Things to Do , Εκδηλώσεις

Με 4 νέα βιβλία θα γιορτάσουμε τα Γράμματα!

Το Δημαρχείο Κερύνειας τιμά τη Γιορτή των Γραμάτων με 4 νέα βιβλία!

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2015

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη γιορτή των γραμμάτων, ο Δήμος Κερύνειας παρουσιάζει στις 4/2/2015 στην αίθουσα Σόλων Τριανταφυλλίδης στα Κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή στη Λευκωσία, τέσσερις νέες εκδόσεις:

 

Ρήνα Κατσελλή, "ΠΕΡΙ ΡΙΜΑΔΟΡΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ  ΚΑΙ Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ"

Κύριο κίνητρο για την έκδοση του μικρού αυτού τόμου ήταν να επανεκδοθεί η θρησκευτική φυλλάδα του Τηλέμαχου Θεοχάρους Αναγνώστη Θρήνος της υπεραγίας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας,  που είχε τυπωθεί πριν εκατόν πέντε χρόνια, το 1909, στο τυπογραφείο του Γεωργίου Σταυρίδη-Ραγιά. Ευτυχώς έχει διασωθεί από τις τουρκικές λεηλασίες στην κατεχόμενη μέχρι σήμερα Κερύνεια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Της έκδοσης προτάσσεται και η μελέτη της Ρήνας Κατσελλή για τους ριμαδόρους ποιητές (δημιουργούς έμμετρων αφηγήσεων περιστατικών) της επαρχίας Κερύνειας από τον 18ο αιώνα. Η μελέτη  αυτή έχει δημοσιευτεί ως εισαγωγή στο βιβλίο Μαυρουδής Γεωργίου-Ποιητής Κάρμιος, Η φωνή της παράφρονος, που εκδόθηκε από τον Λαογραφικό Όμιλο Κερύνειας το 2006.  Σε αυτήν εμπεριέχεται και εκτενής αναφορά στη ζωή του Τηλέμαχου Θεοχάρους Αναγνώστη και ευρετήριο προσώπων.

Σε ειδικό δωδεκασέλιδο δημοσιεύονται επίσης και είκοσι-μία σχετικές φωτογραφίες,    που συμβάλλουν στη διάσωση της ιστορίας και της πολιτιστικής  κληρονομιάς της μικρής πόλης της Κερύνειας.

Η Ρήνα Κατσελλή γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλης 1974), κατά την οποία αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς, μαζί με όλους τους άλλους γηγενείς Ελληνοκύπριους, από τα μέρη που κατέχουν μέχρι σήμερα τα τουρκικά στρατεύματα.

Σήμερα ζει εκτοπισμένη στη Λευκωσία.

Έχει διατελέσει βουλευτής της επαρχίας Κερύνειας (1981-1996), έγραψε και δημοσίευσε μυθιστορήματα, βιογραφίες, μελέτες, θεατρικά έργα και ποιήματα. Το 2010 πήρε το Αριστείο Γραμμάτων συνολικής προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

ΚΩΣΤΑ ΜΟΙΡΑΝΘΗ, ΤΑ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΑ ΜΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΑ"

Ο Κώστας Μοιράνθης γεννήθηκε το 1904 στον Άγιο Ιωάννη του Αγρού και είχε άλλα οκτώ αδέλφια και αδελφές. Τέλειωσε το Παγκύπριο Διδασκαλείο και διορίστηκε δάσκαλος. Παντρεύτηκε τη δασκάλα Όλγα Δημήτρη Χατζηγιώργη, έχτισε σπίτι στην Κερύνεια και έκαναν οικογένεια.

Στις 22 Ιουλίου 1974 πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής που προωθούνταν στην Κερύνεια, ενώ μετέφερε φαγητό στους στρατιώτες που υπεράσπιζαν την πατρίδα τους, ως μέλος της Πολιτικής Άμυνας. Ο τάφος του μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστος.

Ο Μοιράνθης, παράλληλα με το διδασκαλικό του επάγγελμα, ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και με την καλλιέργεια του περιβολιού του στην Κερύνεια.

Δημοσίευσε διηγήματα στα περιοδικά Πάφος, Κυπριακά Γράμματα και Πνευματική Κύπρος. Έγραψε μυθιστορήματα, που ανέβαλλε να τα δημοσιεύσει, κυρίως διότι τα θέματά τους θεωρούνταν πολύ  τολμηρά στην εποχή του. Όταν αφυπηρέτησε από δάσκαλος,  ολοκλήρωσε εννιά από αυτά, και ήταν έτοιμος να τα εκδώσει. Δεν πρόλαβε όμως. Όπως έγραψε ο ανιψιός του ποιητής Γιάννης Παπαδόπουλος, οι Τούρκοι εισβολείς λεηλάτησαν το σπίτι του "…και τα χαρτιά του λειώσανε μέσα στα λεμονόδενδρα με το πρωτοβρόχι, πρώτη και τελευταία έκδοση από το πιεστήριο του Αττίλα…".

Ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας θεώρησε καθήκον του να εκδώσει όσα κείμενά του έχουν διασωθεί σε ξεχωριστό τόμο, για να είναι πιο προσιτά σε όσους ενδιαφέρονται να τα διαβάσουν.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΙΚΟΥ ΣΙΦΝΙΑΔΟΥ, "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ"

Το μυθιστόρημα Αρχάγγελος εμπνευσμένο από την κλοπή των ψηφιδωτών της Παναγίας Κανακαρίας από την Τουρκοκατεχόμενη Λυθράγκωμη της Κύπρου είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στον χρόνο και τα κράτη, με την Αμερικανίδα γκαλερίστα Τζουλιάνα Πετρέσκου να πουλά τα κλεμμένα ψηφιδωτά σε μια πλούσια Αμερικανίδα στην Ουάσιγκτον, με παρασκήνιο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Αρχάγγελος είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Μαρίας Μενοίκου-Σιφνιάδου και τώρα κυκλοφορεί στο Άμαζον τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά.

 

Η Μαρία Μενοίκου γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Κύπριους γονείς και μεγάλωσε στην Κερύνεια μέχρι το 1974 όταν κυνηγημένη από την τουρκική εισβολή ξαναγυρίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Hunter της Νέας Υόρκης όπου πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις και εκδηλώσεις στον ΟΗΕ. Σήμερα μετά από καριέρα στην έρευνα για Υπηρεσίες Υγείας σε Αμερικανικές εταιρείες, ζει στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της.

 

ΕΡΑΣΜΙΑ ΜΕΪΤΑΝΗ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ, "ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΥ ΠΑΤΡΙΔΕΣ"

Το βιβλίο Οι δυο μου πατρίδες είναι η βιωματική καταγραφή της Ερασμίες Μεϊτανή Ελισσαίου που όλη η ύπαρξή της κόπηκε επώδυνα στα δυο όταν διώχτηκε βάναυσα από τα τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974. Γραμμένο με άμεσο απλό τρόπο δείχνει την τραγική μοίρα τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειάς της, το κουράγιο για επιβίωση αλλά και την αγιάτρευτη πληγή για τον γενέθλιο τόπο της που την κάνει να συνεχίζει τον αγώνα για δικαίωση.

 

Η Ερασμία Μεϊτανή Ελισσαίου γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Τριμίθι της επαρχίας Κερύνειας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού της. Εργάστηκε λίγα χρόνια με τον πατέρα της και μετά, για δεκατρία χρόνια, σε εμπορικό μαγαζί τροφίμων στην Κερύνεια, όπου φοίτησε παράλληλα και στο εκεί Νυκτερινό Γυμνάσιο.

Παντρεύτηκε το 1959 τον Γιώργο Ελισσαίου και πήγαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου απέκτησαν τρία παιδιά. Στη συνέχεια αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κτίζοντας μεγάλο σπίτι στην Κερύνεια, το οποίο έχασαν όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και τους έδιωξαν. Γύρισαν στην Αμερική αρχίζοντας ξανά από το μηδέν.

Η Κερύνεια είναι μέχρι σήμερα  κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα και δεν επιτρέπεται στους Έλληνες κατοίκους της να γυρίσουν στα σπίτια τους. 

Το πρώτο της βιβλίο, Οδύνη σε πεζό και στίχους, κυκλοφόρησε το 2007 και μεταφράστηκε στα Αγγλικά με τίτλο Lament in prose.

 

 

Τα βιβλία θα διατίθενται στην εκδήλωση του Δημαρχείου Κερύνειας για τη γιορτή των Γραμμάτων στις 4/2/2015 στην αίθουσα Σόλων Τριανταφυλλίδης στα Κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου στην Αγία Παρασκευή στη Λευκωσία και μετά στο Δημαρχείο Κερύνειας στη Λευκωσία (τηλ. 22 818040), στα Βιβλιοπωλεία ΜΑΜ,  Κ. Παλαιολόγου 19, Λευκωσία, στο βιβλιοπωλείο Σολώνειο, Βυζαντίου 24, Στρόβολος και στο τηλέφωνο 22 353929 ή 26 652493.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close