Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαρτίου 2016
H φεστιβαλική ταινία Lobster του Γιώργου Λάνθιμου, η η φετινή κάτοχος του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας Son of Saul του Λάζλο Νέμες, η πολυσυζητημένη Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και άλλες περιλαμβάνονται φέτος στο τμήμα Viewfinder του φετινού 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος.
Το φεστιβάλ αρχίζει στις 15 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο και στο Ζήνα Πάλας και θα ολοκληρωθεί στις 24 Απριλίου.
Στο φετινό μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ με τίτλο «Viewfinder- Mατιές στον Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο», προβάλλονται ταινίες που έχουν διακριθεί ανά το παγκόσμιο κατά τη διάρκεια της φεστιβαλικής χρονιάς, όλες σε πρώτη προβολή στην Κύπρο.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα συνθέσουν το φετινό, μη διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι

"The Lobster" ("Ο Αστακός"), (Iρλανδία | Η.Β | Ελλάδα | Γαλλία | Ολλανδία | Η.Π.Α.) Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Kαλύτερου Σεναρίου και Κουστουμιών Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου κ.ά.
Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Γιώργου Λάνθιμου («Κυνόδοντας», «Άλπεις») πραγματεύεται μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Με τον Κόλιν Φάρελ να μας χαρίζει μία σπουδαία ερμηνεία και την υπέροχη Ρέιτσελ Βάις στο πλευρό του, ο «Αστακός» αποτελεί μία από πιο αξιόλογες δημιουργίες της κινηματογραφικής σεζόν.

"Son of Saul", (Ουγγαρία) Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016, Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας, Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών κ.α.
Η ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Laszlo Nemes έχει προσδιοριστεί ως «μια από τις ταινίες που θα καθορίσουν κινηματογραφικά τη δεκαετία.» Με διεισδυτικό βλέμμα στη φρίκη του Ολοκαυτώματος, η ταινία ακολουθεί την εφιαλτική νύχτα ενός Εβραίου που δουλεύει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και της εμμονής του να βρει έναν ιερέα προκειμένου να θάψει ένα μικρό παιδί που πιστεύει ότι είναι ο γιος του.

"Τhe Brand New Testament", (Βέλγιο| Γαλλία| Λουξεμβούργο) Βραβείο Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής Ευρωπαΐκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βελγική συμμετοχή στα φετινά Όσκαρ, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο 68ο Φεστιβάλ Καννών κ.α.
O Θεός υπάρχει και ζει στις Βρυξέλλες! Στην ευρηματική, μαύρη κωμωδία του Βέλγου σκηνοθέτη Jaco Van Dormael, πρωταγωνιστεί ο… ίδιος ο Θεός, ο οποίος ανακαλύπτει ότι η κόρη του διέρρευσε τα σχέδιά του για την Αποκάλυψη που κρατούσε φυλαγμένα στον υπολογιστή του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve, François Damiens.
Oι Κινηματογραφικές Μέρες τιμούν τη γυναίκα σκηνοθέτη: Έντονη θα είναι φέτος η παρουσία της γυναίκας σκηνοθέτιδας αφού η πλειοψηφία των φετινών ταινιών έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες – άλλες πρωτοεμφανιζόμενες, και άλλες καθιερωμένες.

"Chevalier", (Ελλάδα) Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου (BFI London Film Festival) κ.ά.
Μετά το «Attenberg», η βραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτις Αθηνά Τσαγγάρη επιστρέφει με μια καυστική και τρυφερή σάτιρα για τη φιλοδοξία και την ανασφάλεια των ανδρών, την παράνοια του ανταγωνισμού και την ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κέντρο, Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, και άλλους ηθοποιούς καθώς και το pop-icon Σάκη Ρουβά. Καθώς μια παρέα αντρών επιστρέφει από εκδρομή ψαρέματος σε ένα σκάφος, μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στον Σαρωνικό, όπου θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. Το Chevalier είναι διασκεδαστικό, μα και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχθεί ο νικητής. Στην προβολή της ταινίας θα παραστεί ο Σάκης Ρουβάς.

"Αn" ("Sweet Bean"), (Ιαπωνία), Eπίσημη έναρξη του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο 68ο Φεστιβάλ Καννών κ.α.
H Γιαπωνέζα σκηνοθέτις Naomi Kawase παρουσιάζει την τρυφερή ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που θέλει με κάθε τρόπο να πιάσει δουλειά στην αγαπημένη της καντίνα, χαρίζοντας στον μοναχικό ιδιοκτήτη της τη μυστική συνταγή για dorayaki, τα παραδοσιακά ιαπωνικά πιτάκια γεμιστά με «an», μια κρέμα φτιαγμένη από κόκκινα φασόλια.

"As I Open My Eyes" (Γαλλία| Τυνησία| Βέλγιο) Europa Cinemas Label Prize 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κ.α.
Η ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Τυνήσιας σκηνοθέτιδας Leyla Bouzid, τοποθετείται στη χώρα της, το καλοκαίρι του 2010, λίγους μήνες πριν την επανάσταση. Η 18άχρονη Φάρα, που μόλις έχει τελειώσει το σχολείο, δεν ονειρεύεται να γίνει γιατρός, όπως επιθυμεί η οικογένειά της, αλλά τραγουδά σε γκρουπ ακτιβιστών, ερωτεύεται και ξενυχτά σε μια πόλη γεμάτη ζωή και κινδύνους.

