Cine News , Κινηματογράφος

Cyprus Film Days 2024: Απονεμήθηκαν τα βραβεία σε μια βραδιά γιορτής και συγκίνησης

Η αυλαία των προβολών και των πλούσιων παράλληλων δραστηριοτήτων έπεσε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο

Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024

Τα φιλμ «78 Days» της Emilija Gašić από τη Σερβία και «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου έλαβαν τα Βραβεία Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές και το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, αντίστοιχα, του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024.

Η αυλαία των προβολών και των πλούσιων παράλληλων δραστηριοτήτων έπεσε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Θέατρο Ριάλτο με την ανάδειξη του Βραβείου Κοινού, των βραβείων του διαγωνιστικού τμήματος, αλλά και των βραβείων της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης Dot.on.the.Μap Industry Days.

Η νέα ταινία του Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star» ήταν αυτή που έκλεισε και το πρόγραμμα προβολών. Ακολούθησε η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων, σε επιμέλεια της Λίας Χαράκη, με παρουσιαστή τον εικαστικό PASHIAS.

Η ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» έλαβε και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα Κυπριακών Ταινιών, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας απονεμήθηκε στη Μαρίνα Μακρή για την υποκριτική της δουλειά στην ταινία του Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star».

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής έλαβε η ταινία «Dreaming & Dying» του Nelson Yeo από τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία, ενώ το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στη Σοφία Εξάρχου από την Ελλάδα για την ταινία της «Animal», η οποία έλαβε επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τη δουλειά της Monika Lenczewska.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία της Farah Nabulsi «The Teacher».

Αναφορικά με το Dot.on.the.Μap Industry Days, τα κινηματογραφικά σχέδια που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν ήταν το «The Sea Was Once Blue» σε σκηνοθεσία του Mohamad El-Hadidi και παραγωγή του Julian Moser από την Αίγυπτο, το «Shibboleth» με σκηνοθέτρια την Αλεξάνδρα Ματθαίου και παραγωγό την Τώνια Μισιαλή από την Κύπρο, το «Sun In Saturn» σε σκηνοθεσία Ary Zara και παραγωγή Andreia Nunes από την Πορτογαλία, και το «Mother Tongue» σε σκηνοθεσία της Caterina Biasiucci και με παραγωγούς τις Antonella Di Nocera και Claudia Canfora, από την Ιταλία.

Πρώτη ανέβηκε στη σκηνή η καλλιτεχνική διευθύντρια του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, Αθηνά Ξενίδου, η οποία αναφέρθηκε στις κινηματογραφικές ιστορίες ανθεκτικότητας που έδωσαν το στίγμα των φετινών επιλογών αλλά και στον επιτυχημένο 1ο Εθνικό Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους, που ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων, διακρίσεων και πιστοποιητικών συμμετοχής. Το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει στην οθόνη και το δημιουργικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου για εφήβους «Speed Filmmaking» με τον Σταύρο Παμπαλλή.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024, Μάριος Λιζίδης και Αργυρώ Νικολάου είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν όλους τους συντελεστές και τους εμπλεκόμενους για την επιτυχημένη διοργάνωση, τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής αλλά και το κοινό που τίμησε το φεστιβάλ με την παρουσία του, ενώ η Ανώτερη Πολιτιστική Λειτουργός, Υπεύθυνη για τον Κινηματογράφο στο Υφυπουργείο Πολιτισμού Δρ Έλενα Χριστοδουλίδου έκλεισε την τελετή, συγχαίροντας όλους τους διαγωνιζόμενους και ευχαριστώντας χορηγούς, προσκεκλημένους και συνεργάτες για την πολύτιμη συμβολή τους στη φετινή διοργάνωση. Προτού ανανεώσει το ραντεβού για το Cyprus Film Days 2025, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της πρώην Διευθύντριας των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (νυν Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού) Ελένης Νικήτα, η οποία απεβίωσε λίγες ώρες πριν από την τελετή.

Μετά την απονομή, ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι λήξης στην Πλατεία Ηρώων με μουσικές επιλογές από την DJ Bon Bon. Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της με το κινηματογραφόφιλο κοινό για τον Απρίλιο του 2025.

