Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2019
Τέρμα τα αστεία και στις κακιούλες ότι η Λευκωσία δεν έχει θάλασσα. Τι και αν βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου εντούτοις έχει στην περιφέρειά της θάλασσα και παραλίες που είναι σπάνιας ομορφιάς.
Κάποτε ένας υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας και δήμαρχος και δεκαετίες της Λευκωσίας έταζε πως θα φέρει θάλασσα στην πόλη. Μπορεί στον Δήμο Λευκωσίας να μην έφερε-εννοείται θάλασσα-αλλά παραλίες υπήρχαν πράγμα δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις.
Μιλώντας λοιπόν για Λευκωσία, δεν αναφερόμαστε στον Δήμο της πρωτεύουσας αλλά σε ολόκληρη την επαρχία που είναι και η μεγαλύτερη της Κύπρου σε έκταση και συνορεύει με όλες τι επαρχίες του νησιού. Η Λευκωσία λοιπόν βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και συνορεύει στα νοτιοδυτικά με την επαρχία Πάφου, νότια με την επαρχία Λεμεσού, νοτιοανατολικά με την επαρχία Λάρνακας, ανατολικά με την επαρχία Αμμόχωστου και βόρεια με την επαρχία Κερύνειας και επιπλέον ένα κομμάτι της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Κύπρου ανήκει γεωγραφικά στην επαρχία Λευκωσίας. Έτσι, η Λευκωσία έχει θάλασσα τελικά!
Μάθε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι παραλίες της Λευκωσίας και κανόνισε κάποια εξόρμηση!
Παραλία Παχύαμμου, χωριό Παχύαμμος
Ο Παχύαμμος είναι ένα μικρό χωριουδάκι της επαρχίας Λευκωσίας και διαθέτει μία όμορφη παραλία 800 μέτρων με βαθιά και ζεστά νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις για τα καλά την ηρεμία της φύσης.
Παραλίες Αποθήκες & Κρυονέρι, Κάτω Πύργος
Με το ακριτικό χωριό του Κάτω Πύργου Τυλληρίας πέφτουν πολλοί στην παγίδα θεωρώντας ότι ανήκει στην επαρχία Πάφου. Κι όμως, ο Κάτω Πύργος ανήκει στην επαρχία Λευκωσίας αλλά λόγω της κατοχής από τους Τούρκους η πρόσβαση γίνεται μέσω Πάφου αν και τα τελευταία χρόνια μπορείς να μεταβείς εκεί πιο νωρίς μέσω του οδοφράγματος του Αστρομερίτη.
Στον Κάτω Πύργο θα βρεις δύο παραλίες τις Αποθήκες και την παραλία Κρυονέρι. Στην παραλία Κρυονέρι που πήρε το όνομά της από το αρτεσιανό νερό που περνά από την εν λόγω περιοχή και χύνεται στη θάλασσα. Εκεί θα βρεις και ένα πολύ ιδιαίτερο beach bar, το Grape by the sea. Ένας χώρος χωρίς φτιασίδια, απόλυτα φυσικός με ξαπλώστρες, γκαζέπο, ξύλινο μπαρ, καρέκλες και τραπέζια κάτω από ψάθινη τέντα. Άραξε σε μια αιώρα και δοκίμασε ένα αλλιώτικο mojito, παράγγειλε το Grape Mojito, που φτιάχνεται με σταφύλι και θα μας θυμηθείς.
(96117656) Κάτω Πύργος, επ. Λευκωσίας.
H παραλία Αποθήκες από την άλλη είναι μια αμμώδης παραλία που πήρε το όνομά εξαιτίας ενός παλιού κτηρίου που βρίσκεται εκεί που παλαιότερα ήταν αποθήκη.
Παραλία Γερόνησσος, Μανσούρα / Μοσφίλι
Δύο πολύ μικρά χωριά, η Μανσούρα και το Μοσφίλι συνορεύουν με τον Κάτω Πύργο και ανήκουν επίσης στην επαρχία Λευκωσίας. Τα δύο αυτά χωριά διαθέτουν μία μεγάλη παραλία περίπου δύο χιλιομέτρων και μοιράζεται ανάμεσά τους. Η συγκεκριμένη παραλία δεν διαθέτει ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Παραλία Ωμέγα, χωριό Πηγαίνια
Αρκετά γνωστή παραλία έκτασης ενός χιλιομέτρου που βρίσκεται στο χωριό Πηγαίνια της επαρχίας Λευκωσίας που συνορεύει με τον Κάτω Πύργο. Πήρε το όνομά της εξαιτίας του σχήματός της που μοιάζει με το γράμμα Ω. Εδώ θα βρεις ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Σχετικά

Wednesday 2: Πότε κάνουν πρεμιέρα τα νέα επεισόδια στο Netflix
Παγκόσμια πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν της σειράς «Wednesday» στο Λονδίνο

Η φουτουριστική πόλη με τους περισσότερους ουρανοξύστες στον κόσμο
Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της περιπλάνησης σε μια πόλη είναι ο θαυμασμός των πανύψηλων ουρανοξυστών της

Το ελληνικό νησί «έκπληξη» που ξεχώρισαν τα διεθνή ΜΜΕ
Η Ίος αποσπά τον τίτλο του πιο εκλεπτυσμένου ελληνικού προορισμού της χρονιάς και συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο κατάλογο με τα 15 καλύτερα νησιά της Ελλάδας από τους βρετανικούς Times

Κι όμως, αυτό το εξωτικό σκηνικό θα το βρεις στην Κύπρο
Ένα σκηνικό που θα μπορούσε να είναι από κάποιο εξωτικό νησί, αλλά είναι από μία "κρυμμένη" παραλία της Πάφου

Πωμός, η άγρια ομορφιά της Τηλλυρίας - 10 λόγοι να βρεθείς εκεί τον Αύγουστο
Γιατί αυτό το μικρό χωριουδάκι στα βορειοδυτικά της Κύπρου είναι must καλοκαιρινός προορισμός

Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι και την Κυριακή
Στους 36 βαθμούς σημέρα η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού

Επιχορηγημένες διακοπές σε καταλύματα της ορεινής Λεμεσού
Στο πλαίσιο των μέτρων για στήριξη των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, που αποφάσισε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ένα νέο, υπέροχο σπιτάκι στο χωριό, συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τις σύγχρονες ανέσεις
Στη γοητευτική Κανναβιού, σε περιμένει ένα κατάλυμα ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές

15 αξέχαστοι προορισμοί του κόσμου που αξίζει να επισκεφθείς έστω και μία φορά στη ζωή σου
Ορισμένα μέρη έχουν μια μοναδική δύναμη να αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και τη θέση μας μέσα σε αυτόν


Η επαρχία της Κύπρου με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκόολ
Η επιδημιολογική μελέτη με βάση τα λύματα κατέδειξε σημαντικά ευρήματα για την κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο

Μικρή ανάσα από τα 40αρια - Στους 37 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού