Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2015
Υλικά (για 20 φλαούνες)
Για τη ζύμη
2 kg αλεύρι
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή γάλα
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλάκι αλάτι (μια πρέζα)
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
Μαχλέπι και μαστίχα
1 φακελάκι βανίλια
2 κουταλάκια baking powder
Λίγο προζύμι
Λίγο σουσάμι
Νερό χλιαρό (αν χρειαστεί)
Για τη γέμιση
2 kg φρέσκια αναρή ανάλατη Χαραλαμπίδης
Κρίστης
5 αβγά
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι τριμμένο τυρί
1/2 ποτήρι σταφιδάκια
2 κουταλάκια baking powder
1 ποτήρι σιμιγδάλι
2 φακελάκια βανίλια
Εκτέλεση
Βάζεις την αναρή Χαραλαμπίδης Κρίστης σε ένα δοχείο και τη λιώνεις καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτεις ένα κουταλάκι κανέλα, ένα φακελάκι βανίλια, τα αβγά, ρίχνεις λίγο ανθόνερο, εάν επιθυμείς, καθώς και μερικά σταφιδάκια. Στη συνέχεια ανακατεύεις καλά τα υλικά με το χέρι, μέχρι να ενωθούν. Για το ζυμάρι, βάζεις όσο νερό χρειάζεται στο αλεύρι σου, για να φτιάξεις μια μαλακή ζύμη, προσθέτεις το πορτοκάλι και ζυμώνεις καλά. Ρίχνεις αργότερα χλιαρό νερό και ζυμώνεις παράλληλα. Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου. Ακολούθως παίρνεις ένα μέρος της ζύμης και την πλάθεις καλά. Έπειτα, φτιάχνεις μια μικρή ράβδο μεσαίας διαμέτρου με το ζυμάρι. Ανοίγεις το φύλλο σε στρογγυλό σχήμα και το γυρίζεις στην πλευρά που δεν υπάρχει σουσάμι. Παίρνεις μια ποσότητα από το μείγμα σου και το τοποθετείς στο φύλλο. Κλείνεις το φύλλο σου, δίνοντάς του ένα τετράγωνο σχήμα, αλείφεις το έξω μέρος με αβγό και τέλος τοποθετείς τις φλαούνες στη λαμαρίνα και τις βάζεις στο φούρνο. Για να έχουν την αυθεντική παραδοσιακή γεύση και μυρωδιά του φούρνου, τοποθετείς μία-μία τις φλαούνες σε λαδόκολλα και ακολούθως στο φούρνο, αποφεύγοντας να τις αφήνεις στη λαμαρίνα απευθείας. Τις αφήνεις να ψηθούν για 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα κόκκινο χρώμα. Τότε είναι έτοιμες.
Από τα χεράκια της κ. Άννας!