Αναλυτικά τα βραβεία και τα σκεπτικά:

Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images απονεμήθηκε στο «78 Days» της Emilija Gašić από τη Σερβία. «Για την ανυπότακτη αλήθεια της και την ικανότητά της να υπερβαίνει τον χρόνο, απευθυνόμενη στις βαθύτερες εσοχές της ανθρωπιάς μας, η ταινία αποτελεί περίτρανη μαρτυρία της χαράς του να παραμένεις ζωντανός. Με σπάνια ειλικρίνεια και αυθεντικότητα, εκθέτει το πώς η καθημερινότητα παγιδεύεται στα ανελέητα πλοκάμια του πολέμου. Το ιδιαίτερο φορμά της αξιοποιείται με δεξιοτεχνία για να αποτυπώσει τη σπαρακτική παιδική αθωότητα που εκπορεύεται μέσα από τις υποβλητικές ερμηνείες του συνόλου του καστ. Η διαστρωμάτωση της αφήγησης καταυγάζει την ευτυχία που επιμένει μπροστά στον όλεθρο».

Συνοδεύεται από το ποσό των €6000 και το επέδωσε η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Katarina Tomkova, με τη μεγάλη νικήτρια να εκθειάζει το οικογενειακό κλίμα που συνάντησε στο φεστιβάλ κατά την παραμονή της στην Κύπρο.

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images απονεμήθηκε στην ταινία «Dreaming & Dying» του Nelson Yeo, μία παραγωγή από τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία «για τη σαγηνευτική και ποιητική της προσέγγιση, που ανακαλεί αβίαστα μια αίσθηση δέους απέναντι στον φυσικό και πνευματικό κόσμο, καθώς και για τον παιχνιδιάρικο τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να ανατρέψει τις προσδοκίες του θεατή σε σχέση με τον ισχυρό δεσμό τριών παντοτινών φίλων. Η ταινία ξεχωρίζει για την ονειρική αίσθηση που αποπνέει». Το βραβείο ανακοινώθηκε από το μέλος της επιτροπής Sandra Onana και συνοδεύεται από το ποσό των €3000. Ο σκηνοθέτης το αποδέχτηκε με ευχαριστήριο μήνυμα μέσω βίντεο.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images απονεμήθηκε στη Σοφία Εξάρχου για την ταινία της «Animal», συμπαραγωγή Ελλάδας, Αυστρίας, Ρουμανίας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό «Για τη δημιουργία μιας καθηλωτικής, δραματικής ιστορίας με παλμό, που προκαλεί το κοινό να εισχωρήσει στα παρασκήνια ενός συχνά παραγνωρισμένου κόσμου και να έρθει αντιμέτωπο με τις ζοφερές αλήθειες που κρύβονται πίσω από τη βιτρίνα της ψυχαγωγίας. Η ταινία πλάθει με δεξιοτεχνία μια ασφυκτική και μελαγχολική ατμόσφαιρα, σφυρηλατώντας με μεγάλη ευαισθησία την αδιάκοπη εξάντληση των πρωταγωνιστών, μέσα από μια εσκεμμένα λεπτολογική σκηνοθετική προσέγγιση».

Το Βραβείο που συνοδεύεται από το ποσό των €1000 επέδωσε στη Σοφία Εξάρχου ο Αλέξης Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο.

Το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας Glocal Images έλαβε η Monika Lenczewska για τη φωτογραφία της στην ταινία «Animal», σε σκηνοθεσία Σοφίας Εξάρχου. «Για μια οπτική αφήγηση που συνέχει ολόκληρη την ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος, εκθέτοντας τη στυγνή πραγματικότητα της βιομηχανίας των τουριστικών θερέτρων. Για τον τρόπο με τον οποίο εμβυθίζει ανεπαίσθητα τον θεατή στα αντιφατικά σύμπαντα της μέρας και της νύχτας, αντικατοπτρίζοντας με μαεστρία τις σκληρές αλήθειες που αναδύονται στην επιφάνεια σε μια οπτικά εκρηκτική προσωπογραφία» σημειώνεται στο σκεπτικό.

Το Βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των €500, μία προσφορά της Caretta Films, επέδωσε ο Κωνσταντίνος Νικηφόρου εκ μέρους της εταιρείας, το οποίο το παρέλαβε η σκηνοθέτρια.

Τα Βραβεία του Κυπριακού Διαγωνιστικού

Το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας απονεμήθηκε στην «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου. Σύμφωνα με το σκεπτικό: «Για την πρωτότυπη, φρέσκια ματιά της στο είδος της επιστημονικής φαντασίας μέσα από τη μινιμαλιστική προσέγγιση και τον εμπρόθετο βηματισμό της, η ταινία ξεχωρίζει για την ευφυή χρήση των αστικών τοπίων, καθώς και για τη σκιαγράφηση της γυναικείας εμπειρίας σε θέματα όπως οι σχέσεις και η μητρότητα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό επίτευγμα για τον κυπριακό κινηματογράφο».

