Φεστιβαλ

Γιατί Φεστιβάλ Καραόλου κύριε πρόεδρε;

Ο κοινοτάρχης Τερσεφάνου κ. Νέστορας Μιχαήλ αναφέρεται στο όραμά του για το χωριό του, μιλά για την ιστορία της κοινότητας και εξηγεί πώς προέκυψε η απόφαση για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Καραόλου που γίνεται στην Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαΐου 2024

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χριστοδούλου

Η Τερσεφάνου, ένα σχεδόν άγνωστο χωριό για πολλούς στην επαρχία Λάρνακας βρίσκεται κοντά με τις κοινότητες Δρομολαξιά, Μενεού, Κίτι και Περβόλια. Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα σημειώνει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με την δημιουργία σημαντικών έργων εντός κι εκτός Τερσεφάνου. Μία κοινότητα με πολλά ξωκλήσια που υφίσταται από τα μεσαιωνικά χρόνια.

Πριν από μερικά χρόνια, γνωρίσαμε καλύτερα την Τερσεφάνου εξαιτίας ενός σπουδαίου εστιατορίου που ξεκίνησε εκεί την λειτουργία του και συνεχίζει μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή του πορεία. Ο λόγος για το Πατρικό που ξεκίνησε δειλά δειλά ως ένα μικρό, δημιουργικό ταβερνάκι για να εξελιχθεί σήμερα σε σύγχρονη κυπριακή γαστρονομική πρόταση στο νησί.

Σήμερα, για πρώτη φορά η Τερσεφάνου διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Καραόλου και φιλοδοξεί να μας προσφέρει μία ξεχωριστή ημέρα με συνταγές, μαγειρικές επιδείξεις, μουσική και χορό στην καρδιά της κοινότητας.

436803319_2072320083140277_4171422456893923032_n.jpg
Ο κοινοτάρχης Τερσεφάνου κ. Νέστορας Μιχαήλ

Ο πρόεδρος Τερσεφάνου κ. Νέστορας Μιχαήλ μίλησε στο Check In Cyprus για το φεστιβάλ και μας προσκαλεί εκεί την Κυριακή 12 Μαΐου για να γευτούμε τόσο συνταγές με σαλιγκάρια όσο και να περάσουμε μία όμορφη μέρα.

Τι σας κάνει περήφανο σήμερα για την Τερσεφάνου κύριε πρόεδρε;
Η Τερσεφάνου είναι το χωριό μου και το έχω στην καρδιά μου. Είναι αναπτυσσόμενο χωριό και βάζουμε συνεχώς στόχους.

20240410_111935.jpg
Η γνωστή χαβούζα της κοινότητας που μέχρι και σήμερα έχει νερό

Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το χωριό σας;
Η Τερσεφάνου καυχιέται για τις πολλές και αρχαίες εκκλησίες της αλλά και για την όμορφη θέα που έχει από πολλά σημεία του χωριού. Είναι γνωστή επίσης για το νερό που ανέβλυζε στην πλαγιά του χωριού όπου σήμερα κτίζεται το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού. Τρέχει μέχρι σήμερα στην ωραία Χαβούζα στο κέντρο του χωριού.

Πώς είδατε την κοινότητα σας να αλλάζει σήμερα, τόσο θετικά όσο και αρνητικά; Ποια θα λέγατε πως είναι η σημερινή κατάσταση της κοινότητάς σας;
Η κοινότητα θεωρώ πως αλλάζει θετικά. Συνεχώς ολοκληρώνονται έργα, όπως κατασκευή πάρκων και γηπέδων. Γίνονται συντηρήσεις και δεντροφυτεύσεις. Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα και της ανακαίνισης των κτιρίων της πρώην Συνεργατικής που θα αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό μας και θα αναβαθμίσουν το αισθητικό περιβάλλον της Τερσεφάνου.

ΦΩΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.jpg

Ποιο είναι το όραμα σας για την κοινότητα τα επόμενα χρόνια;
Το όραμα μας είναι να κάνουμε την Τερσεφάνου μια σύγχρονη κοινότητα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας, ώστε να ζουν σε ένα φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Ποιος είναι ο γαστρονομικός χάρτης της Τερσεφάνου; Ποια προϊόντα ξεχωρίζουν αλλιώς ποια είναι τα τοπικά σας παραδοσιακά προϊόντα;
Τα παραδοσιακά μας προϊόντα είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά, γιατί ως χωριό από τα παλιά χρόνια είχαμε πολλούς κτηνοτρόφους. Άρα ξεχωρίζουν το γιαούρτι, τα χαλούμια, ο τραχανάς, η αναρή και ό,τι άλλο φτιάχνεται από αυτά, όπως αναρόπιττα, χαλουμόπιττα κ.α. Η Τερσεφάνου είναι γνωστή και για τους καραόλους.

Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ Καραόλου; Ποια είναι η σχέση της κοινότητας με τον καραόλο;
Η Τερσεφάνου από παλιά παρήγαγε πολλούς καραόλους. Πιο παλιά γινόταν χοροεσπερίδα και έτσι αποφασίσαμε να αναβιώσουμε την παράδοση μας με την διοργάνωση πολιτιστικού φεστιβάλ.

Διοργανώνετε φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Καραόλου. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Τι θα δούμε εκεί, τι θα βιώσει ο επισκέπτης;
Στον χώρο της εκδήλωσης γνωστοί σεφ θα δημιουργούν συνταγές με καραόλους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες συνταγές. Θα υπάρχουν περίπτερα πώλησης φαγητού και χειροτεχνιών. Την εκδήλωση θα πλαισιώνει παραδοσιακή μουσική και χορός.

Το Φεστιβάλ Καραόλου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαΐου στον χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Τερσεφάνου από τις 15:00 μέχρι τις 20:00.

Α4 festival karaolou 2.jpg

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close