Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2020
Πόσα σωματίδια απαιτούνται για να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό; Το ερώτημα αυτό δεν έχει ακόμη απαντηθεί, ωστόσο επιστήμονες εκτιμούν με βάση τη γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού, ότι ίσως να αρκούν λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες σωματίδια για να προκληθεί λοίμωξη Covid-19.
Πόσα σωματίδια κορωνοϊού χρειάζονται για να κολλήσει κανείς; Με άλλα λόγια, ποια είναι η λεγόμενη λοιμογόνος δόση της νόσου Covid-19; Και, από την άλλη, αν κάποιος, για παράδειγμα ένας γιατρός ή νοσηλευτής, εκτεθεί σε περισσότερα σωματίδια του ιού, θα αρρωστήσει πιο σοβαρά σε σχέση με κάποιον άλλο άνθρωπο που έχει εκτεθεί σε λιγότερα σωματίδια; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη απάντηση έως τώρα.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν δίνουν μία σαφή εικόνα. Δεν είναι, προς το παρόν, γνωστός ο μέσος αριθμός σωματιδίων του ιού -η λοιμογόνος δόση- που χρειάζεται για να προκληθεί η λοίμωξη Covid-19. Όμως, λαμβανομένου υπόψη πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο νέος ιός SARS-CoV-2, είναι πιθανό ότι αυτή η δόση είναι σχετικά χαμηλή, ίσως λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες σωματίδια, όπως εκτιμά ο δρ Βίλεμ βαν Σάικ του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με το New Scientist.
Από την άλλη, το λεγόμενο ιικό φορτίο αφορά τον αριθμό των σωματιδίων που μεταφέρει ένα μολυσμένο άτομο και κατ' επέκταση απελευθερώνει στο περιβάλλον. «Το ιικό φορτίο είναι ένα μέτρο τού πόσο δυνατή είναι η φωτιά που καίει μέσα σε έναν άνθρωπο, ενώ η λοιμογόνος δόση είναι ο σπινθήρας που πυροδοτεί τη φωτιά», ανέφερε ο Έντουαρντ Πάρκερ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Κάποιος με υψηλό ιικό φορτίο είναι πιθανότερο να μολύνει άλλους, καθώς απελευθερώνει περισσότερα σωματίδια του ιού γύρω του. Όμως, στην περίπτωση της Covid-19 δεν είναι σίγουρο ότι το υψηλότερο ιικό φορτίο θα οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα.
Έρευνα σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς με Covid-19 στη Λομβαρδία της Ιταλίας δεν βρήκε καμία διαφορά στο ιικό φορτίο ανάμεσα σε αυτούς με συμπτώματα και σε εκείνους χωρίς συμπτώματα. Στην Κίνα, γιατροί από το 8ο Λαϊκό Νοσοκομείο της Γκουανγκτζού, επίσης, δεν βρήκαν διαφορά στο ιικό φορτίο ανάμεσα σε ασθενείς με ήπια και σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.
Όμως, άλλη κινεζική μελέτη σε ασθενείς με Covid-19 σε νοσοκομείο της Ναντσάνγκ βρήκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα της νόσου και στην ποσότητα του ιού που βρέθηκε στη μύτη των ασθενών. Συνεπώς, είναι πρόωρο να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα αν ο «πολύς» ιός αρρωσταίνει κάποιον πιο σοβαρά από τον «λίγο» ιό.
Αν η λοιμογόνος δόση δεν σχετίζεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19, τότε αυτή η νόσος διαφέρει από τη γρίπη και τις προηγούμενες νόσους κορονοϊών SARS και MERS. Στην περίπτωση της γρίπης, μία μεγαλύτερη λοιμογόνος δόση έχει συσχετιστεί με χειρότερα συμπτώματα. Από την άλλη, και σε πειραματόζωα μολυσμένα με SARS και MERS η υψηλότερη λοιμογόνος δόση επιφέρει χειρότερα συμπτώματα.
Ακόμη, πάντως, κι αν η λοιμογόνος δόση δεν επηρεάζει τη σοβαρότητα της Covid-19, έχει νόημα κανείς να προσπαθεί να ελαχιστοποιεί την έκθεση του στον ιό, επειδή έτσι θα μειώσει την πιθανότητα να αρρωστήσει.
Πηγή: Cnn.gr
Σχετικά

Αλλαγή σκηνικού με δροσερότερες μέρες και αποχώρηση του καύσωνα
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Ο Στρόβολος ανοίγει το Δημοτικό Μέγαρο για το κοινό (λόγω ζέστης)
Ανοικτός για χρήση από το κοινό, κλιματιζόμενος χώρος στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Το νέο, ειδυλλιακό resort της Αγίας Νάπας είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του
Ένα premium adults-only καταφύγιο, όπου η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική συναντά τη φυσική ομορφιά της Αγίας Νάπας.

Ανακαλύψαμε το νέο glamping spot, ένα κρυμμένο μέρος, για ήρεμη διαμονή μέσα στη φύση, με φόντο τη θάλασσα
Το απόλυτο hideaway στην Κύπρο

Αν είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου, αυτό σε αφορά!
Κάλεσμα για δήλωση συμμετοχής στο 5ο Φεστιβάλ Μηχανοκίνητου Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας Αγίας Νάπας

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη διεκδίκηση υποτροφιών από το ENAVSMA Foundation
Νέα ημερομηνία η 1η Αυγούστου

Travel + Leisure: Tο No 1 νησί στον κόσμο και στην Ευρώπη είναι ελληνικό
Με λευκά χωριά και απέραντες αμμουδιές


Η Wizz Air επιστρέφει Ισραήλ – Οι πτήσεις για Τελ Αβίβ ξεκινούν από 8 Αυγούστου και τιμές από €39.99
Η νούμερο ένα αερογραμμή χαμηλού κόστους του Ισραήλ, επιστρέφει ένα μήνα νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο

Έρχεται η 1η διεθνής Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ελλάδα
Μία μοναδική εμπειρία που συνδέει το σήμερα με το αύριο

Η μεγαλύτερη Legoland του κόσμου μόλις άνοιξε σε μια ασιατική χώρα
Σήμερα υπάρχουν 12 πάρκα σε όλο τον πλανήτη

H Ryanair ανακοίνωσε πτήσεις σε 7 υπέροχους προορισμούς, με τιμές από €16.99 (μόνο για 2 μέρες)
Κλείσε το επόμενό σου ταξίδι με πολύ οικονομικό εισιτήριο