Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2013
Οι γιορτές φέτος θα είναι περισσότερο οικογενειακές από ποτέ, αφού η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ημερών μάς οδηγεί στο σπίτι και την κουζίνα δίνοντάς μας κάθε κίνητρο να περιποιηθούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να περάσουμε καλά, αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά και ανυπομονώντας να προϋπαντήσουμε -ας ελπίσουμε- καλύτερη. Ακριβώς για τους δικούς μας ανθρώπους θα διαλέξουμε μόνο το καλύτερο σε εδέσματα και γεύσεις. Σκεπτόμενος έφτιαξα για τα φετινά εορταστικά τσιμπούσια μια μικρή λίστα για να σας διευκολύνει στις αγορές σας.
2008 Κτήμα Γαίας Νεμέα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Ελλάδα, ABV 14%, €25 (Senega)
Εντυπωσιακό βαθυκόκκινο κρασί με μεγάλη και περίτεχνη αρωματική ένταση, δυνατές τανίνες, σωστή οξύτητα και μακρά επίγευση. Το Κτήμα Γαίας είναι η πιο τρανή απόδειξη της πολύ-δυναμικότητας του Αγιωργίτικου της Νεμέας στο Κουτσί. Ένα ιδιαίτερο ερυθρό, ιώδες χρώμα, συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρίφαλο. Τέλος, η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν οίνο πολύ βαθιάς παλαίωσης.
2007 Κουμανδαρία Άγιος Νικόλαος ΕΤΚΟ, Κύπρος, €11
Το χρυσό που κέρδισε πρόσφατα σε διαγωνισμό στην Ελβετία, καταδεικνύει ότι η αναγνώριση της Κουμανδαρίας πλέον στο διεθνή χώρο σαν ποιοτικό κρασί είναι πέραν πάσης αμφιβολίας. Χρώμα μελί με κεραμιδί ανταύγειες, υπέροχο και πολύπλοκο άρωμα αποξηραμμένων φρούτων, με κυρίαρχο αυτό του λιασμένου σύκου και της σταφίδας. Στο στόμα εξαιρετική δομή, οξύτητα και προπάντων φινέτσα. Κυριαρχεί η καμένη καραμέλα. Η μακρά επίγευσή του, αφήνει μια φινετσάτη γλύκα στο λάρυγγα. Σερβίρεται ως απεριτίφ με γλυκά ορεκτικά, αλλά και ως επιδόρπιο με πιάτα φρούτων, τάρτες, παγωτά, μπακλαβά, creme brule, και με δυνατά τυριά όπως ροκφόρ και cheddar.
2011 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα Έπος Chardonnay, Τ.Ο. Λεμεσός, ABV 13%, €17.50
Φρέσκο Chardonnay με ζύμωση και παλαίωση σε βαρέλι, από την Premium Line του οινοποιείου που μας έχει συνηθίσει πλέον στο ποιοτικό κρασί. Ένα ιδιαίτερα απολαυστικό, από αμπελώνα της Κυπερούντας, λευκό κρασί από Chardonnay που θα κερδίσει τους φαν της δημοφιλούς αυτής ποικιλίας, και όχι μόνο. Έχει μύτη με βάθος, με αρώματα που παραπέμπουν σε λουλούδια και καλοκαιρινά φρούτα, πολύ καλή οξύτητα και όμορφη διάρκεια στο στόμα. Με λαμπερό κίτρινο χρώμα, αποδίδει μια σύνθετη αρωματική παλέτα όπου οι λεπτεπίλεπτες νότες λευκών λουλουδιών ισορροπούν αρμονικά με τα πλούσια αρώματα φρούτων. Το ισορροπημένο σώμα του αναδεικνύει τη ζωηρότητα των πολύπλοκων αρωμάτων εσπεριδοειδών, αφήνοντας παράλληλα μια αίσθηση πιπεράτου. Πίνεται στους 10-12®C και συνοδεύει θαλασσινά, ψητά ψάρια, ζυμαρικά, οστρακοειδή, τυριά και σαλάτες.
2010 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα Έπος Syrah-Cabernet Sauvignon, Τ.Ο. Λεμεσός, ABV 13.5%, €17.50
