick «Φτιάξε τη Δυστυχία σου Μόνος σου»


H Alpha Square ανεβάζει το έργο "Παίρνοντας θέση" του Ρόναλντ Χάργουντ
Η Ζώνη Αμερικανικής Κατοχής στο Βερολίνο σε κτίριο του 1926 στην Λευκωσία

"Φουκού": Το νέο καλοκαιρινό έργο του Φώτη Γεωργίδη που μιλάει με χιούμορ για όσα μας καίνε
Η προπώληση ξεκίνησε

Το Υπόγειο Θεατρήρι ανεβάζει "Το ημέρωμα της Στρίγγλας"
Το έργο είναι βασισμένο στο εμβληματικό θεατρικό του Γουίλιαμ Σαίξπηρ

Η OPEN ARTS παρουσιάζει στο Περιβόλι, την κωμωδία του Σαίξπηρ ''Δωδέκατη Νύχτα''
Η επιστροφή στην κανονικότητα κρέμεται από μία κλωστή

Χορικά Ύδατα: Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Λίνας Νικολακοπούλου
Με ένα "δυνατό" καστ αποτεούμενο από τους Αννίτα Σαντοριναίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Στέλα Φυρογένη κ.ά.