Το Βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των €4000 και επιπλέον υπηρεσίες παραχώρησης του The Studio (προσφορά του Κέντρου Αριστείας CYENS), επέδωσε στον σκηνοθέτη η Ανώτερη Πολιτιστική Λειτουργός του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού και Υπεύθυνη Κινηματογράφου του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Χριστοδουλίδου.

Η κα Χριστοδουλίδου έκλεισε την τελετή βραβεύσεων αποτίοντας φόρο τιμής στην Ελένη Νικήτα, πρώην Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, για την τεράστια συμβολή της στην ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού στην Κύπρο καθώς στην ίδρυση και καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες. Η Ελένη Νικήτα έφυγε από τη ζωή λίγες ώρες πριν από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας έλαβε ο Κύρος Παπαβασιλείου για το «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα». «Μέσα από μία ρηξικέλευθη σκηνοθετική προσέγγιση που σμιλεύει έναν κόσμο όπου οι χαρακτήρες αντιπαλεύουν τη ρευστότητα του χρόνου, η ταινία καταφέρνει να αντηχήσει ως μια διακριτή φωνή στον κυπριακό κινηματογράφο. Προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι εσωτερικής ανακάλυψης, αναδιατάσσοντας τα όρια της αφήγησης» αναφέρεται στο σκεπτικό βράβευσης. Το βραβείο συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production αξίας €4000, προσφορά της εταιρείας Authorwave, η εκπρόσωπος της οποίας Ιωάννα Σουλτάνη το επέδωσε στον σκηνοθέτη. Ο Κύρος Παπαβασιλείου αφιέρωσε το πρώτο του βραβείο για τη βραδιά στην εκλιπούσα πρώην διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Ελένη Νικήτα.

Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία απονεμήθηκε στη Μαρίνα Μακρή για την ερμηνεία της στην ταινία του Άδωνη Φλωρίδη «Africa Star». Η ερμηνεία αυτή ξεχωρίζει «για τη λιτή και συνάμα εμβυθιστική ενσάρκωση του ρόλου, που προσδίδει στον χαρακτήρα αυθεντικότητα και βάθος. Ο τρόπος με τον οποίο η ηθοποιός πλάθει το πορτρέτο της ηρωίδας, αντικατοπτρίζει την ικανότητά της να εισχωρεί στα μύχια ενός σύνθετου ρόλου και να συγκινεί πραγματικά τον θεατή». Το Βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000, προσφορά του Δήμου Λεμεσού. Το βραβείο επέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άριστος Αριστείδου.

Το Βραβείο Κοινού, που απονεμήθηκε στην ταινία «The Teacher» της Farah Nabulsi, συνοδεύεται από το ποσό των €500, μία προσφορά της TFI Markets.

Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής ήταν η παραγωγός ταινιών Katarina Tomkova από τη Σλοβακία, πλαισιωμένη από τον Τουρκοκύπριο διευθυντή φωτογραφίας Emre Erkmen με έδρα το Βερολίνο, την κριτικό κινηματογράφου Sandra Onana από τη Γαλλία, την Ελληνίδα σκηνοθέτρια και σεναριογράφο Ασημίνα Προέδρου και την Παλαιστίνια σκηνοθέτρια Juna Suleiman, με έδρα το Βερολίνο.

Εκ μέρους της Επιτροπής, η πρόεδρος Katarina Tomkova ευχαρίστησε τη διοργάνωση για τη φιλοξενία αλλά και για την ανακάλυψη ενός υπέροχου προγράμματος για τον διεθνή και τον κυπριακό κινηματογράφο. «Ο κινηματογράφος είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο: μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα, μπορεί να γεφυρώσει πολιτισμούς και κοσμοθεωρίες, να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση μεταξύ μιας διαφορετικής κοινότητας. Είναι τιμή μας που το ζήσαμε αυτό μέσα από τις διαγωνιζόμενες ταινίες» είπε.

Ραγδαία η ανάπτυξη για το Dot.on.the.map

Η αρχή στις βραβεύσεις του Φεστιβάλ έγινε με τα βραβεία του Dot.on.the.Map Industry Days. Η επικεφαλής της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, σκηνοθέτρια και παραγωγός Δανάη Στυλιανού, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της 5ης διοργάνωσης, η οποία συγκέντρωσε στη Λεμεσό περισσότερους από 150 επαγγελματίες από 20 χώρες, από την Κύπρο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ανακοίνωσε παράλληλα τη συνεργασία του Dot.on.the.Map με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Coprocity, ενώνοντας 19 από τις πιο εξέχουσες αγορές συμπαραγωγής. Από φέτος, όλα τα έργα που παρουσιάζονται στο κυπριακό φόρουμ συμπαραγωγής είναι επιλέξιμα για συμμετοχή στο Βραβείο Ανάπτυξης Coprocity, ύψους €3500, που προσφέρεται σε συνεργασία με το Cineuropa. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.

