Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κρασάκι από τον τόπο σου!

Παραδοσιακό φρέσκο Ξυνιστέρι για τα πρώτα μεζεδάκια, ενόσω οι σούβλες γυρίζουν, αλλά και Sauvignon Blanc για απεριτίφ!

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου 2013

Φτάνει η μεγάλη μέρα και η πάλη με τη φωτιά αρχίζει από νωρίς το πρωί. Όταν λοιπόν το αρνί γυρίζει στη σούβλα και το κοκορέτσι ζεσταίνεται στο πλάι, τότε είναι που ξεκινούν να έρχονται στο τραπέζι οι σαλάτες, τα ορεκτικά και τα μεζεδάκια. Πολλά είναι τα παραδοσιακά πιάτα που περιλαμβάνονται σ' αυτήν την κατηγορία, εξ ου και είναι κάπως δύσκολο να συστήσουμε ένα
συγκεκριμένο στυλ κρασιού. Ωστόσο, το φρέσκο Ξυνιστέρι ταιριάζει γάντι στην προκειμένη περίπτωση, ενώ καλύτερο απεριτίφ από το Sauvignon Blanc δεν μπορεί να υπάρξει.
2012 Οινοποιείο Έζουσα, Άγιος Χρυσόστομος, Ξυνιστέρι, Πάφος, abv 12%, €7
Αγαπημένο λευκό κρασί, με αναμενόμενα εξωτικά χαρακτηριστικά που δίνουν ένα νέο κοσμικό προφίλ. Λαμπερό, διαυγές, με ελαφρές χρυσοπράσινες ανταύγειες. Τα τυπικά αρώματα πεπονιού και φρεσκοκομμένου γρασιδιού εναλλάσσονται σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Μία πλούσια, δροσερή και όμορφα ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση.
2012 Οινοποιείο Τσαλαπατή Sauvignon Blanc, Πάφος, abv 13%, 8.70
Έντονη, εντυπωσιακή μύτη, με φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, ανανά, πεπονιού και νότες αρωμάτων χόρτου, αλλά και εσπεριδοειδών, που συμπληρώνεται από ένα γεμάτο σώμα, με ιδανική λιπαρότητα, αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα οξύτητα, μα και μακρά, φρουτώδη επίγευση. Μια άριστη οινοποίηση του Sauvignon Blanc, που ασφαλώς εντυπωσιάζει.

Μη βιαστείτε να μπείτε κατευθείαν στα γεμάτα ερυθρά, η μέρα έχει πολύ μέλλον ακόμα. Κι αν έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα μεζεδάκια από τη σούβλα, εσείς μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε με ένα δροσερό και πικάντικο ροζέ, αρκεί να είναι κάπως πιο... γεμάτο.
2012 Οινοποιείο Ζαμπάρτας Λευκάδα-Cabernet Franc, Λεμεσός, abv 13.5%, 11.50
Ένα ροζέ που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, τόσο με το ζωηρό και ιδιαίτερα ελκυστικό χρώμα φράουλάς του όσο και με τα όμορφα φρουτώδη αρώματά του, με κυρίαρχες συνιστώσες αυτές της βιολέτας, του βύσσινου, του κερασιού και του φραγκοστάφυλου. Γεύση δροσερή και ανάλαφρη και φρέσκο στο στόμα, με όμορφη οξύτητα και ανεπαίσθητες τανίνες.
2012 Ρόδινος Οινοποιείο Τσιάκκας, Λεμεσός, abv 14%, 6.25
Χρώμα ροδί, ανοιχτό ρουμπινί έντονο και λαμπερό από το Grenache, προερχόμενο από ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα συγγενή της φράουλας, του ροδιού, του βύσσινου και του σμέουρου, αλλά και με ανθικά αρώματα. Στο στόμα εξαιρετική οξύτητα και ωριμότητα, πλούσιο και φρουτώδες με ευχάριστη επίγευση που συνδυάζεται σε ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό περιβάλλον.

Όταν πλέον βγαίνουν τα κρέατα και ο οβελίας, τότε... αρχίζουν τα όργανα. Το κρέας είναι πλούσιο και... ζόρικο, οπότε το κρασί πρέπει να είναι κόκκινο, τανικό και πικάντικο -ό,τι δηλαδή περιμένουμε από ένα καλό ερυθρό από Syrah ή Μαραθεύτικο.
2010 Ζαμπάρτας Μαραθεύτικο, Λεμεσός, abv 14%, 14
Βαθύ πορφυρό χρώμα, με έντονα και αργά δάκρυα. Μύτη έντονη, τυπικότατη ως προς τον ποικιλιακό χαρακτήρα του Μαραθεύτικου, ώριμα μαύρα φρούτα, γλυκό μπαχάρι και κέδρο, δεμένα με τη διακριτική παρουσία του καινούργιου βαρελιού. Σφιχτοδεμένο και νεαρότατο στο στόμα, με πυκνή δομή. Γεμάτο σώμα, αυστηρές αλλά φίνες και ώριμες τανίνες και ικανοποιητική οξύτητα. Έντονη και πολύπλοκη επίγευση.
2009 Οινοποιείο Κυπερούντας Cabernet Sauvignon, Λεμεσός, abv 14.5%, €10.75
Χρώμα ζωηρό ρουμπινί, με πορφυρές ανταύγειες. Μύτη με καλή ένταση, με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και μια νύξη βανίλιας. Η  έμφαση βρίσκεται στον ποικιλιακό χαρακτήρα και το κομψό βαρέλι, όπου και ο κέδρος του Cabernet Sauvignon είναι "παρών". Στο στόμα σαρκώδες, γεμάτο φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Βελούδινες, στρογγυλές τανίνες και επίγευση καλής διάρκειας.
2010 Olympus Shiraz, Λεμεσός, abv 13.5%, 12
Σχεδόν αδιαπέραστο (opaque) ρουμπινί χρώμα και μπόλικα δάκρυα στο ποτήρι. Εκφραστικότατη μύτη, άψογη, η οποία συνεπαίρνει από την πρώτη στιγμή με τη συμπύκνωση που διαθέτει. "Ζουμερός" φρουτώδης χαρακτήρας, μαύρα και κόκκινα φρούτα σε συνύπαρξη και πικάντικες νύξεις από τη δρυ, προσθέτουν έναν πιπεράτο χαρακτήρα στο κρασί και βοτανικότητα διάχυτη, λίγο απροσδιόριστη αρωματικά. Στόμα με πυκνότητα, σωστά δομημένες τανίνες, λεπτόκοκκες, πλούσια αρωματικά παλέτα με επιπλέον νύξεις σοκολάτας, καπνού και πιο γλυκών μπαχαρικών, να κυριαρχούν στη βανιλάτη επίγευση.
2009 Στρούμπελη Syraz, Πάφος, abv 2.5%, 10
Το χρώμα είναι βαθύ, διαυγές πορφυρό με ρουμπινί ανταύγειες. Η μύτη είναι έντονη, γεμάτη πυκνότητα και φρεσκάδα, ο αρωματικός χαρακτήρας είναι βασισμένος στο ώριμο φρούτο (κόκκινο μούρο, κόκκινο κεράσι και ώριμη φράουλα) μαζί με γλυκά αρώματα σοκολάτας, κανέλας, κέδρου και διακριτικό βαρέλι. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιο εκχύλισμα αλκοόλ που ισορροπεί την τονισμένη οξύτητα και τις ώριμες πυκνές τανίνες. Τα αρώματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης, με το φρούτο ακόμη πιο τονισμένο. Η επίγευση έχει διάρκεια, όγκο και πολυπλοκότητα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close