"Βοdy", (Πολωνία) Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 65ο Φεστιβάλ Berlinale, πληθώρα βραβείων Πολωνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βραβείο Μοντάζ Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου κ.α.
Η ταινία της Malgorzata Szumowska είναι μια ρεαλιστική, ποιητική μελέτη για το ανθρώπινο σώμα, εμποτισμένη με μαύρο χιούμορ, και κύριους πρωταγωνιστές έναν ιατροδικαστή, την ανορεξική κόρη του και μια φυσιοθεραπεύτρια που ζουν στη σύγχρονη Πολωνία.

"Τhings to Come" ("L’Avenir") (Γαλλία) Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 66ο Φεστιβάλ Berlinale κ.α.
H Γαλλίδα σκηνοθέτις και σεναριογράφος Mia Hansen Love, παρουσιάζει μια τρυφερή, γλυκόπικρη ταινία με πρωταγωνίστρια την Isabelle Hupert στον ρόλο μιας καθηγήτριας φιλοσοφίας, παθιασμένης με τη δουλειά της, και παντρεμένη με δύο παιδιά, η οποία μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια, τους μαθητές της και την κτητική μητέρα της. Μέχρι την ημέρα που ο άντρας της τής ανακοινώνει πως την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα.
Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Glocal Images, θα ανακοινωθούν σύντομα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη επίσημη ιστοσελίδα του www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook.
Πληροφορίες
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Είσοδος:€6 Εισιτήριο Ημέρας
€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας, για μαθητές, και κατόχους κάρτας ΑμεΑ
Σχετικά
Τρέιλερ «Leviticus»: Η queer horror ταινία της χρονιάς έρχεται το καλοκαίρι
Η ταινία τρόμου του Έιντριαν Τσιαρέλα ενθουσίασε το Φεστιβάλ του Σάντανς και κυκλοφορεί στις αίθουσες το καλοκαίρι από τη ΝΕΟΝ
Οι κριτικοί κατακεραυνώνουν την ταινία για τον Μάικλ Τζάκσον, ανάμεσα στα βιογραφικά φιλμ με τη χειρότερη βαθμολογία
Απλοϊκή, άτολμη και γεμάτη κραυγαλέες παραλείψεις, γράφουν για το Michael
Το «Miami Vice» επιστρέφει στη δεκαετία του ’80 με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ
Η Universal επιβεβαίωσε επίσημα το «Miami Vice ’85», με τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν και τον Όστιν Μπάτλερ στους ρόλους του Ρίκο Ταμπς και του Σόνι Κρόκετ
3ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Ταινίας Μικρού Μήκους για Παιδιά και Νεαρά Άτομα: Οι νικητές
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2026
Η Ναόμι Γουότς γίνεται Μαργκότ Φοντέιν σε ταινία για τον πιο θρυλικό έρωτα του μπαλέτου
Η ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Margot & Rudi», το νέο ρομαντικό δράμα του Άντονι Φάμπιαν, που αφηγείται τη θυελλώδη καλλιτεχνική και προσωπική σχέση της Μαργκότ Φοντέιν με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Σοφοκλής: Κυπριακή ταινία που αναφέρεται στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων κάνει πρεμιέρα στο διαδίκτυο
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στο YouTube ανήμερα της επετείου του ανοίγματος των οδοφραγμάτων του νησιού το 2003
Τέσσερις μεγάλες πρεμιέρες στις αίθουσες – Ξεχωρίζει το "Michael" για τον Βασιλιά της ποπ
Από τη συγκλονιστική βιογραφία του Michael Jackson μέχρι δράση, animation και ευρωπαϊκό σινεμά, οι νέες ταινίες καλύπτουν κάθε γούστο
Με αρκετή μαγεία με δόσεις νοσταλγίας έρχεται το πρώτο τρέιλερ του «Practical Magic 2»
Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την πρώτη ταινία, οι αδελφές Οουενς επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη, φέρνοντας μαζί τους μια νέα ιστορία γεμάτη μυστήριο, συναίσθημα και ακαταμάχητη κινηματογραφική μαγεία.
Η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε για τον πάπα Φραγκίσκο κάνει πρεμιέρα στο Βατικανό
Η ταινία θα προβληθεί για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του ποντίφικα
Το θρυλικό «Scary Movie» επιστρέφει με μία έκτη ταινία
Οι αδελφοί Γουέιανς και η Άννα Φάρις παρουσίασαν στο CinemaCon νέο υλικό από την έκτη ταινία της σειράς, γεμάτο αιχμηρή σάτιρα για τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα.
Τρέιλερ: Η επιστροφή του «Street Fighter»
Το ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι μεταφέρεται ξανά στον κινηματογράφο, πάνω από τριάντα χρόνια ύστερα από την αποτυχημένη μεταφορά της δεκαετίας του ’90.
Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει ως Maverick στη συνέχεια του "Top Gun"
Η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας βρίσκεται επίσημα σε στάδιο παραγωγής