Cine News , Κινηματογράφος

Ο "Toni Erdmann" είναι ένας καθρέφτης της εποχής μας

Ο παραγωγός της νικήτριας ταινίας του βραβείου LUX μιλά στο Check In Cyprus

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2016

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την απονομή του κινηματογραφικού βραβείου LUX - που σημαίνει φως - το οποίο απονέμεται αποκλειστικά σε ευρωπαϊκές ταινίες.

Το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί αναγνώριση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα προώθησης των ταινιών σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού οι τρεις φιναλίστ υποτιτλίζονται σε 24 γλώσσες και προβάλλονται στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το LUX αποτελεί σήμερα ένα εργαλείο για την στήριξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και για την ανάδειξη σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
 

Φέτος, ο θεσμός συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής και ανέδειξε σπουδαίες κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες μάλιστα έφτασαν και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσής Ταινίας. Να θυμίσουμε, πως το 2014, η ταινία Ida του Pawel Pawlikowski που απέσπασε το Lux Prize κέρδισε και μερικές εβδομάδες αργότερα και το χρυσό αγαλματίδιο.


Οι συντελεστές των 3 φετινών φιναλίστ ταινιών για το Βραβείο LUX στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς

Στη δέκατη απονομή του βραβείου Lux νικήτρια αναδείχθηκε η ταινία της Maren Ade από τη Γερμανία ‘Toni Erdmann’ μία συμπαραγωγή με την Αυστρία και την Ρουμανία. Η ταινία η οποία έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα και ήδη φιγουράρει στην πεντάδα για τις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
 


Ο παραγωγός της ταινίας Jonas Dornbach που μίλησε στο Check In λίγο μετά την απονομή μαζί με τη σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συμπαραγωγό του "Toni Erdmann" Maren Ade. 

Μία μέρα πριν την ανάδειξη του Toni Erdmann ως νικητή του βραβείου LUX συναντήσαμε στο Στρασβούργο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα εκ των παραγωγών της ταινίας τον Jonas Dornbach. Από το 2010 εργάζεται ως παραγωγός ευρωπαϊκών ταινιών ενώ το 2012 η ταινία “Tabu” δικής του παραγωγή βρέθηκε στην τριάδα των φιναλίστ για το ίδιο βραβείο.


Ο ίδιος μας εξήγησε πόσο δύσκολη είναι σήμερα η παραγωγή ευρωπαϊκών ταινιών χωρίς επιχορηγήσεις και κυρίως χωρίς συμπαραγωγή από διαφορετικές χώρες. Μιλήσαμε για την υλοποίηση της ταινίας, τη θεματική της αλλά και την κούρσα για Όσκαρ.  

Η συνέντευξη με τον Jonas Dornbach 

Συμμετέχετε ως συμπαραγωγός ταινίας στις φιναλίστ ταινίες του LUX PRIZE για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν το 2012 με την ταινία Tabu. Πως νιώθετε;
Το 2012, δεν κατάφερα να είμαι στο Στρασβούργο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απονομή αλλά ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι που η ταινίας μας βρισκόταν ανάμεσα στις 3 φιναλίστ ταινίες για το βραβείο LUX. Πρέπει να σας πως ότι το πιο σημαντικό πράγμα στο βραβείο που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι τρεις ταινίες είναι νικήτριες επειδή κάθε ταινία υποτιτλίζεται σε 24 γλώσσες και προβάλλεται στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν κερδίσαμε το 2012 με την Tabu αλλά χαρήκαμε πολύ για την υποψηφιότητά μας. Ας δούμε τι θα γίνει με την φετινή ταινία μας Toni Erdmann. (Η ταινία κέρδισε τελικά το φετινό βραβείο).

