Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2015
Σάββατο απόγευμα και είπαμε με την παρέα να κάνουμε μια εκδρομή κάπου εκτός πόλης βρε παιδί μου. Ξεκινήσαμε και φτάσαμε μέχρι τα παράλια της Αμμοχώστου προς Αγία Νάπα. Κατά την επιστροφή μας όμως στη Λευκωσία, αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαδρομή μέσα από τα χωριά (γνωστά και ως Κοκκινοχώρια), προκειμένου να βρούμε και μια ωραία ταβέρνα για φαγητό. Λίγο έξω από το χωριό Φρέναρος, στο δρόμο προς τις Βρυσούλες, αντικρίσαμε την “Εξοχή”.
Όνομα και πράγμα. Φαντάζομαι πως κοντά στην άνοιξη θα σε κάνει πράγματι να αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι στην εξοχή, μια και όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες της, Άννα και Χάρης, ένα νεαρό ζευγάρι, την άνοιξη τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω στην αυλή όπου όλα γύρω είναι ανθισμένα! Από εκεί προέκυψε και το όνομα. Καθίσαμε και παραγγείλαμε το προφανές, αυτό δηλαδή που μπορείς να φας σε μια ταβέρνα στο χωριό. Μεζέ! Στην αρχή κατέφθασαν τα γνωστά ορεκτικά. Μαζί με αυτά και μια πιατέλα με όλα τα φρέσκα χορταρικά της εξοχής. Ρόκα, μελιτζάνες, μυρωδάτες ντομάτες και αγγουράκια του χωραφιού, ραπανάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια μανιταράκια με ρόκα τηγανητά και αβγά. Άψογα! Ακόμα και το χαλούμι που ψήθηκε στα κάρβουνα προερχόταν από την περιοχή. Φημίζονται εξάλλου για το χρώμα τους. Καθώς τα πιάτα πηγαινοέρχονταν έβλεπα κάποια άλλα πιάτα να πηγαίνουν σε διπλανά τραπέζια και η όρεξή μου άνοιξε για τα καλά.
Ζουμερά steak Diane και Pepper steak, μεγάλες μερίδες θα έλεγα, με ρύζι, τηγανητές πατάτες ή πατάτα οφτή με λαχανικά. Ο σολομός με ρύζι και λαχανικά εποχής με έκανε να ψάχνω για το γκαρσόνι, προεκειμένου να του παραγγείλω μια από τ’ ίδια που έτρωγαν οι διπλανοί. Με συγκράτησε όμως η μυρωδιά του ψημένου κρασάτου λουκάνικου και της σεφταλιάς καθώς και το χοιρινό σουβλάκι που έφτασαν στο τραπέζι εκείνη τη στιγμή. Καλοψημένα, συνοδευμένα από τηγανητές κοκκινοχωριάτικες πατατούλες, τις οποίες δεν χόρταινες με τίποτε. Κοτόπουλο σουβλάκι, μπριζολάκια χοιρινά ή αλλιώς "φτανά χοιρινού" και παϊδάκια αρνίσια, με έκαναν να ξεχάσω τα steaks προς στιγμής, αλλά σίγουρα θα ξαναπήγαινα για να απολαύσω και την international κουζίνα. Αν και ταβέρνα, λόγω των πολλών Βρετανών κατοίκων της περιοχής, φτιάχνουν και άλλα πιάτα εκτός από την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Καθώς τρώγαμε, τρία νεαρά παιδιά κάθισαν σε μια γωνιά με μια κιθάρα και ένα αρμόνιο και ξεκίνησαν να τραγουδούν έντεχνη μουσική και όμορφες μπαλάντες που έκαναν τη βραδιά μας ακόμα πιο όμορφη. Ρωτήσαμε αν ήταν κάποια ιδιαίτερη βραδιά, αλλά η Άννα μάς εξήγησε πως έχουν ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο βράδυ και κάθε Παρασκευή με ρεμπέτικο και παραδοσιακό ρεπερτόριο. Δεν το περιμέναμε να περάσουμε τόσο όμορφα. Κάπου τυχαία, στην εξοχή. Το καλοκαιράκι έχουν και το φουρνί έξω στην αυλή όπου ψήνουν οφτόν κλέφτικον. Σίγουρα θα το δοκιμάσω και αυτό. Τελικά οι εκδρομές και η ‘εξοχή’ σου ανοίγουν την όρεξη.
(23741995) Γιασουμή Κιλέ 70, Φρέναρος (δρόμος Φρενάρου - Βρυσούλων), ελ. επαρχία Αμμοχώστου. Δ-Σ 12.00-23.00 (Κ μόνο μεσημέρι).
Σχετικά

