Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2024
Σε μια όμορφη τελετή στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από το κυπριακό κράτος.
Τα βραβεία απένειμε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, στην παρουσία προσωπικοτήτων από το πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής γιορτής της λογοτεχνίας στον τόπο μας δόθηκαν τα Βραβεία Ποίησης, Διηγήματος/Νουβέλας, Νέου Λογοτέχνη, Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους, καθώς και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου.

Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας είναι οι ακόλουθοι:
-Κρατικό Βραβείο Ποίησης: Ευτυχία Παναγιώτου
«Μύθοι για το τέλος του κόσμου» (εκδόσεις Κέδρος)
-Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας: Κωνσταντίνος Μακρής
«Ο δολοφόνος με το καλαμάκι» (εκδόσεις Αρμίδα)
-Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη: Αλεξία Βίκτωρος
«Ούτις» (εκδόσεις Ρώμη)
-Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά: Δέσποινα Ηρακλέους
«Τα παπούτσια της δασκάλας» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)
-Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους: Στέλια Δημητρίου-Μιχαηλίδου
«Μολυβιές» (εκδόσεις A bookworm Publication)
-Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης: Γιώργος Θεοδωρίδης
«Γιάννους Κόρτσακ: ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού» (συγγραφέας: Αντώνης Ζαρίντας, εκδόσεις Αλμύρα)

Συγχαίροντας τους νικητές, η Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στην εξαιρετική τους δουλειά, καλώντας τους να συνεχίσουν να εμπλουτίζουν τη λογοτεχνία με τα μοναδικά τους έργα.
Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ανέφερε, λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, καθώς ενισχύει τους συγγραφείς, προβάλλει την ποιοτική λογοτεχνική δημιουργία, παρέχει πρόσβαση σε αυτήν και προάγει τη φιλαναγνωσία.
Παράλληλα, η Δρ Κασσιανίδου τόνισε τη μεγάλη σημασία της συγγραφής και έκδοσης έργων Κυπρίων λογοτεχνών, υπογραμμίζοντας ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει πολιτική στήριξης για το κυπριακό βιβλίο μέσα από ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη της λογοτεχνίας και την ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας, σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Την τελετή άνοιξε η διεθνούς φήμης πιανίστα και μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών κα Έλενα Μουζάλα, ενώ το σκεπτικό των βραβεύσεων ανέγνωσαν οι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών κ. Κυριάκος Ιωάννου, κα Κατερίνα Καρατάσου και κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού έχουν βραβευτεί περισσότερες από 400 εκδόσεις, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της λογοτεχνίας ως φορέα πολιτισμού, γνώσης και δημιουργικής αναζήτησης, καθώς και την αξία της γραπτής τέχνης στον σύγχρονο κόσμο.
Σχετικά
Το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol συμμετέχει στα Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards 2026
Ένα resort που ξεχωρίζει για τον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό του, τις παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις και την εξαιρετική εξυπηρέτηση
Αυτοί είναι οι καλύτεροι προορισμοί για οικογένειες στην Ευρώπη για το 2026 -Δύο πόλεις της Κύπρου στη λίστα
Ο προγραμματισμός των οικογενειακών διακοπών αποτελεί συχνά μια δύσκολη εξίσωση: οι γονείς θέλουν να χαλαρώσουν, ενώ τα παιδιά χρειάζονται ψυχαγωγία
Το Hilton Nicosia επαναπροσδιορίζει την εμπειρία των Meetings & Events στην πρωτεύουσα!
Mε ολοκληρωμένες λύσεις υψηλών προδιαγραφών, πάντα με την αξιοπιστία και τα διεθνή πρότυπα του Ομίλου Hilton.
Το ελληνικό νησί που διατηρεί τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του: Αυθεντικότητα και φυσικό τοπίο, εγκωμιαστικά άρθρα διεθνών ΜΜΕ
Έμφαση δίνεται στην αυθεντικότητα και το φυσικό τοπίο του νησιού
Η Meryl Streep πάει στο Netflix με το The Corrections
Το γνωστό μυθιστόρημα του Jonathan Franzen βρίσκει τελικά τηλεοπτική στέγη, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, με τη Meryl Streep να υποδύεται την Enid Lambert.
Η νέα animated σειρά Stranger Things και τι πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτήν
Τα ταξίδια μας στο μυστήριο Χόκινς από ότι φαίνεται δεν ολοκληρώθηκαν... το Netflix και οι Duffer Brothers επιστρέφουν με ένα ολοκαίνουργιο spin στην πολυαγαπημένη σειρά φαινόμενο.
Τα 10 μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα διεθνώς
Δυναμική άνοδος στην Ανατολική Ασία, το ΜΕΤ της Νέας Υόρκης πρωταθλητής στις ΗΠΑ, οι επιδόσεις του εμβληματικού Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που μπήκε στον χάρτη πριν μερικούς μήνες.
Η αφρικανική σκόνη πνίγει την Κύπρο: Έως και 40 φορές πάνω από τα όρια οι μετρήσεις
Προειδοποιήσεις λόγω σοβαρού επεισοδίου αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, 3 Απριλίου 2026, απευθύνει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου, με έκτακτο δελτίο καιρού
Άρχισε κρουαζιέρες από τη Λεμεσό το Marella Discovery II
Η Λεμεσός εδραιώνεται σταθερά ως στρατηγικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πάσχα για όλους στα Mare Resorts σε Αγία Νάπα και Πάφο
Εδώ σας περιμένει ένα Πάσχα που αξίζει να το ζήσετε μαζί, μέσα από στιγμές χαλάρωσης και αυθεντικής φιλοξενίας
Πασχαλινές Αποδράσεις με την Atlantica Hotels & Resorts
To φετινό Πάσχα αποκτά έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα δίπλα στη θάλασσα
Tο Κυπριακό Μουσείο και τα δύο μνημεία που θα φωτιστούν μπλε (σήμερα)
Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού και οι οικογένειές τους