Μουσική , Music News

Λουκιανός Κηλαηδόνης: Ο φτωχός και μόνος καουμπόι

Ένας σημαντικός δημιουργός του ελληνικού τραγουδιού, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έφυγε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, κλείνοντας έτσι ένα σπουδαίο κύκλο, όχι μόνο τον πολύ προσωπικό του, αλλά κι έναν ευρύτερο, που αφορά στις γενιές που εξέφρασαν τα τραγούδια του. Τραγούδια που σιγοτραγουδήθηκαν από όλους μας, τραγούδια που αποτέλεσαν σχόλιο για την ελληνική κοινωνιά και τις ιδιομορφίες της.

Δημοσιεύτηκε στις 07 Φεβρουαρίου 2017

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα.

Η καλλιτεχνική καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Η πορεία του μετά είναι γνωστοί. Πολλοί προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική και στίχους για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές.

Το πάρτυ στη Βουλιαγμένη

Ιστορία έχει αφήσει η μεγάλη συναυλία που είχε δώσει ο Λουκιανός στην πλαζ της Βουλιαγμένης, τον Ιούλιο του 1983, υπό το φως της πανσελήνου. Γνωστή ως το «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη». Εκείνη τη βραδιά κόπηκαν περισσότερα από 25.000 εισιτήρια αλλά μέσα στον χώρο βρέθηκαν 50.000 άτομα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τη θρυλική συναυλία, που ο Τύπος της εποχής είχε χαρακτηρίσει ως το «Γούντστοκ της Ελλάδας», παραβρέθηκαν σχεδόν 100.000 θεατές. Οι πρώτοι τσαμπατζήδες, κατέφθασαν στην πλαζ της Βουλιαγμένης κολυμπώντας. Μέχρι να αρχίσει η συναυλία, ο κόσμος έκανε μπάνιο και έπαιζε παιχνίδια πάνω στην άμμο. Περίπου έναν χρόνο σχεδιάζε τη συναυλία ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Έπρεπε όχι μόνο να κλείσει την πλαζ για το βράδυ της 25ης Ιουλίου, αλλά να τη μεταμορφώσει σε συναυλιακό χώρο. «Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου», είχε πει σε συνέντευξή του.Στο πάρτυ συμμετείχαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα. Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. O Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. Σύντομα το μουσικό αυτό πάρτυ βρήκε μιμητές με το υπαίθριο "Τριήμερο στο Άκτιο", τριήμερη μουσική συναυλία στο χώρο παρά το αεροδρόμιο Ακτίου, δίπλα στην Πρέβεζα.

Η σχέση ζωής με την Άννα Βαγενά

Σαράντα πέντε χρόνια υπήρξαν ζευγάρι ο Λουκιανός Κελαηδόνης και η Άννα Βαγενά. Γνωρίστηκαν το καλοκαίρι του 1972 και ήταν ένας κεραυνοβόλος έρωτας. «Άνοιξε μια πόρτα διαμερίσματος στο Παγκράτι, έτσι γνώρισα την Άννα. Και μόλις την είδα είπα ωχ! Ήταν πολύ όμορφη η Άννα. Είχε κάτι μοναδικό και το αντιλήφθηκα από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η απόδειξη ότι υπάρχει κεραυνοβόλος έρωτας είμαστε εμείς!», είχε πει ο τραγουδοποιός σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον Γιώργο Λιάγκα και την Φαίη Σκορδά, το 2012 Μαζί απέκτησαν δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο».

Θέατρο

Για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), με επιλεγμένα κομμάτια να περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο». Ηταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Εχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου κλπ.

Κινηματογράφος

Εχει γράψει μουσική για τις ταινίες «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Δισκογραφία

Το 1971 κυκλοφορεί Η πόλη μας κι ένα χρόνο αργότερα Η κόκκινη κλωστή σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Σταθμός θεωρείται ο δίσκος του 1973 Μικροαστικά σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Το 1975 κυκλοφορεί Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας και το 1976 το Media Luz. Ένα ορχηστρικό δλισκο που είναι η μουσική για ένα υποθετικό film noir. Το 1978 ακολουθεί ο δίσκος Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ που είναι ο πρώτος δίσκος στον οποίο ο Λουκιανός συνθέτει, γράφει και ερμηνεύει τα τραγούδια του. Σε δύο κομμάτια τραγουδάει η Βίκυ Μοσχολιού. Ακολουθεί το 1979 ο δίσκος Ψυχραιμία παιδιά, το 1982 η θρυλική Χαμηλή πτήση στην οποία συμμετέχει και η Αφροδίτη Μάνου. Το 1983 κυκλοφορεί το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη, μια ζωντανή ηχογράφηση από το Πάρτυ τον Ιούλιο του 1983. Το 1984 βγαίνει το Πάμε μαέστρο. Το 'Αναντάμ Παπαντάμ' ήταν η πρώτη παράσταση της Ελεύθερης Σκηνής και ταυτόχρονα... η τελευταία παράσταση που παίχτηκε στο θέατρο του Άλσους στο Παγκράτι. Αμέσως μετά, ο εξωραϊστικός σύλλογος Προφήτης Ηλίας σε συνδυασμό με τον κ. Πλυτά το γκρεμίσανε και εγκατέστησαν στη θέση του δύο μπασκέτες. Το 1986 κυκλοφορεί ο δίσκος Τραγούδια για κακά παιδιά ενώ ακολουθούν άλλα 12 προσωπικά άλμπουμ μέχρι και το 2007. Ενώ ο Κηλαηδόνης είχε και 19 περίπου συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών και έγραψε μουσική και για άλλους σπουδαίους τραγουδιστές της γενιάς του και νεότερους.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close