Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Φτερικούδι: Τα καλύτερα έπονται

Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείς, αφού το καταπράσινο τοπίο σε συνδυασμό με την καλοσύνη των ανθρώπων δημιουργούν μια απίστευτα θετική αύρα.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2013

Περισσότερο, ήθελα να πάω ως το Φτερικούδι για να δω τη συμπεριφορά της Alfa Romeo Giulietta, σε δρόμους ανηφορικούς με αλλεπάλληλες στροφές. Μάλιστα, για το test drive είχα την τύχη να πάρω το μοντέλο με τους 170 ίππους, οπότε είπα να το εκμεταλλευτώ στο έπακρον, κι έτσι φτάνοντας στο δασικό σταθμό της Παναγιάς, λίγο πριν από το γεφύρι (μέχρι εκεί εκτείνεται η γη του Φτερικουδιού), έστριψα αριστερά ακολουθώντας τη διαδρομή που διασχίζει το δάσος και καταλήγει απευθείας στο χωριό. Μια διαδρομή στην οποία σπάνια θα συναντήσεις άνθρωπο και ως εκ τούτου σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις από τη μια το θέαμα με τα χιλιάδες πεύκα, αλλά και τον ποταμό που αυτό το διάστημα είναι όνειρο, και από την άλλη, μια εμπειρία οδήγησης που εκτινάσσει την αδρεναλίνη στα ύψη. Στενοί δρόμοι, κοφτές στροφές, χαμηλές θερμοκρασίες τις οποίες λατρεύει ο turbo κινητήρας και όλα αυτά, με ένα αυτοκίνητο που όσο το γκαζώνεις τόσο σε πωρώνει. Ειδικά, δε, όταν το γυρίζεις στη λειτουργία "D" (Dynamic), το νιώθεις να "ξετυλίγεται" ακόμα περισσότερο. Στην τελευταία περίπτωση, η επιτάχυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη, το ίδιο και η ροπή, ενώ και τα φρένα γίνονται ακόμα πιο αξιόπιστα, αφού και πιο γρήγορα αντιδρούν και πιο αποτελεσματικά.

 

Πού βρίσκεται

Είναι τοποθετημένο σε μια καταπράσινη πλαγιά στην Πιτσιλιά, 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Από Λευκωσία, μπορείς να πας είτε μέσω Παλαιχωρίου είτε ανηφορίζοντας προς Μιτσερό, Παναγιά και Πλατανιστάσα, ενώ από Λεμεσό, πρέπει να βγεις Αγρό και ακολούθως μέσω Άλωνας να καταλήξεις Φτερικούδι.

 

Τι να δεις & τι να κάνεις
Αν δεν πας απόγευμα ή Κυριακή μετά την εκκλησία, το πιο πιθανό είναι πως τα δύο καφενεία, της κυρίας Ουλίκας (Ιουλία) και της κυρίας Μαρίας, θα 'ναι κλειστά. Οπότε τι κάνεις; Εμείς αυτό που κάναμε αρχικά ήταν να κανονίσουμε μια συνάντηση με τον κοινοτάρχη κύριο Κυριάκο Μουσουλή, ο οποίος μας υποδέχτηκε στο πολύ cozy Κοινοτικό Συμβούλιο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, δίπλα στην υπερήλικα δρυ των 320 χρόνων. Εκεί είχαμε μια πολύ όμορφη κουβέντα και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα ότι κατά τη σχολική χρονιά '33-'34 στο Δημοτικό Σχολείο φοιτούσαν 72 μαθητές, όσοι δηλαδή είναι όλοι οι κάτοικοι του χωριού σήμερα! Πώς αλλάζουν οι καιροί... Μάθαμε, επίσης, ότι ο μισθός ενός δασκάλου ήταν τότε £60 το χρόνο και ότι σε κάθε δάσκαλο αντιστοιχούσαν κοντά στους 60 μαθητές. Κάθε μαθητής, δηλαδή, στοίχιζε περίπου στο κράτος £1 το χρόνο. "Σκέψου πόσο "στοιχίζει" κάθε μαθητής στις μέρες μας", διαπιστώνει ο κύριος Κυριάκος. Μετά την όμορφή μας κουβέντα, στην πλατεία μάς περίμενε ο πατήρ Ανδρέας, ο οποίος θα μας άνοιγε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πανέμορφη, κτισμένη κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα και για να τη βρεις θα πρέπει να διασχίσεις ένα μακρύκατηφορικό λιθόστρωτο δρομάκι. Εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία του Οσίου Αββακούμ, αφού πέρα από το ότι έχει ως background το χωριό, εκεί (στο υπόγειο) βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου, αλλά και τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας. Το Φτερικούδι διαθέτει και μια τρίτη εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία τη Χρυσογαλούσα. Κι αφού θα πας που θα πας ως τις εκκλησίες, μπορείς αν θες να το κάνεις διασχίζοντας το 2 km μονοπάτι μελέτης της φύσης που ξεκινά από την πλατεία. Πέρα απ' αυτά, στο Φτερικούδι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά άλλα πράγματα εκτός από το να περπατήσεις ανάμεσα στα σπιτάκια και να φωτογραφήσεις. Όχι όμως για πολύ, μια και απ' ό,τι μάθαμε ως το καλοκαίρι θα λειτουργήσει μια ταβερνούλα, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί και ένα κοινοτικό πάρκο για σούβλες, που θα διαθέτει και παιδική χαρά. Επίσης, το παλιό Δημοτικό Σχολείο θα μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ στόχος είναι να κτίσουν ένα ακόμα εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Ευσταθίου, που προς το παρόν είναι ερειπωμένο. Είναι, φυσικά, και ορισμένες εκδηλώσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο στο χωριό και μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για επίσκεψη, όπως η χοροεσπερίδα τον Ιούλιο, η μουσική βραδιά τον Δεκαπενταύγουστο και τα παιχνίδια του Πάσχα στην πλατεία, όπου παράλληλα πωλούνται και λουκουμάδες!


Πού να φας
Η πιο κοντινή επιλογή για φαγητό, φεύγοντας από το Φτερικούδι, είναι το εστιατόριο "Περνιά" (22642565) στον Ασκά. Κυριακές φτιάχνει σούβλα, συκωτάκι, κουπέπια και άλλα τέτοια, ενώ τις καθημερινές σερβίρει είδη σχάρας, αλλά και οτιδήποτε άλλο ζητήσεις, με την προϋπόθεση όμως να το προπαραγγείλεις τηλεφωνικώς στην κυρία Παναγιώτα.

 

Παραδοσιακές αγορές

Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως χαλούμι και τραχανά, αλλά και σουτζούκο και γλυκά του κουταλιού θα βρεις σε μία από τις κυρίες Δέσποινα Χατζηαλεξάνδρου (22642629), Μαρία Ευσταθίου (22642627) και Λουκία Κατσαμπά (99150130), οι οποίες τα φτιάχνουν στο χωριό με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close