Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου 2016
Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του «Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου» στο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο. Η έκδοση του δίγλωσσου αυτού Λεξικού, είναι αποτέλεσμα δουλειάς πέντε και πλέον χρόνων και αποτελεί εργασία των Ιάκωβου Χατζηπιερή και Ορχάν Καπατάς.
Συντονιστής της βραδιάς θα είναι ο ηθοποιός Αντρέας Νικολαΐδης και θα πραγματοποιηθούν οι πιο κάτω ομιλίες:
- «Για τη διαδικασία συγγραφής του Λεξικού - Για την ουσιαστική αξία του στην επιστήμη της Γλώσσας - Για τη σχέση Γλώσσας – Σκέψης»
Δρ Αντρέας Αντζουλής, Διδακτορικό (Phd) στη Φιλοσοφία-Θεωρία της Λογοτεχνίας, Μεταπτυχιακό (ΜΑ) στη Θεωρία της Λογοτεχνίας
- «Λέξεις να μιλήσω»
Γεωργία Ναθαναήλ, Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχανάλυση
- «Πάρε τη λέξη μου»
Μιχάλης Χατζηπιερής, Προπονητής ποδοσφαίρου και ποιητής
- Ιάκωβος Χατζηπιερής, Τουρκολόγος, Συγγραφέας του Λεξικού
Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθεί δεκάλεπτο φιλμάκι του Μιχάλη Λαμπριανίδη. Μια χιουμοριστική περιγραφή της διαδικασίας συγγραφής και έκδοσης του Κοινού Λεξικού της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Διαλέκτου. Ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Για το λεξικό
Το Λεξικό εντοπίζει 3425 κοινές λέξεις ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ διάλεκτο, τις οποίες πλαισιώνει ιστορικά και ετυμολογικά. Από την Τουρκική προς την Ελληνοκυπριακή εμφανίζονται 1840 δάνειες λέξεις και 390 παράγωγα, ενώ από την Ελληνική προς την Τουρκοκυπριακή εμφανίζονται 840 λέξεις. Επίσης, 510 τουρκικές λέξεις χρησιμοποιούνται και στην Κοινή Νέα Ελληνική, ενώ 355 λέξεις έχουν εισέλθει στην κάθε διάλεκτο από άλλες γλώσσες.
Οι ποικίλοι γλωσσικοί αλληλοδανεισμοί, που συγκεντρώνει το Λεξικό, προβάλλουν, πέραν του γλωσσικού πλούτου, τη δυνατότητα της γλώσσας να υπερβεί τις όποιες διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα θεμέλια για την επίτευξη της ειρήνης στην Κύπρο. Επίσης, το προϊόν της έρευνας αυτής επισφραγίζει την κοινή διαπίστωση όλων των πολιτισμένων λαών, ότι η γλώσσα αποτελεί τον πλέον σημαντικό - συνεκτικό δεσμό ανάμεσα σε λαούς οι οποίοι είναι δυνατόν να παρουσιάζουν μεταξύ τους θρησκευτικές ή εθνικές διαφορές.
Το Λεξικό έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και της Ελλάδας (Πανεπιστήμιο Πατρών).
-
Τεχνόπολις20
12 Φεβρουαρίου 2016
Σχετικά

To ίδρυμα ENAVSMA διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά - Wine and Dine στο ολοκαίνουριο Amyth of Nicosia
Guest εμφάνιση ο Antonis Dominos

Η Πάφος γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί στην Πάφο το Σάββατο 10 Μαΐου 2025

30+1 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Με πολλή μουσική, θέατρο και εκδηλώσεις

8+1 ενδιαφέρουσες παραγωγές τον Μάιο στη σκηνή του Ριάλτο
Θεατρικές παραστάσεις από Ελλάδα και Κύπρο, μουσική, προβολές και ο υπέροχος Θανάσης Αλευράς

Η Πάφος (την Κυριακή) θα γεμίσει αθλητές
Αναβαθμισμένος και με αυξημένη συμμετοχή ο Αγώνας Τριάθλου που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο την Κυριακή 4 Μαΐου 2025


Όλα όσα θα γίνουν την Πρωτομαγιά στην Κύπρο
10 υπέροχες προτάσεις για να κάνεις την αργία σου

«Στιγμές»: Μία παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ποίηση του Κώστα Μόντη
Έξι χορευτές ερμηνεύουν επί σκηνής με ζωντανή μουσική από τέσσερις μουσικούς

Πεζοπορία στον Αγρό με αφορμή το Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου
Δες αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες

Ένα μαγιάτικο πανηγύρι αγάπης θα στηθεί για καλό σκοπό στην Λευκωσία
Με φαγητό, ποτό, εργαστήρια, παζαράκι και πολλά άλλα

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης για ένα masterclass στην Κύπρο
Καλεσμένος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου

Το Misfit Sundays επιστρέφει με ένα Car Boot Sale!
Το αγαπημένο κυριακάτικο event της πόλης επιστρέφει με μια ανατρεπτική έκδοση