News , Guide

"Για τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας υπάρχει συνεχής πρόκληση"

Η Άννα Κοσμά, πρόεδρος του Συλλόγου μιλά στο Check In με αφορμή το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνει για 13η χρονιά το επιτυχημένο του Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας το οποίο φέτος θα λάβει χώρα στο χωριό Ορά της επαρχίας Λάρνακας το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 18.00. 




H Άννα Κοσμά είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ορεινής Λάρνακας.

Με αφορμή το 13ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας μιλήσαμε με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Άννα Κοσμά για τη φετινή διοργάνωση που φιλοξενεί ανάλογους συλλόγους από την Κρήτη και την Ανατολική Χαλκιδική, τα προϊόντα της ορεινής Λάρνακας, τις δραστηριότητες του Συλλόγου αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια. 

 

Η σχεδόν άγνωστη ορεινή και ημιορεινή περιοχή της Λάρνακας ζωντανεύει και γίνεται ευρύτερα γνωστή χάριν στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του υπερδραστήριου Συλλόγου ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην προώθηση της περιοχής όσο και στην τυποποίηση αρκετών τοπικών προϊόντων ώστε πολλές γυναίκες να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτόνομες βιοτεχνίες. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΩ

Πότε ξεκίνησε τις δραστηριότητές του ο Σύλλογος Γυναικών και πως οργανώθηκε;
Ο Σύλλογος ξεκίνησε τις δραστηριότητες του μετά από μια εκπαιδευτική επίσκεψη που είχε το 2004 στην Κρήτη. 22 γυναίκες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν ένα σύλλογο στην ορεινή και ημιορεινή Λάρνακα. Οι δραστηριότητες μας επικεντρώνονται στην προώθηση και προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας κατά κύριο λόγο και όλα αυτά τα πετυχαίνουμε μέσα από διάφορες διοργανώσεις. Η έδρα μας βρίσκεται στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο. 

Οικονομικά πως επιβιώνετε; 
Τα έσοδα μας προέρχονται  από τις συνδρομές των μελών μας αλλά κυρίως από εισφορές. Μέχρι πρόσφατα όλη μας η δραστηριότητα βασιζόταν στην εθελοντική προσφορά. Λόγω του ότι όμως έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, έχουμε προσλάβει μια διοικητική λειτουργό την οποία έχουμε εντάξει σε ένα πρόγραμμα της ΑνΑΔ για 6 μήνες. 

Ποια χωριά περιλαμβάνει η ορεινή Λάρνακα με την οποία δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Γυναικών και πως επιτυγχάνεται αυτή η συνεργασία; 
Ο Σύλλογος μας δραστηριοποιείται σε 20 χωριά της ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας. Κοφίνου, Άγιος Θεόδωρος, Σκαρίνου, Λεύκαρα, Κάτω Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Βαβατσινιά,  Αγίοι Βαβατσινιάς, Μελίνη, Ορά, Βάβλα, Χοιροκοιτία, Τόχνη, Ψεματισμένος, Μαρώνι, Ζύγι, Μαρί,  Καλαβασός, Κόρνος και Αλαμινός. 

Υπάρχουν στην Κύπρο ανάλογοι Σύλλογος με τον δικό σας; 
Παρόμοιοι Σύλλογοι έχουν δημιουργηθεί αλλά σε τοπικό επίπεδο κοινότητας η δήμου. Είμαστε ο πρώτος Σύλλογος και ο μοναδικός στο είδος μας. Έχουμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε άλλες περιοχές να δημιουργήσουν τέτοιους Συλλόγους με στόχο να βοηθηθούν οι γυναίκες. Είμαστε χαρούμενες γιατί πετύχαμε να δημιουργηθεί ο Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών «Γολγία» στην Αθηένου, και ο Γυναικείος Σύλλογος στο Κάμπο της Τσακκίστρας.
 
Ποια είναι τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η περιοχή; 
Στην περιοχή μας παράγονται πολλά και διάφορα παραδοσιακά προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά με κυριότερα τα μακαρόνια της σμίλας, τα τερτζιελλούθκια και ο χοντροφιδές. Υπάρχουν επίσης αδειοδοτημένα υποστατικά (βιοτεχνίες και οικοτεχνίες) οι οποίες πωλούν τα προϊόντα τους σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και συνοικιακά καταστήματα.

Με ποια αφορμή και πότε ξεκίνησε το Φεστιβάλ Παραδοσιακή Κουλτούρας και τι περιλαμβάνει;
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας ξεκίνησε το 2004 αμέσως μετά το εκπαιδευτικό μας ταξίδι στην Κρήτη. Περιλαμβάνει περίπτερα από τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά και τους νέους να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και σίγουρα να τα αγαπήσουν και να τα προστατεύσουν.

Τι θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ; 
Φέτος το μας σλόγκαν μας είναι: Κερνάμε παραδοσιακά σε ένα ταξίδι γεύσεων και εμπειρίας Κύπρος – Κρήτη – Ανατολική Χαλκιδική. Έχουμε συμμετοχές από δύο περιοχές της Ελλάδας, Κρήτη και Ανατολική Χαλκιδική με περίπτερα στα οποία θα κερνάνε παραδοσιακά εδέσματα του τόπου τους. Επίσης, στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν εργαστήρια επίδειξης διαφόρων προϊόντων όπως χαλούμι και τραχανά, μακαρόνια της σμίλας, τερτζιελλούθκια,  ταλάρκα, ταπατζιές και πολλά άλλα.

Γιατί διαρκεί μόνο μία μέρα; 
Επιλέξαμε να διαρκεί μόνο μια μέρα μιας και είναι πάντα σταθερή ημερομηνία η οποία είναι αργία. Διοργανώνουμε διήμερο το ανοιξιάτικο μας Φεστιβάλ που γίνεται πάντα μέσα στο Μάιο.

Έχετε δημιουργήσει και στενούς δεσμούς με άλλους Συλλόγους από τον ελλαδικό χώρο. Πείτε μου γι’ αυτό. 
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δημιουργήσει σταθερούς και στενούς δεσμούς με άλλους Συλλόγους από τον ελλαδικό χώρο με πρώτο το Σύλλογο Εργάνη από την Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης. Συμμετέχουν στο Φεστιβάλ μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια και συμμετέχουμε και εμείς στη γιορτή της πίττας που διοργανώνουν κάθε Αύγουστο αλλά και με συλλόγους από την Ανατολική Χαλκιδική.
 
Ταυτόχρονα με το φεστιβάλ διοργανώνεται και ένα συνέδριο. Μιλήστε μας γι’ αυτό. 

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για  πιλοτική εφαρμογή δράσεων για Αναβάθμιση και Προώθηση του Τουριστικού προϊόντος της Ορεινής και Ημιορεινής Λάρνακας. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο διοργανώνοντας συναντήσεις με Τοπικές Αρχές, Επιχειρήσεις και οργανώσεις έτσι ώστε να ωριμάσει η ιδέα και να συλλεγούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για ετοιμασία μιας στρατηγικής για την Ανάπτυξη του  Τουριστικού Ενδιαφέροντος προς την Ορεινή Λάρνακα. Αναγνωρίζοντας ότι μέσα από ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας δύναται να επιτευχθούν πολύ περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα, προχωρούμε στη διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου με ομιλητές από το εξωτερικό. Βάση των πιο πάνω εντοπίσαμε δύο οργανισμούς του εξωτερικού που εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία δράσεις και προγράμματα όπως αυτά που έχει ανάγκη η περιοχή μας και τους καλέσαμε να παρουσιάσουν την εμπειρία και τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει στις περιοχές τους. Το συνέδριο θα υλοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου 2016 ημέρα Δευτέρα στις 18.00 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου. Στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο κ. Πύρρος Δήμας, πρόεδρος του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.  Προσκεκλημένοι στο συνέδριο θα είναι άλλες Αναπτυξιακές Εταιρείες, οι Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής παγκύπρια, εκπρόσωποι του ΚΟΤ, Τοπικές Αρχές (δήμοι και κοινότητες), Επιμελητήρια και επιχειρήσεις της Ορεινής και ημιορεινής Λάρνακας καθώς και  επιχειρηματίες από 3 περιοχές της Ελλάδας που υλοποιούνται παρόμοιες δράσεις. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια τόσο ως Σύλλογος όσο και ως Φεστιβάλ; 
Για μας υπάρχει συνεχής πρόκληση. Τα άμεσα μας σχέδια είναι η τυποποίηση κάποιων προϊόντων, η ολοκλήρωση των σχεδιασμών μας για ένα ενιαίο σύστημα προώθησης των προϊόντων μας και η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close