17-21 February 2016
Arts & Culture , Επόμενες Εκθέσεις

40 Χρόνια Σημερινή

Μία φωτογραφική αναδρομή μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας

Δημοσιεύτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2016

Στα 40 χρόνια πορείας της, η εφημερίδα Σημερινή διανύει μια δυναμική πορεία, αφήνοντας έντονη τη σφραγίδα της στην ιστορία αυτού του τόπου. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 40 χρόνων, η Σημερινή διοργανώνει, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, ένα φωτογραφικό αφιέρωμα-ντοκουμέντο για τα ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και αθλητικά δρώμενα του νησιού.

Μέρα γέννησής της η 3η Φεβρουαρίου 1976. Ωροσκόπιο; Υδροχόος… Γιατί το επισημαίνω; Γιατί είναι το ζώδιο της προόδου, της ανεξαρτησίας, της ανάπτυξης, του πνεύματος και της εξυπνάδας. Η ελεύθερη βούληση, η αντισυμβατικότητα και γενικότερα το πνεύμα και η ανάλυση είναι μέσα στα γονίδιά του. Διαθέτει προοδευτική σκέψη και μπορεί να διαμορφώσει νέες ιδεολογίες και θεωρίες. Καταπιάνεται με κάθε είδους έρευνα, προωθεί τις μεγάλες ιδέες και τα φιλόδοξα σχέδια και αποφεύγει τις καθημερινές κι επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες. Είναι επαναστάτης, έξυπνος, σταθερός στις απόψεις του, πεισματάρης, παρατηρητής, αντικομφορμιστής, ψάχνει διαρκώς την αλήθεια, τη σοφία και γνώση. Είναι λάτρης της ανάπτυξης και καινοτομίας. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά αν τα συνδέσεις με την εφημερίδα Σημερινή, τη μεγάλη ‘μητέρα’ του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ;  

Δεν μιλούμε λοιπόν για μια οποιαδήποτε εφημερίδα, αλλά για το στυλοβάτη ενός ολόκληρου συγκροτήματος που έχει αφήσει εποχή. Εξάλλου, η δημιουργία της, ήταν από την αρχή ένα μεγάλο τόλμημα, αν σκεφτεί κανείς ότι δημιουργήθηκε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα, όχι μόνο σε κοινωνικοπολιτιστικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό και οικονομικό. Η ευφυΐα της όμως, έγκειται στο ότι αποτέλεσε την καινούργια φωνή που χρειαζόταν εκείνο το διάστημα το νησί προκαλώντας παράλληλα την επανάσταση στα λιμνάζοντα νερά του κυπριακού Τύπου.

Αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια μια ανεξάρτητη έπαλξη ενημέρωσης, ένα ισχυρό βήμα ελεύθερης έκφρασης, μια δυνατή φωνή προβολής και διεκδίκησης, ένα Μέσο κριτικής των κακώς εχόντων αλλά και προβολής των επιτευγμάτων των Ελλήνων της νήσου, έχοντας πάντα ένα σταθερό στόχο: την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Τούρκο Εισβολέα, την απαλλαγή της από ξένα δεσμά και επιβουλές, την ισχυροποίηση του κυπριακού ελληνισμού, την επιβίωσή του στη γη των πατέρων του και την καταξίωση της Κύπρου ως μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα.

Κλείνοντας λοιπόν 40 χρόνια ζωής, η εφημερίδα Σημερινή διοργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας και πρωτοσέλιδων, δηλαδή μια έκθεση με ισχυρά ντοκουμέντα και μια σημαντική αναδρομή στην ιστορία αυτού του τόπου. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση με θέμα ‘Συνομιλίες ώρα μηδέν. Λύση ή διάλυση;’.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close