Σχεδόν κάθε χρόνο η ταινία που κερδίζει το βραβείο LUX πλασάρεται στην πεντάδα της Καλύτερης Ξενόγλωσσής Ταινίας των Όσκαρ. Σύμφωνα με τα προγνωστικά ο Toni Ermann μάλλον θα βρίσκεται στα Όσκαρ. Πως βλέπετε αυτή την πιθανότητα;
Οι κριτικές για την ταινία μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλές και στην Αμερική. Η ταινία επίσης συμμετείχε και στις Κάννες και όλοι μας έλεγαν πως θα κερδίσουμε και τελικά δεν έγινε γι’ αυτό ας δούμε που θα μας οδηγήσει αυτό το ταξίδι της ταινίας.

Λέτε πως είναι μία ταινία που αγαπά το κοινό, οι κριτικοί αλλά δεν ψηφίζεται για ένα βραβείο;  
Τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν. Δεν μπορείς να ξέρεις πως αντιλαμβάνεται το κοινό την ταινία. Επίσης, η ταινίας μας προβλήθηκε και σε άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Telluride, Τορόντο και της Νέας Υόρκης και η υποδοχή ήταν πολύ θερμή αφού ο κόσμος αγάπησε την ταινία.

Γιατί επιλέξατε να συμμετέχετε στη συγκεκριμένη ταινία ως παραγωγός;
Έχουμε κοινή εταιρεία παραγωγής με την Maren Ade σκηνοθέτη και σεναριογράφο του Toni Erdmann, γνωριζόμαστε, κάνουμε όλες τις ταινίες μαζί και προγραμματίζουμε τις επόμενες.
 

Image result for Toni Erdmann

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να δημιουργήσεις μία ευρωπαϊκή ταινία σήμερα;
Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια δέκα ταινίες και όλες είναι συμπαραγωγές. Είναι αδύνατο να εξασφαλίσουμε μόνοι μας τα χρήματα για την παραγωγή μίας ταινίας χωρίς συμπαραγωγή στη Γερμανία και φαντάζομαι σε όλη την Ευρώπη. Κάνουμε συμπαραγωγές με τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τώρα για την ταινία με την Αυστρία και την Ρουμανία.  Είναι πολύ δύσκολη η παραγωγή μίας ευρωπαϊκής ταινίας στις μέρες μας και κυρίως η χρηματοδότησή της.

Ποια συναισθήματα σου προκαλεί αυτή η περίεργη ιστορία του Toni Erdmann;  
Ο Toni Erdmann από τη μία είναι ένας αστείος τύπος αλλά πιστεύω γενικότερα πως η ταινία είναι ένας καθρέφτης της σημερινής εποχής. Μέσα σε αυτό τον τεράστιο καπιταλισμό που βιώνουμε έχουμε αυτή τη γενιά του πατέρα με τις αξίες και τον ρομαντισμό της. Από την άλλη έχουμε τη σύγχρονη γενιά ευρωπαίων η οποία εκπροσωπείται από την κόρη του η οποία θέλει να πετύχει, διψά για επιτυχία και να γίνει κομμάτι αυτού του συστήματος το οποίο βιώνουμε σήμερα. Αυτοί οι δύο κόσμοι, της παλιάς και νέας Ευρώπης/γενιάς συγκρούονται. Θεωρώ πως η ταινία περιγράφει ακριβώς τα σημεία των καιρών μας.

Παρακολουθούμε πιο συγκεκριμένα τη σχέση κόρης-πατέρα, πράγμα σπάνιο στο σινεμά. Πως είναι αυτή η σχέση;
Ναι, διότι συνήθως βλέπουμε τις σχέσεις υιού-πατέρα και θυγατέρας-μητέρας αλλά όχι τόσο συχνά τη σχέση κόρης-πατέρα. Δεν ξέρουμε αν αγαπιούνται οι δύο τους στην ταινία. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους αλλά πιστεύω πως όλες οι σχέσεις μέσα σε μία οικογένεια είναι μοναδικές. Σε αυτό το κομμάτι ήταν και η πρόκληση της ταινίας να βγει προς τα έξω η μοναδικότητα αυτή της σχέσης και η πορείς κόρης – πατέρα να έρχονται ξανά ο ένας κοντά στον άλλον. 

Δες το τρέιλερ της ταινίας Toni Erdmann

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close