Δημοσιεύτηκε στις 03 Δεκεμβρίου 2021
Το BirdLife Cyprus έχει μία πολύ καλή ιδέα και παρουσιάζει μια νέα συναρπαστική πρόκληση… τα 100 χιλιόμετρα για τη φύση!
Αγαπάς το περπάτημα, το τρέξιμο ή την ποδηλασία στη φύση; Τέλεια, γιατί αυτό κάνει καλό τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό! Θα ήθελες να δώσεις κάτι πίσω στη φύση; Τότε δεν έχεις παρά να λάβεις μέρος στο 100K for Nature!
Η ιδέα είναι απλή: περπάτησε, τρέξε ή ποδηλάτησε μέσα σε διάστημα 8 εβδομάδων (μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 18 Δεκεμβρίου), για να ολοκληρώσεις συνολικά 100 χιλιόμετρα, πες σε φίλους και συγγενείς να κάνουν μια εισφορά και συγκέντρωσε χρήματα για να βοηθήσεις τον οργανισμό να συνεχίσει το έργο του για την προστασία της φύσης στην Κύπρο. Μπορείς να επιλέξεις ποιο τομέα εργασίας μας θα στηρίξεις με τα χρήματα που θα συγκεντρώσεις.
Όλες οι εισφορές που θα συλλεχθούν μέσω αυτής της πρωτοβουλίας θα στηρίξουν στοχευμένες δράσεις διατήρησης της φύσης.
Εξ ου λοιπόν και μας δίνει και 5 μονοπάτια σε περιοχές #Natura2000 που θα σε φέρουν πιο κοντά στα 100 χιλιόμετρα!
Πάμε να τα ανακαλύψουμε!
#1 - Μονοπάτια Μαδαρής (13 χλμ, κυκλικό)
Ξεκινώντας από την τοποθεσία Δόξα Σοι ο Θεός στον δρόμο Κυπερούντας-Σπηλιών, αυτή η κυκλική διαδρομή ενώνει τα μονοπάτια Δόξα Σοι ο Θεός – Πυροφυλάκιο Μαδαρής – Σελλάδι του Καραμανλή – Μούττη της Χώρας - Δόξα Σοι ο Θεός. Με πανοραμική θέα τον Κόλπο της Μόρφου, το μαγικό θέαμα των πετρωμάτων της Μαδαρής και την σκιά των ενδημικών Λατζιών, δεν χρειάζονται πολλά για να πειστεί κανείς δοκιμάσει αυτή τη διαδρομή. Ίσως μια στάση για φαγητό στην Κυπερούντα ή στα Σπήλια. Προσοχή στα σημεία που ενώνονται τα μονοπάτια.
>> Είδη πουλιών που μπορεί να δεις ή να ακούσεις στην περιοχή αυτή την εποχή: Κοκκινολαίμης, Πέμπετσος, Διπλογέρακο, Κίσσα.
#2 - Μονοπάτι Παναγία του Αρακά – Σταυρός του Αγιασμάτι (7 χλμ γραμμικό, 14 χλμ με επιστροφή)
Σε πόσα μέρη του κόσμου μπορεί κάποιος να περπατήσει από ένα μεσαιωνικό εκκλησάκι του καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO σε ένα άλλο; Κι όμως, η αφετηρία του μονοπατιού αυτού στα Λαγουδερά είναι μόνο 1 ώρα οδήγημα από τη Λευκωσία. Αμπελώνες, αμυγδαλιές, πεύκα και απέραντη θέα προς τον Κόλπο της Μόρφου. Τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς; Ίσως ένα καφεδάκι στα Λαγουδερά ή στην Πλατανιστάσα.
>> Είδη πουλιών που μπορεί να δεις ή να ακούσεις στην περιοχή αυτή την εποχή: Σγαρτίλι, Αμπελοπούλλι, Πευκοτρασιήλα, Ξεφτέρι, Κίτσης.
#3 - Μονοπάτι Αταλάντη (14 χλμ, κυκλικό)
Ξεκινώντας από την πλατεία του Τροόδους, το μονοπάτι Αταλάντη ακολουθεί πορεία γύρω από το ψηλότερο σημείο της Κύπρου, τη Χιονίστρα. Με πανοραμικές θέες προς όλες τις μεριές του νησιού, το Αταλάντη κρύβει πολλά διαμάντια, όπως τον 800-χρονών Αόρατο του Τροόδους και την παλιά γαλαρία χρωμίου. Μια στάση στην πλατεία του Τροόδους για ξεκούραση πριν την αποχώρηση επιβάλλεται.
>> Είδη πουλιών που μπορεί να δεις ή να ακούσεις στην περιοχή αυτή την εποχή: Δεντροβάτης, Πέμπετσος, Κίσσα, Μαυρόπουλλος, Τζιήκλα, Τρυποκάρυδος, Σταυρομούττης.
#4 - Καννούρες – Άγιος Νικόλαος της Στέγης (9 χλμ γραμμικό, 18 χλμ με επιστροφή)
Στον δρόμο από τον Βοτανικό Κήπο Τροόδους προς την πλατεία, λίγο μετά τον Κάμπο του Λιβαδιού, μπορεί κανείς να ξεκινήσει την κατάβαση προς την Κακοπετριά ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι. Η ανταμοιβή για τη δυσκολία στην κατάβαση είναι η πανέμορφη κοιλάδα και η μεσαιωνική εκκλησία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Περπατώντας ακόμα 3 χιλιόμετρα στον δρόμο, φτάνει κανείς στο χωριό της Κακοπετριάς για καφεδάκι ή φαγητό. Προσοχή στα ιδιαίτερα κατηφορικά σημεία και στα σημεία που διασχίζουν τον ποταμό.
>> Είδη πουλιών που μπορεί να δεις ή να ακούσεις στην περιοχή αυτή την εποχή: Κοκκινολαίμης, Τζίκλα, Σπιζαετός, Πέμπετσος, Σπίννος.
#5 - Μονοπάτι Αφροδίτη (7,5 χλμ, κυκλικό)
Ξεκινώντας από τα Λουτρά της Αφροδίτης κοντά στον Βοτανικό Κήπο του Ακάμα, το κυκλικό αυτό μονοπάτι ακολουθεί μια πορεία με θέα προς τον Κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς και το βορειοδυτικότερο Ακρωτήρι της Κύπρου, στον Ακάμα. Τα ερείπια του Πύργου της Ρήγαινας, που πιστεύεται ότι ήταν μεσαιωνικό μοναστήρι, εμπλουτίζουν τη διαδρομή με το έντονο πολιτιστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την περιοχή. Το μονοπάτι μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο ή με χαλάρωση στα Λουτρά της Αφροδίτης ή στο Νέο Χωριό για καφεδάκι ή φαγητό.
>> Είδη πουλιών που μπορεί να δεις ή να ακούσεις στην περιοχή αυτή την εποχή: Γαλαζοκότσυφας, Κοκκινολαίμης, Μουγιαννούδι, Διπλογέρακο, Καρβουνιάρης, Τζίκλα, Σπίνος.
Αν θες να συμμετάσχεις στην πρόκληση 100Κ for Nature, έχεις μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου για να συμπληρώσεις 100 χιλιόμετρα! Μάθε περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή εδώ: www.birdlifecyprus.org/el/100K
Σχετικά

Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών σε πτήσεις, ενοικίαση αυτοκινήτου και ξενοδοχεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Ρώμη ανοίγει πολυτελές ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο
Το νέο ξενοδοχείο για σκύλους στο αεροδρόμιο της Ρώμης προσφέρει μασάζ, ιδιωτικούς κήπους και αρωματοθεραπεία

Υποχωρεί σταδιακά ο παρατεταμένος καύσωνας – «Ανάσα» δροσιάς από σήμερα
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

10+1 "μεγάλες" εικόνες από τον (φετινό) Δεκαπενταύγουστο στην Τήνο
Η φωτογράφος Έβελυν Φωσκόλου φωτογραφίζει προσκυνητές και επισκέπτες του νησιού στην κορύφωση του καλοκαιριού



Εναλλακτική διαδρομή για όσους θα εξορμήσουν στα βουνά
Οδηγίες από την Αστυνομία για χρήση εναλλακτικού δρομολογίου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις αν θα ψήσεις σούβλα στο βουνό
Εξόρμηση για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου και κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών


Saulieu: Το κρυφό διαμάντι της Βουργουνδίας
Μια μικρή πόλη όπου η φύση, η τέχνη και η γαλλική γαστρονομία συναντιούνται


Η Cyprus Airways μόλις ανακοίνωσε πτήσεις σε έναν νέο, πολύ δημοφιλή προορισμό
Οι πτήσεις ξεκινούν από τον Δεκέμβριο