Φλαούνες
Ρωτήσαμε μια μαστόρισσα της φλαούνας, από την Πάφο, και συγκεκριμένα την κυρία Άννα Επαμεινώνδα από τους γνωστούς φούρνους Επαμεινώνδα, να μας πει πώς φτιάχνει τις παραδοσιακές χωριάτικες φλαούνες της. Η πολύχρονη πείρα της, εξάλλου, τη βοηθά να καταλαβαίνει τι γίνεται με το ζυμάρι και το "φωκό" της. Η κ. Άννα λοιπόν, μας αποκάλυψε πως ο καθένας μας πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και να "επικοινωνεί" με τη ζύμη και το "φωκό" του αντί να ακολουθεί κατά γράμμα μια συνταγή. Να όμως τι μας είπε: Για κάθε 1 κιλό τυρί με χαλούμι θα χρειαστείς περίπου 10-12 αβγά (ανάλογα πάντα με το πόσο σκληρά είναι τα τυριά μας) και προζύμι στο μέγεθος ενός αβγού διαλυμένο σε 1-2 χτυπημένα αβγά. Αν θέλεις αντικαθιστάς το προζύμι με λίγη μαγιά. Προσθέτεις 1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα και 1 κοφτό μαχλέπι, φρέσκο δυόσμο και ανακατεύεις με μερικά αβγά από το βράδυ. Καλύτερα να μη βάλεις όλα τα αβγά το βράδυ για να δεις την άλλη μέρα πόσα ακόμα θα χρειαστείς. Αφήνεις το ÔφωκόÕ να φουσκώσει και τον "ξυπνάς" το πρωί με 1-2 κουταλάκια baking powder, προσθέτοντας στη συνέχεια τα υπόλοιπα αβγά και αν θέλεις σταφίδες και ζάχαρη. Για το ζυμάρι, χρησιμοποίησε 1 κιλό περίπου χωριάτικο αλεύρι, λίγο λάδι ή βούτυρο, αλάτι, λίγη ζάχαρη, μαχλέπι και μαστίχα και ζύμωσέ το με λίγο προζύμι, γάλα ή χυμό πορτοκάλι. Μπορείς να αντικαταστήσεις το προζύμι με baking powder ή με ελάχιστη μαγιά. Καλό θα ήταν, τέλος, να φτιάξεις το ζυμάρι σου από την προηγούμενη μέρα για να προλάβει να ξεκουραστεί.
Σχετικά
H Λευκωσία απολαμβάνει Τsillimena burger, στο ολοκαίνουριο, μοδάτο artisan smash spot της
Η νέα, κομψή άφιξη της πόλης "παίζει" με τα smash burger και τα γιαπωνέζικα tsukune
Νέα εποχή για το Pralina Experience Στασικράτους
Επανασυστήνεται στο κοινό με μια νέα γαστρονομική φιλοσοφία που επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα
Ένα ακόμη αγαπημένο στέκι για οφτό επιστρέφει και πάλι με γεύσεις που έγιναν παράδοση
Από τις 22 Μαΐου, το γνωστό εστιατόριο ανοίγει ξανά τις πόρτες του, καλώντας το κοινό σε απολαυστικά τραπεζώματα με κυπριακές γεύσεις, ζεστή φιλοξενία και αγαπημένα πιάτα.
Ένα από τα πιο αγαπημένα και βραβευμένα στέκια της κυπριακής υπαίθρου ανάβει ξανά τους φούρνους του
Εκεί όπου το οφτό γίνεται παράδοση και εμπειρία
Τίτλοι τέλους για το SŌNHE στη Λευκωσία
Το “SŌNHE Gone Dirty” φέρνει νέα late-night εμπειρία
Μεζεδάκια στην αυλή, σε 6 νόστιμες ταβέρνες της Λεμεσού
Ετοιμάσου για παρεΐστικες βραδιές κάτω από τα αστέρια
Ο Chef Nobu Matsuhisa επιστρέφει στην Κύπρο!
Στο εστιατόριο σήμα κατατεθέν του νησιού και must visit για κάθε επισκέπτη
Ένα ξεχωριστό four hands dinner στο ατμοσφαιρικό Ristorante Bacco
Η συνάντηση των δύο σεφ υπόσχεται ένα ταξίδι στις σύγχρονες ιταλικές γεύσεις
Το True Heart Café, το πρώτο καφέ, που λειτουργεί από νέους με αυτισμό, άνοιξε τις πόρτες του
Η Κύπρος αποκτά την πρώτη κοινωνική επιχείρηση - Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κλέα Παπαέλληνα εγκαινίασε το True Heart Café
Το εστιατόριο στο 10o όροφο, με τη συγκλονιστική θέα, κατεβάζει ρολά
Και ρίχνει αυλαία με ένα closing party που θα γράψει ιστορία στη Λεμεσό
Η κυπριακή ταβέρνα στο χωριό που ετοιμάζει ένα δυνατό steak night
Η έξοδος που αξίζει να κανονίσεις με την παρέα σου