Πάμε Ταξίδι , Guide

Η Χαλκιδική στο πιάτο σου

Με βιολογικά, τοπικά προϊόντα, αυθεντικές συνταγές και υπέροχους ανθρώπους

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2016

Από το 2011 μέχρι και σήμερα το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο του Άθωνα γιορτάζει. Ένα μεγάλο γαστρονομικό φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στην περιοχή από τα μέσα Μάϊου και για ένα ολόκληρο μήνα παρουσιάζονται τα 22 μοναδικά ΠΟΠ τοπικά προϊόντα μέσα από διάφορες επιδείξεις είτε μαγειρικές είτε σε πιο πρακτικό επίπεδο με απώτερο σκοπό την προβολή τους.


Η Αρναία Χαλκιδικής

Το συγκεκριμένο γαστρονομικό φεστιβάλ Mount Athos Area Kouzina βασίζεται σε αυτήν ακριβώς τη δύναμη των προϊόντων της χερσονήσου του Άθωνα, στο μεράκι και την αγάπη των ντόπιων αλλά και στη δυναμική του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης Προ του Άθω ο οποίος δημιουργήθηκε μόλις το 2010 με πρωτοβουλία μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων για την προώθηση της περιοχής.

Το Mount Athos Area Kouzina 2016 που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου ήταν χωρισμένο όπως και κάθε χρόνο σε 5 εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες: στην αρχαιοελληνική κουζίνα, τη θαλασσινή, τη μοναστηριακή, τη μικρασιατική/ποντιακή και τέλος στη μεσογειακή και τη γαστρονομική της κληρονομιά.

Το τελευταίο κομμάτι του φετινού φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην κυπριακή κουζίνα μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της μεσογειακής κουζίνας.

Η άφιξη
Η μάχιμη διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού, Μαρία Πάππα μας υποδέχθηκε στην Αρναία, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη ο οποίος αποτελείται από 16 κοινότητες. Με βάση μας το ξενοδοχείο Πράσινο Χωριό στην Αρναία που αποτελείται από μικρές οικίες με τζάκι περιπλανηθήκαμε σε μία ιστορική περιοχή της Ελλάδας όπου βρίσκεται και γενέτειρα του μεγάλου στοχαστή και φιλοσόφου Αριστοτέλη, τα Στάγειρα.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της σκληρής δουλειάς του Προαθωνικού Οργανισμού έχει γίνει κατορθωτή η επέκταση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή από τη μία και η ανάπτυξη τεράστιου ενδιαφέροντος για την αριστοτελική διαδρομή από την άλλη.


Αρχαία Στάγειρα

Η αριστοτελική διαδρομή
Η παρουσία και μόνο στον αρχαιολογικό χώρο όπου έζησε, περπάτησε και στοχάστηκε ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους και στοχαστές του κόσμου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση. Η δική μας ομάδα περπάτησε περίπου μία κυκλική απόσταση 1,5 χιλιομέτρου με θέα τη θάλασσα στα αρχαία Στάγειρα όπου βρεθήκαμε στην αγορά και στο χώρο όπου περιπλανήθηκε και ο ίδιος ο Αριστοτέλης.

Τα προϊόντα
Δύο βουνά, ο Χολομώντας που είναι το δεύτερο σε ύψος μετά το όρος Άθω, με υψόμετρο 1200 περίπου μέτρα και ο Αριστοτέλης δίνουν απλόχερα τον φυσικό τους πλούτο στους ντόπιους οι οποίοι παράγουν, καλλιεργούν και φέρνουν στην κατανάλωση μοναδικά προϊόντα. Όπως μας τόνιζε όλες τις ημέρες της περιπλάνησής μας στην περιοχή η κ. Παππά οι ντόπιοι σέβονται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και δεν επιτρέπουν σε κανένα να προβεί σε ενέργειες που θα το βλάψουν αφού η φύση είναι η ζήση τους και η μεγάλη τους αγάπη.

Παράλληλα με τον πλούτο των βουνών έρχεται να προστεθεί στην γκάμα των προϊόντων και στην κουζίνα της προαθωνικής περιοχής και ο πλούτος της θάλασσας με τα μύδια, τα θαλασσινά και τα ψάρια της. Σήμερα η προ Άθω περιοχή έχει καταφέρει να καταγράψει 22 δικά της προϊόντα με ονομασία προέλευσης που είναι εκπληκτικό.


Και μία selfie μαζί με την κ. Μαρία Παππά και τις κυρίες του γυναικείου συλλόγου Βαρβάρας Χαλκιδικής

Η εμπειρία
Μαζί με άλλους Κύπριους αγαπητούς συναδέλφους δημοσιογράφους, την Άννα Κοσμά πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών της Υπαίθρου Λάρνακας και τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου έζησα μία εμπειρία ζωής. Κάποια πράγματα και συναισθήματα τα κρατάς για πάντα στο μυαλό και δύσκολα μπορείς να τα μεταφέρεις γραπτώς.

Εκείνο που με εντυπωσίασε εκείνες τις τρεις ημέρες με την παρέα εκεί ήταν κυρίως η ανεπιτήδευτη αγάπη των ανθρώπων εκεί για τον τόπο τους, η ζεστή φιλοξενία τους, η αγνότητα με την οποία διαχειρίζονται και προωθούν τα προϊόντα τους και η νοστιμιά, φυσικά των ντόπιων, αυθεντικών πιάτων που δοκίμασα.

