Δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2020
Η Κύπρος είναι η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που τιμάται στις 22 Μαρτίου, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ .
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί για να υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία του νερού και κυρίως την ανάγκη για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), βασιζόμενο σε αυτούς τους άξονες, έχει θέσει στις προτεραιότητές του την εφαρμογή μέτρων για προστασία και ορθολογική διαχείριση των υδάτων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τέτοιες ημέρες κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πόσο σημαντική είναι για την Κύπρο η εξοικονόμηση του νερού, διότι, μπορεί να διανύουμε μια ιδιαίτερα βροχερή περίοδο, ωστόσο η Κύπρος είναι η φτωχότερη σε νερό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι οι ανάγκες σε νερό είναι πολλαπλάσιες της διαθεσιμότητας των φυσικών της υδάτινων πόρων, οι οποίοι εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βροχόπτωση.
Προστίθεται, τέλος, ότι βρισκόμαστε σε μια ημίξηρη περιοχή που υποφέρει από συχνές και εκτεταμένες ανομβρίες και σχεδόν μόνιμη κατάσταση λειψυδρίας, ενώ η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει την περιοχή μας και η βροχόπτωση έχει μειωθεί σημαντικά, με πέραν του 40% μείωση στην επιφανειακή απορροή των υδάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σχετικά
Αστρονομική παρέλαση τον Φεβρουάριο με εμφάνιση έξι πλανητών: Πώς και πότε θα είναι ορατό το σπάνιο φαινόμενο
Ποιοι πλανήτες θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι - Πότε είναι η καλύτερη ώρα παρατήρησης
Καιρός: Έρχεται νέο κύμα σκόνης - Πότε επιστρέφουν οι βροχές και οι καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Το πιο instagrammable σημείο της Κύπρου γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο
Ένα άκρως ρομαντικό σκηνικό στο χωριό
Οι δρόμοι που κλείνουν στη Λεμεσό λόγω Καρναβαλιού
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την περίοδο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
Μαζί για τον αθλητισμό και την κίνηση: Η CRIVIT και η Stefanie Graf ξεκινούν μια διεθνή συνεργασία
Σύνθημά τους το «FIND YOUR MOVE»
H Ryanair σε ταξιδεύει σε 12 καλοκαιρινούς προορισμούς, με τιμές από €14.99
Καλοκαιρινές αποδράσεις από την Πάφο με τιμές που δεν αφήνουν δικαιολογίες
Cyta: Ισότιμο ρυθμιστικό πλαίσιο με οφέλη για την κοινωνία και τον τόπο
Δήλωση Διοικητικού Συμβουλίου και Διεύθυνσης Cyta για την είσοδο του Οργανισμού στην αγορά ενέργειας
Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο της «Βασίλισσας του Πάθους και της Τρέλας» στη Λεμεσό
Η συμπρωτεύουσα από χθες ζει σε ρυθμούς Καρναβαλιού