Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2024
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα Φορολογικά Οικονομικά, οραματίστηκα την ύπαρξη όχι ενός ακόμη Φορολογικού Σχολείου, αλλά ενός Φορέα παραγωγής φορολογικής κουλτούρας, που θα είχε ως Αποστολή του: τη διάπλαση φορολογικά πολιτισμένων οντοτήτων.
Στον τόπο μας (και όχι μόνο), συντηρείται διαχρονικά ένα πρόβλημα που πρέπει επιτέλους να λύσουμε. Προφανώς και δεν αρκεί το να καλούμε απλά τον κόσμο να πληρώνει τους φόρους του. Χρειάζεται, ως Κοινωνία, να γίνουμε πιο ικανοί στο να κατανοούμε την αξία της Φορολογίας και να κρίνουμε αυστηρότερα την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των φορολογικών μας συνεισφορών· του φορολογικού μας κεφαλαίου.
Όλοι δικαιούμαστε και καλώς διεκδικούμε έναν Κόσμο με καλύτερη Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Ασφάλεια & Υποδομές. Συνειδητοποιούμε, όμως, ότι κάθε δημόσιο όφελος συνεπάγεται και την ανάλογη δημόσια θυσία; Έχουμε την απαιτούμενη Παιδεία που μας επιτρέπει να αποδεχόμαστε αγόγγυστα και να εκπληρώνουμε συνειδητά τις φορολογικές μας υποχρεώσεις;
Όσοι είμαστε ή εν πάση περιπτώσει όσοι ζητούμε να είμαστε, μέτοχοι του Κράτους που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουμε, ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του, να επενδύουμε συστηματικά και διαχρονικά στην ανάπτυξη και διατήρηση της υψηλότερης δυνατής φορολογικής Παιδείας. Γιατί έτσι θωρακίζουμε, πραγματικά, τη φορολογική μας ασφάλεια.
Αυτή η κοινωνική καινοτομία, αυτή η αλλαγή της ατομικής και συλλογικής μας στάσης απέναντι στη Φορολογία, ίσως να αποτελεί, εντέλει, την καλύτερη Φορολογική Μεταρρύθμιση για τον τόπο μας.
Είναι ο φόρος αναγκαίο κακό ή αναγκαίο καλό; H απάντηση εξαρτάται από το επίπεδο της Φορολογικής μας Μόρφωσης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο των επαγγελματιών, αλλά συλλογική ευθύνη. Στην αλυσίδα φορολογικής ασφάλειας, συμμετέχουν φορο-πληρωτές, φορο-υπόχρεοι, φορο-ενδιάμεσοι, φορο-διοικητές, φορο-νομοθέτες και φορο-δικαστές.
Πώς, λοιπόν, μπορεί να υπάρξει συλλογική φορολογική συνεννόηση, χωρίς συλλογική φορολογική μόρφωση;
Χρειαζόμαστε, συνεπώς, μια «Φορολογική Αγορά»· ένα φορολογικό Βήμα για όλους. Με την πραγματοποίηση του 1oυ SAFEVAT Forum, μετουσιώνεται αυτό το Όραμα. Πράγματι, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενεργά μέλη από την Ακαδημία, τη Βιομηχανία, την Πολιτεία και την Κοινωνία, θα διαπραγματευτούν το κρίσιμο θέμα: “ΦΠΑ του Σήμερα και του Αύριο: Προκλήσεις & Εφαρμογές στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης”.
Θα είμαστε εκεί όλοι μαζί· συλλογικά, ως ένα συμπαγές σύνολο: και οι επαγγελματίες και οι μαθητές και οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι. Γιατί όλοι είμαστε εν ενεργεία ή εν δυνάμει φορολογικοί συμμέτοχοι· και στα φορολογικά δικαιώματα και στις φορολογικές υποχρεώσεις.
Θα το πράξουμε αυτό γιατί κατανοούμε ότι ο ΦΠΑ είναι δικά μας λεφτά και αξίζει της προστασίας όλων μας· γιατί είναι πολύ σημαντικός και κρίσιμος για την Οικονομία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον· γιατί είναι ακόμη πιο κρίσιμος για τη Δημοκρατία.
Διακεκριμένα μέλη της Ακαδημίας και διακεκριμένοι Επαγγελματίες από τον Επιστημοτεχνικό χώρο των Οικονομικών, των Νομικών και της Πληροφορικής, αρμόδιοι Φορείς και Αξιωματούχοι της Πολιτείας, θα συζητήσουν δημόσια γα πρώτη φορά, την αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών (AI, Blockchain, Machine Learning, Crypto κ.α.) με την Τεχνολογία του ΦΠΑ και θα ερευνήσουν τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις αυτής της επαναστατικής τεχνολογικής ώσμωσης, στη Φορολογική Ασφάλεια η οποία αποτελεί το κομβικό εφέδρανο για μια ισχυρή Οικονομία.
Και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο ΦΠΑ είναι το τίμημα που πληρώνουμε για μια πολιτισμένη Κύπρο.
Μενέλαος Π. Γεωργιάδης
Οικονομολόγος-Επιχειρηματίας
Ιδρυτής του SAFEVAT Forum

Σχετικά

Dexter Ressurrection: Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της σειράς
Πότε θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική η νέα προσθήκη στο franchise της σειράς

Τέλος τα Made in China iPhones - Αλλάζει στέγη η Apple
Ο τεχνολογικός κολοσσός αναγκάζεται να στραφεί μακριά από την Κίνα

Τα 5 ελληνικά νησιά που προτείνει η Daily Mail για το φετινό καλοκαίρι
Αν αναζητάτε διακοπές με λιγότερο κόσμο, ανεξερεύνητα τοπία και την αίσθηση ότι ανακαλύπτετε έναν μικρό παράδεισο, αυτά τα πέντε νησιά είναι ιδανικά

Κλείνει (την Παρασκευή) τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού
Από τη Σκαρίνου μέχρι την Ακτή του Κυβερνήτη

Καιρός: Βροχή και σκόνη σήμερα στην Κύπρο - Αναμένεται πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες στη δυτική λωρίδα της οδού Τσερίου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Τσερίου

Time Out: Οι 15 τοπ προορισμοί στον κόσμο για διακοπές τον Μάιο
Nα γιατί πρέπει να πάτε στην Αθήνα, εξηγεί

Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

H Telegraph προτείνει άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς αντί για Μύκονο και Βενετία
Οι προτάσεις του πρακτορείου για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τα μέρη που πλήττει ο υπερτουρισμός

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο του Κατακλυσμού φέτος;
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή, εορτάζεται πάντα ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα

Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που προτείνει η Telegraph «αντί για Μύκονο και Βενετία»
Οι προτάσεις του πρακτορείου για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τα μέρη που πλήττει ο υπερτουρισμός
