Δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2015
Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεχίζονται με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη, ίσως του σημαντικότερου λαϊκού δημιουργού της Ελλάδος, που ακόμα και σήμερα το έργο του αποτελεί, αφενός μεν για τους ειδικούς, σπουδαίο εργαλείο μελέτης κι έρευνας πάνω στο λαϊκό τραγούδι, αφετέρου δε ένα αμύθητης αξίας στοιχείο του πολιτισμού και της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης.
Πάνω απ’ όλα όμως ο Τσιτσάνης υπήρξε ο ευαίσθητος δημιουργός, που αφουγκράστηκε την κοινωνία και μετουσίωσε την έμπνευσή του απ’ αυτήν σε τραγούδι. Ένα τραγούδι απλό και ταυτόχρονα δυναμικό. Τραγούδι δωρικό αλλά ταυτόχρονα λυρικό. Με μια φράση, απλά αριστουργηματικό!
Έγραψε εκατοντάδες τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έμειναν στην ιστορία, έγιναν κλασσικά. «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Όταν συμβεί στα πέριξ», «Τα καβουράκια», « η αχάριστη», « Ξημερώνει και βραδιάζει», «γιατί με ξύπνησες πρωί», «με παράσυρε το ρέμα», «το βαπόρι απ’ την Περσία», «η αρχόντισσα», «ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ», «κάνε λιγάκι υπομονή», «ακρογιαλιές δειλινά» και τόσα άλλα.
Είναι αυτά τα τραγούδια που ο Δημήτρης Φανής, συντροφιά με την Χριστιάνα Παύλου και μια οκταμελή ορχήστρα θα ερμηνεύσουν, την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015, στις 20.30, στην Πλατεία Παλλουριώτισσας σε ένα εκτενές αφιέρωμα στον μύθο του Λαϊκού τραγουδιού Βασίλη Τσιτσάνη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: www.nicosia.org.cy και ακολουθείστε μας στο facebook https://www.facebook.com/NicosiaMunicipality.
Σχετικά
Η Nama Dama και τρεις δημιουργοί ενώνουν τραγούδι και κουκλοθέατρο στην Αξιοθέα
Τέσσερις Κύπριες δημιουργοί συναντιούνται στη σκηνή την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, σε μια πολυμεσική μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τη γραφή της Virginia Wool
Οι Dal:um φέρνουν τους σύγχρονους ήχους της κορεατικής παράδοσης στην Αξιοθέα
Το κορεατικό ντουέτο εμφανίζεται στη Λευκωσία την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, συνδυάζοντας δύο παραδοσιακά έγχορδα με τον μινιμαλισμό και τη μουσική εξερεύνηση.
Κυπριακές μελωδίες αλλιώς: Το TratSik String Quartet στην Αξιοθέα
Τέσσερις μουσικοί και έργα επτά Κυπρίων συνθετών φέρνουν την παράδοση στη σύγχρονη μουσική δωματίου, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.
Αυτός είναι ο τραγουδιστής που έρχεται για τη νέα σεζόν στο ZAZZA Music Theater στη Λευκωσία
Κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου
Πέντε Κύπριοι συνθέτες παρουσιάζουν νέα έργα σε ένα πολυμεσικό κοντσέρτο
“Flows of Time / Ροές Χρόνου” με πιάνο, ηλεκτρονικά και εικόνα
Η σειρά Candlelight® κάνει το ντεμπούτο της στην Κύπρο με συναυλίες στη Λευκωσία
Το ιστορικό Θέατρο Παλλάς φιλοξενεί ζωντανές μουσικές εμπειρίες υπό το φως χιλιάδων κεριών, μετά την επιτυχία του Candlelight σε εκατοντάδες πόλεις παγκοσμίως
Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου: Από τον Saint-Saëns στην Κάρμεν!
Η βραδιά ξεκινά με το έργο Ο Δρόμος του Αρχάγγελου του Νέστωρ Ταίηλορ, μια υποβλητική ελεγεία για έγχορδα
Ο Χατζιδάκις συναντά τον Ραχμάνινοφ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για δύο πιάνα και μουσική δωματίου
«Ρεμπέτικο – Το τρίχορδο ταξίδι»: Μια εμβληματική συναυλία-αφιέρωμα από τον Δήμο Στροβόλου
Στο τραγούδι οι Πέτρος Κουλουμής και Μαρίνα Βερζανλή
Μια μουσική «Αγκαλιά» από τον Vincent Peirani και τον Émile Parisien στην Αξιοθέα
Δύο κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί ενώνουν ακορντεόν και σαξόφωνο σε έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην τζαζ, το τανγκό και την κλασική μουσική
Οκτώ νέες φωνές της όπερας διεκδικούν την κορυφή
Οι φιναλίστ του Διεθνούς Διαγωνισμού για Σολίστ Όπερας συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής