Δημοσιεύτηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2021
Με μια συναυλία της ταλαντούχας μουσικοσυνθέτριας και ερμηνεύτριας της εναλλακτικής ποπ Eleni Era ξεκινά σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου το δεύτερο μέρος του 24ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα γεμίσει τις δροσερές νύχτες του λευκωσιάτικου φθινοπώρου με ήχους, ρυθμούς, συναισθήματα και πράγματα ουσίας.
Αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το φετινό φεστιβάλ της Αξιοθέας τιμά την ιστορική αυτή επέτειο με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων (4–7 Οκτωβρίου) που αναδεικνύουν τη διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Ανατολή και τη Δύση μέσα από τη μουσική, την ποίηση και τη ζωγραφική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι φίλοι της Αξιοθέας θα απολαύσουν τη μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου η οποία θα ερμηνεύσει ποιήματα του Μπάιρον μελοποιημένα από τον Κώστα Βόμβολο, με τη σύμπραξη του συνθέτη στο πιάνο και των μουσικών Αναστάση Μισυρλή στο τσέλο και Θοδωρή Ρέλλου στο σαξόφωνο.
Την ερευνητική και ερμηνευτική σκοπιά θα δώσει ο ποητής και συγγραφέας Διονύσης Καψάλης με τη διάλεξή του «Σάτιρα και Επανάσταση. Οι “ειρωνείες” του Λόρδου Βύρωνα».
Τη γρεκάνικη παράδοση της Κάτω Ιταλίας θα εκπροσωπήσει η Maria Mazzotta, μια από τις πιο εμβληματικές φωνές στον χώρο της world music στην Ευρώπη με μακροχρόνια συμβολή στην ανάδειξη του ξεχωριστού αυτού στοιχείου της πάλαι πότε Magna Grecia. Στον χώρο των καλών τεχνών θα μας μεταφέρει ο ιστορικός της τέχνης και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου με μια διάλεξη με θέμα «Η εξέγερση των Ελλήνων και η διχασμένη Γαλλία. Ζωγραφική και πολιτική». Το αφιέρωμα κλείνει με μια παράσταση της «Ρωμιοσύνης» του Βασίλη Μιχαηλίδη από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Την κεντρική επετειακή εκδήλωση πλαισιώνουν δύο άλλα σημαντικά αφιερώματα:
(α) το Διεθνές Συνέδριο για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη στο οποίο εξετάζεται η επενέργεια του Φλωρεντινού ποιητή στον Καβάφη και σε άλλους Κύπριους ποιητές, καθώς και οι αραβικοί απόηχοι στην δαντική Κόλαση. Το Αφιέρωμα αυτό συνδυάζεται με την προβολή της ταινίας «Terra cypria Dantis» και την παράσταση του «δαντικού» έργου του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου «Παγκόσμιον Άσμα – Προμηθέας Δεσμώτης» από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
(β) το τιμητικό αφιέρωμα στον Ψαραντώνη το οποίο μέσα σε τρεις μέρες θα φέρει στην Αξιοθέα τρεις γενιές Ξυλούρηδων: τον Ψαραντώνη, τρία από τα παιδιά του και πέντε από τα εγγόνια του.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπληρώνουν η ιστορική παράσταση του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: σπουδή στον θαετρικό Καβάφη» και άλλες έξι συναυλίες καθιερωμένων, αλλά και λιγότερων γνωστών δημιουργών που έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: κινούνται όλες στον χώρο των επίμονων δημιουργικών αναζητήσεων: Τάσος Στυλιανού και Μουσικό Σχήμα Ίχνος, Θύμιος Ατζακάς και Θοδωρής Ζιάρκας, Άντης Σκορδής και Σχήμα σύγχρονης μουσικής Πατσιαούρα, Πάνος Μπούσαλης, Ηλέκτρα Καράλη και Χριστίνα Πιερή, Ensemble Cantara, Τρίο Οστινάτο. Τέλος, η Αξιοθέα θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου «Η ιστορία μιας εικόνας» του Ευαγόρα Καραγιώργη.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.
Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου – Ιουλίου: €30.
Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie.
Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy
Σχετικά

Αν αγαπάς τα βιβλία, σου έχουμε ένα δυνατό book bazaar
Αγόρασε βιβλία με έκπτωση έως και με 80%.

Πάμε να καθαρίσουμε το Δάλι όλοι μαζί
Εκστρατεία καθαριότητας με τη συμμετοχή όλων των οργανωμένων φορέων του Δήμου, εθελοντών και πολιτών.

30 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Δες αναλυτικά την κάθε εκδήλωση και όλους τους Έλληνες τραγουδιστές που θα επισκεφθούν το νησί μας

Το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας THALASSA γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Συμμετοχή του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας THALASSA στον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025

To Nicosia Book Fest θα γιορτάσει φέτος τα 10χρονά του
Mια επετειακή διοργάνωση, με συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό, με θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις και πλήθος εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Διεθνής Έκθεση Σκύλων: Κι όμως υπάρχει έκθεση με σκυλιά ράτσας και θα γίνει τον Μάιο στην Αγία Νάπα
Διεθνής Έκθεση Σκύλων Αγίας Νάπας: Μια γιορτή κυνοφιλίας διεθνούς κύρους στην καρδιά της Αγίας Νάπας.

Για 9η χρονιά η Μαρίνα Λεμεσού υποδέχεται το Limassol Boat Show
Με υπερπολυτελή σκάφη και towboats, μέχρι είδη αναψυχής και εξοπλισμό κατάδυσης

Σεμινάριο με τίτλο «Θετική γονεϊκότητα & επικοινωνία με τους εφήβους» από τον ΘΟΚ
Με τον ψυχολόγο Κώστα Πετρίδη

Οι δρόμοι του Παραλιμνίου θα πλημμυρίσουν μουσική και χορό
Πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου την Κυριακή του Θωμά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραδοσιακού Πολιτισμού “Φωνές τζιαι Θύμησες”

Μεγάλο παζάρι παλαιών ελληνικών κόμικς στην Λεμεσό
Ο παράδεισος για τους φίλους του κόμικ

45 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Mε επιλογές για κάθε γούστο

Οι Two Little Chefs "ροκάρουν" τη Λευκωσία
Οι vegan chefs οργανώνουν ένα ολοήμερο αυστηρά χορτοφαγικό τσιμπούσι στην παλιά πόλη!