Ένα χαρμάνι από ερυθρές ποικιλίες που έχουν παραχθεί από αμπελώνες σε ψηλό υψόμετρο κοντά στο οινοποιείο Κυπερούντας. Βαθύ πορφυρό χρώμα, με ιώδεις ανταύγειες. Κλειστή και ελαφρώς αλκοολική μύτη αρχικά, χρειάζεται μετάγγιση και χρόνο για να αναπνεύσει και να αποκαλύψει ένα μπουκέτο με τόνους από μαύρα φρούτα εμποτισμένα σε αλκοόλ, γλυκά στοιχεία, όπως βανίλια και καραμέλα και αίσθηση δρυός και καπνού. Τέλεια δομημένο στόμα, με το επίμονο φρούτο να υποστηρίζεται από ραφιναρισμένες, εξαιρετικής ποιότητας τανίνες, γεμάτο σώμα και παρατεταμένη χρονικά, γευστική ένταση στο στόμα. Η επίγευση αρμονική και εξελισσόμενη σε νότες δρυός και μπαχαρικών. Όσο και αν είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην άμεση κατανάλωσή του, η παραμονή για την επόμενη δεκαετία στη φιάλη, θα ωφελήσει το κρασί στο μέγιστο βαθμό.
2011 Κτήμα Παπαγιαννάκου Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon, Ερυθρός Τοπικός Οίνος Μαρκόπουλο Αττικής, ABV 12%, oe7 (Βάσος Ηλιάδης)
Με πατρίδα το Μαρκόπουλο, το ερυθρό Παπαγιαννάκου παράγεται από δύο χαρισματικές ποικιλίες. Το μαλακό Αγιωργίτικο και το πλούσιο Cabernet Sauvignon ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δώσουν πνοή σε ένα ερυθρό κρασί που συνιστάται για περαιτέρω παλαίωση. Κόκκινο, βελούδινο χρώμα, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως δαμάσκηνο και βατόμουρο, που συνυπάρχουν αρμονικά με αυτά της παλαίωσης, με χαρακτηριστικά το πιπέρι και τη βανίλια, αγκαλιασμένα όλα με το διακριτικό και φίνο άρωμα του δρύινου βαρελιού. Γεύση μαλακή, γεμάτη με έντονη αρωματική επίγευση που διαρκεί. Ο χαρακτήρας εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με την παλαίωση στη φιάλη. Σερβίρεται αρμονικά με πιάτα κόκκινων κρεάτων με δυνατές σάλτσες, όπως αγριογούρουνο με κυδώνια, βοδινό στιφάδο και αρνίσια παϊδάκια, καθώς και με σκληρά τυριά.
2010 Γη και Ουρανός, Οινοποιία Θυμιόπουλου, Νάουσα, Ελλάδα, ABV 14%, €25 (Senega)
Ένα ερυθρό από Ξινόμαυρο της νέας σχολής, που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει. Είναι πλούσιο κρασί με όμορφα αρώματα, σωστή δομή, σφιχτές αλλά σωστά δουλεμένες τανίνες και μεγάλη διάρκεια. Πρόκειται για ένα σύνθετο γευστικά και αρωματικά κρασί, που γευστικά βασίζεται στη διαπεραστική οξύτητα, με τις τανίνες να ξεδιπλώνονται στο τελείωμα του στόματος. Το σύνολο εγγυάται μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, με τη μακρά επίγευση να ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Η μύτη σε νεαρή ηλικία δίνει νότες αποξηραμμένης ντομάτας και πραλίνας, ενώ μετά από χρόνια χαρίζει ένα σύνθετο μπουκέτο πυρήνα ελιάς, δέρματος, τρούφας και βρεγμένης γης.
Σχετικά

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!

Επιστροφή στις πιο όμορφες αυλές της πόλης
Βγαίνουμε στις δροσερές αυλές για καλό φαγητό με την παρέα

Pelican restaurant: Μία ψαροταβέρνα, μία ιστορία... κι ένας πελεκάνος που την έκανε θρύλο!
Με γεύσεις που κρατούν την παράδοση δεκαετιών