Πλούσιο μπουφέ την Κυριακή σε 10 οικογενειακά εστιατόρια στο χωριό
Πάμε εκδρομή στα ορεινά και κάνουμε στάση για νόστιμο φαγητό σε 10 καλά εστιατόρια που ξέρουν από καλό μπουφέ και φιλοξενία

Η Κύπρος στο ποτήρι: Εργαστήρι γευσιγνωσίας κυπριακού κρασιού στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Mε οδηγό τη συγγραφέα και εκπαιδεύτρια Φλωρεντία Κυθραιώτου

Πατέρας και γιος έκαναν ένα χωριό της Λεμεσού προορισμό για πίτσα
Ένα μοναδικό στο είδος του food truck, που λέγεται ab ovo, φέρνει στον χώρο σου την αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα

Το πιο χαλαρό και ανεπιτήδευτο μπαράκι του νησιού, επιστρέφει!
Μοναδικό νησιώτικο σκηνικό, με δροσερά κοκτέιλ, ωραία μουσική και ατμόσφαιρα καλοκαιριού

Δημοφιλές ταβερνάκι της Λευκωσίας "πύρωσε" ξανά τους φούρνους του για το πρώτο οφτό της σεζόν
Ετοιμάσου να απολαύσεις ξανά το αγαπημένο κυπριακό πιάτο του καλοκαιριού

Ταβερνείο Το Ιστορικόν: To success story ενός δημοφιλούς μαγαζιού της πρωτεύουσας (Podcast)
O Κύπρος Πολυκάρπου μοιράζεται στο 6ο επεισόδιο των "The Tasty Stories" όλα εκείνα τα μυστικά της δικής του επιτυχημένης πορείας μέσα από το δημοφιλές ταβερνείο του Αγίου Δομετίου

Η παγωταρία Pahit Ice στην Αγία Νάπα μετακομίζει σε νέα, ανανεωμένη τοποθεσία
Ο χώρος εκείνος άλλαξε μορφή και έχει ανοίξει ήδη τις πόρτες του αλλιώς

Πρωινός καφές πλάι στο κύμα σε αγαπημένα στέκια της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά
20 επιλογές που είναι must αυτό το καλοκαίρι

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί παγκόσμια έλλειψη φυστικιών
Οι παγκόσμιες τιμές των πυρήνων εκτοξεύονται κατά ένα τρίτο

20 νόστιμα εστιατόρια για μεσημέρι Κυριακής στο βουνό
Εξόρμηση και καλό φαγητό την Κυριακή

Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη τούρτα Φρεζιέ στο Παρίσι
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Maison Heloise, διάσημο ζαχαροπλαστείο στην Αρζεντέιγ, βόρειο προάστιο του Παρισιού

Το La Petite Maison υποδέχεται το καλοκαίρι με ένα μοναδικό πάρτι
Το πολυβραβευμένο LPM γιορτάζει την άφιξη της νέας σεζόν με το επίσημο opening του μαγευτικού εξωτερικού χώρου του και με ένα εντυπωσιακό πάρτι στις 26 Απριλίου!