Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2025
Το εισιτήριο εισόδου στη Βενετία θα επανέλθει από αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, με τη μόνη διαφορά φέτος να είναι ότι οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής θα πληρώνουν διπλάσιο αντίτιμο.
Πέρυσι, στο πλαίσιο ενός πειραματικού μέτρου που στόχευε στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, η Βενετία έγινε η πρώτη μεγάλη τουριστική πόλη στον κόσμο που χρέωνε είσοδο.
Παρόλο που η πρωτοβουλία είχε μικρή επίδραση στον αριθμό των επισκεπτών, απέφερε 2,4 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Βενετίας.
Οι αλλαγές
Το φετινό εισιτήριο, το οποίο αγοράζεται online, παραμένει στα 5 ευρώ, αλλά θα διπλασιάζεται αν αγοραστεί 72 ώρες πριν από την άφιξη στην πόλη.
Επιπλέον, το μέτρο επεκτάθηκε ώστε να ισχύει 54 ημέρες, κυρίως Σαββατοκύριακα, από τις 18 Απριλίου έως τις 27 Ιουλίου, μεταξύ 8:30 π.μ. και 4:00 μ.μ. τοπική ώρα.
Οι επισκέπτες θα προμηθεύονται έναν κωδικό QR, που θα επιδεικνύουν σε υπαλλήλους, οι οποίοι θα περιπολούν στα κύρια σημεία εισόδου της Βενετίας, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό Venezia Santa Lucia. Του μέτρου θα εξαιρούνται όσοι διανυκτερεύουν στην Πόλη των Δόγηδων καθώς και τουρίστες της ευρύτερες περιφέρειας του Βένετο και παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2024 στη Βενετία
Τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε νέο ρεκόρ επισκεπτών στη Βενετία και την ευρύτερη περιοχή, με πάνω από 3,9 τουρίστες να διανυκτερεύουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, από τα περίπου 30 εκατ. τουριστών που φθάνουν κάθε χρόνο στη Βενετία, στην πλειονότητά τους είναι ημερήσιοι επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον τοπικό ενημερωτικό ιστότοπο Venezia Today πάνω από 35.000 ημερήσιοι επισκέπτες έχουν ήδη κλείσει εισιτήριο για τη φετινή χρονιά.
O σύμβουλος τουρισμού της Βενετίας, Simone Venturini, τόνισε ότι μολονότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλές ευρωπαϊκές τουριστικές πόλεις, το εισιτήριο εισόδου «αντιπροσωπεύει ένα απτό και καινοτόμο εργαλείο» όσον αφορά στην ανάλυση δεδομένων και τη διαχείριση των ροών επισκεπτών. «Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά από εδώ και πέρα η πόλη θα μπορεί να βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και όχι σε απλές εκτιμήσεις για να κατανοήσει το φαινόμενο του υπερτουρισμού», είπε.
«Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον ποιοτικό τουρισμό —διανυκτερεύσεις— που σέβεται την πόλη και επιδιώκει να εμπλακεί μαζί της σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγκαλιάζοντας τον μοναδικό χαρακτήρα και ρυθμό της».
Σχετικά
Η Θεσσαλονίκη κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός για babymoon
-Τι είναι αυτό το νέο είδος ταξιδιού που κάνει θραύση
Αλλάζουν οι τιμές στις παραλίες της Αγίας Νάπας - Πόσο κοστίζουν κρεβατάκι και ομπρέλα
Νέος τιμοκατάλογος στις παραλίες
Τα τρία έργα που θα αλλάξουν το Παραλίμνι
Εκδόθηκε η άδεια για το έργο της δημιουργίας της Πλατείας Παραλιμνίου
12 πολυτελή ξενοδοχεία και ισάριθμες εμπειρίες για τον Άγιο Βαλεντίνο
Κλείστε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, περιποιηθείτε τους εαυτούς σας, πιείτε κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα και γιορτάστε τον έρωτα
H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις από €14.99 σε 12 προορισμούς
Ετοιμάσου να οργανώσεις ένα city break της τελευταίας στιγμής ή ένα χαλαρό χειμωνιάτικο ταξίδι,
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο της Sunrise που ανοίγει τον Μάιο στον Πρωταρά (εικόνες)
Μια νέα ξενοδοχειακή μονάδα κοντά σε γνωστή χρυσή αμμώδη παραλία του Παραλιμνιού
4 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα Top 100 Hotels Worldwide
Διεθνής Διάκριση για την Louis Hotels
Οι ευρωπαϊκές πόλεις που εξερευνώνται πιο εύκολα με τα πόδια -Μια ελληνική πόλη στη λίστα
Όταν επιλέγουν έναν προορισμό για διακοπές, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν υπόψη το πόσο εύκολο είναι να τον εξερευνήσουν, με το πόσο περπατήσιμη είναι μια πόλη να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς.
Η Αγλαντζιά συστήνει τον φετινό της Βασιλιά Καρνάβαλο με ένα χιουμοριστικό βίντεο
Πρωταγωνιστές οι Δήμαρχος Λευκωσίας, Αντιδήμαρχος Αγλαντζιάς και ο νέος Βασιλιάς Καρνάβαλος