Η τριμελής διεθνής επιτροπή του Dot.on.the.Μap Ιndustry Days αποτελείτο φέτος από τους παραγωγούς Cécile Tollu-Polonowski (The Match Factory, Γερμανία – Γαλλία), Γιώργο Τσούργιαννη (Horsefly Films, Ελλάδα) και Anita Elsani (Elsani & Neary Media GmbH, Γερμανία). Τα βραβεία παρουσίασαν οι Cécile Tollu-Polonowski και Anita Elsani οι οποίες στην τοποθέτησή τους εκ μέρους της επιτροπής τόνισαν τη δυναμική επιλογή των κινηματογραφικών σχεδίων που παρουσιάστηκαν και συνεχάρηκαν τους συμμετέχοντες. «Αισθανθήκαμε αναμφίβολα το πάθος, το θάρρος και την επιμονή τους να δημιουργούν ταινίες, ενάντια σε κάθε μορφής αντιξοότητα», ανέφεραν.

Tο Βραβείο Cyprus Film Commission– Invest Cyprus απονεμήθηκε στο κινηματογραφικό σχέδιο «The Sea Was Once Blue» με σκηνοθέτη τον Mohamad El-Hadidi και παραγωγό τον Julian Moser, με χώρες παραγωγής την Αίγυπτο και τη Γερμανία «για τον τρόπο με τον οποίο αποκαλύπτει το δίλημμα της απελευθέρωσης από μία δυσλειτουργική σχέση, για μία γεμάτη ένταση ερωτική ιστορία, στο είδος του mumblecore με φόντο την Αλεξάνδρεια». To Βραβείο, που συνοδεύεται από ποσό €1000, επέδωσε στον σκηνοθέτη ο επικεφαλής της Επιτροπής Οπτικοακουστικής Κύπρου, Λευτέρης Ελευθερίου.

Το Βραβείο P.S. Movies and Stories απονεμήθηκε στο κινηματογραφικό σχέδιο «Shibboleth» από την Κύπρο, με σκηνοθέτρια την Αλεξάνδρα Ματθαίου και παραγωγό την Τώνια Μισιαλή «για τον τρόπο με τον οποίο μας εμβυθίζει σε ένα σουρεαλιστικό, αλλόκοτο παιγνιώδες τοπίο που θέτει το ερώτημα κατά πόσο η ζωή θα ήταν ευκολότερη χωρίς τον θάνατo». Το Βραβείο, που συνοδεύεται από ενοικίαση εξοπλισμού αξίας μέχρι €4000, επέδωσε ο διευθυντής της εταιρείας P.S. Movies and Stories Cinema Equipment Rentals, Πολύβιος Συμεωνίδης.

Το Βραβείο Καλύτερου Pitch Ταινίας Ντεμπούτου απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Ary Zara για το κινηματογραφικό σχέδιο «Sun In Saturn» από την Πορτογαλία, με παραγωγό την Andreia Nunes. Πρόκειται για μια ιστορία που, με όχημα τους χαρακτήρες της, εξερευνά όχι μόνο ζητήματα ταυτότητας φύλου, αλλά και τη διαγενεακή ιδέα του χρόνου και της ζωής, της παράδοσης, της σεξουαλικότητας, της αγάπης και της θλίψης. Το Βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό €500 -προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου- επέδωσε η πρόεδρος της Ένωσης, Αθηνά Ξενίδου.

Το Βραβείο Networking για την ΑΓΟΡΑ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονεμήθηκε στην παραγωγό Claudia Canfora για το κινηματογραφικό σχέδιο «Mother Tongue», σε σκηνοθεσία Caterina Biasiucci από την Ιταλία. Πρόκειται για το πορτρέτο μίας νεαρής κοπέλας που διεκδικεί τη χαμένη της παιδικότητα ενώ προετοιμάζεται για τη μητρότητα. Ένα κινηματογραφικό σχέδιο που, ενώ εξυμνεί τη ζωή, η πλοκή του εκτυλίσσεται με φόντο ένα νεκροταφείο. Το Βραβείο Δικτύωσης, προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επέδωσε η επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος του ΔΦΚΘ, Ελένη Ανδρουτσοπούλου.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

www.cyprusfilmdays.com

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close