Μέσα σε τρεις ημέρες κατάφερα να μπω σε ένα διαφορετικό ρυθμό ζωής και να γνωρίσω το πείσμα των παραγωγών της περιοχή του Άθω οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να προωθούν και να παράγουν.

Εκεί, δεν ένιωσα σε καμία στιγμή ότι βρισκόμουν στην Ελλάδα της κρίσης αλλά στην Ελλάδα για την οποία είμαστε όλοι περήφανοι: της δημιουργίας, της αγωνιστικότητας, της φιλοξενίας και της αισιοδοξίας.

Μαζί με τις γυναίκες των συλλόγων Παλαιοχωρίου, Βαρβάρας και Ολυμπιάδας αλλά και διάφορους παραγωγούς από την πανέμορφη Αρναία γεύτηκα γνήσιο μέλι και επισκέφθηκα τα μελίσσια της εταιρείας Αράπη. Δοκίμασα στην Ολυμπιάδα φανταστικά μύδια που μας έφτιαξε ο σύλλογος γυναικών της κωμόπολης και έμαθα για τα σπουδαία μανιτάρια της Αρναίας τα οποία φάγαμε και σε γλυκό του κουταλιού. Επισκέφθηκα τη γαλακτοβιομηχανία Καραγιάννη και έμαθα για το τυρί, τη φέτα και το γιαούρτι. Γευτήκαμε κάτω στην κάβα του οινοποιείου Παπαγιάννη τα κρασιά του.

Μάθαμε για τη μουντοβίνα (τσίπουρο που φτιάχνεται από μέλι), το τσίπουρο από κούμαρο, τα φυτά και τα βότανα των τριών βουνών που περιβάλλουν τη Χαλκιδική, τα φασόλια του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου, τα φρέσκα ψάρια της Αμμουλιανής και του Αγίου Όρους, τα αλίπαστα της Ιερισσού, καθώς και τα μοναστηριακά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές ή βότανα του Αγίου Όρους, τα αιθέρια έλαια και τα ρόδα.

Η φιλοξενία
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω όλα αυτά τα προϊόντα μαγειρεμένα και σερβιρισμένα από ανθρώπους της περιοχής. Οι γυναίκες του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βαρβάρας Δρυάδες μας έφτιαξαν επί τόπου μαρμελάδα φράουλα και μας σέρβιραν λικέρ μανταρίνι και γλυκά του κουταλιού δική τους παραγωγής.

Ο κ. Τσουκαλάς άνοιξε το εστιατόριό του στη Βαρβάρα και μας έφτιαξε μαύρο χοίρο δικής του εκτροφής ενώ εντυπωσιακό ήταν το πικνίκ που μας ετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών Παλαιοχωρίου μαζί με μία ξεχωριστή γαστρονομική επίδειξη μαγειρέματος ενός ντόπιου πιάτου: λουβίδια με χοιρινό.
Η γευστική διαδρομή στο Mount Athos Area Kouzina 2016 περιλάμβανε επίσης και τρεις διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες βασικά κομμάτια του φεστιβάλ. Επίσκεψη και δείπνο στο εστιατόριο Βίραγγας στα Βράσταμα όπου ζήσαμε τη Γιορτή των μανιταριών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομάδας αρχαιοελληνικής κουζίνας από τον σεφ Βασίλειο Χαϊριστανίδη.

Παράλληλα, στο εστιατόριο Μύγδος στη Βαρβάρα βρεθήκαμε στη «Γιορτή του Αριστοτελικού Βουνού» ενώ στο κατάφυτο άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία βιώσαμε τη «Γιορτή του Δάσους» με πιάτα από την αρχαιοελληνική κουζίνα.

Όλα αυτά μαζί με χαμογελαστούς ανθρώπους και υπέροχη παρέα που παρά τη βροχή δεν πτοηθήκαμε λεπτό. Συνοδοιπόροι μας η εξαίρετη ξεναγός μας Μαρία Παππά και βέβαια η καρδιά και ψυχή της παρέας η οδηγός μας η Μαρία από το Στρατώνι Χαλκιδικής.

Ζήσαμε ένα μέρος ενός φεστιβαλικού γεγονότος αξιοζήλευτου για εμάς εδώ στην Κύπρο. Μία γιορτή που καταφέρνει μέσα σε ένα μήνα να επιδείξει τον πλούτο της κουζίνας των ανθρώπων ενός ευλογημένου τόπου με παράδοση και ιστορία. Μία διοργάνωση που καταφέρνει να φέρει στην περιοχή ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να τους διαφημίσεις όλα εκείνα που παράγει η γη και η περιοχή τους.

Μία περιοχή όπου η φύση έδωσε την καλύτερη κληρονομιά και οι άνθρωποι με σεβασμό την συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Εκεί, όπου περπάτησε και μεγαλούργησε ο Αριστοτέλης με το πνεύμα και τα σοφίσματά του οι άνθρωποι, είδα, πως δεν μένουν σε αυτό, προχωρούν…

Και αυτό είναι ότι πιο αισιόδοξο για την Ελλάδα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close