Εκδρομές να πας , Guide

Φοινί, λουκούμια, πέστροφα και τταβάς

Η Μήνα Χρυσάνθου σε ταξιδεύει στο γραφικό χωριό και σου μαθαίνει τα μυστικά του

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2015

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ 

Το Φοινί βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές. Το χωριό βρίσκεται νότια από τις Κάτω Πλάτρες και ανατολικά από τις Πάνω Πλάτρες. Αξίζει να κάνεις μία μονοήμερη εκδρομή στο Φοινί για να θαυμάσετε τις ομορφιές της φύσης και φυσικά να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά Φοινιώτικα λουκούμια αλλά και την πέστροφα που εκτρέφεται στην κοινότητα.

Το χωριό σήμερα, επηρεασμένο από την αστυφιλία αριθμεί περίπου 340 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω αποδήμων. Δύο καφενέδάκια στο κέντρο του χωριού είναι ένας καλός σταθμός για ξεκούραση και κουβεντούλα με τους κάτοικους όπου θα μάθεις πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες για τη ζωή εκεί.

Που θα φας
>
Το εστιατόριο Νεράιδα (25421680) ανοικτό με καλή διάθεση και καλό φαγητό. Εδώ θα φας πολύ καλό φοινιώτικό τταβά φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο του χωριού σε πήλινο σκεύος και φυσικά την πέστροφα.  
> Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Fini Tavern (25421828), που φημίζεται ειδικά για το στέκι του.
> Κάτι πιο πρόχειρο και σνακ θα βρεις στο Κέντρο Νεότητας του χωριού (25422290, 25421847).
> Το καφενείο Στέφανος έχει σουβλάκια και η Πάστρα μερακλίδικο κυπριακό καφέ.

Τι θα δεις, που θα πας
> Ο καταρράκτης της Χαντάρας
Ο πρώτος σταθμός της εκδρομής μας ήταν ο καταρράκτης του Φοινιού ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή Χαντάρα με το γιοφύρι του Πισκόπου. Ο καταρράκτης έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζει μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους. Ο καταρράκτης αναδύεται στο μέσο ενός άγριου παρθένου τοπίου με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδι και κουμαριές. Αν επισκεφτείτε τον καταρράχτη θα μαγευτείτε από τις μυρουδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας, σε συνδυασμό με τις εξαίσιες μελωδίες της φύσης, το ρόχθο του νερού καθώς πέφτει, και το γλυκό κελάδημα του αηδονιού. Το νερό του καταρράκτη πέφτει ορμητικά από ύψος περί τα οκτώ μέτρα, σχηματίζοντας στη βάση μια μικρή λιμνούλα.

> Οι σταλακτίτες
Στο Φοινί υπάρχει επίσης ένα μαγευτικό θέαμα από σταλακτίτες στις όχθες του ποταμού Διαρίζου. Κατεβαίνοντας στη κύτη του ποταμού στην περιοχή Ρέξιμο, συναντάς τους σταλακτίτες, αριστερά στις όχθες του ύψους 30-35m, όπου ο διάκοσμος εντυπωσιάζει και γίνεται διαρκώς πλουσιότερος. Εντυπωσιάζουν κυρίως οι σταλακτίτες και οι μικρές σπηλιές που στα τοιχώματα τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα. Εντύπωση προκαλούν και τα εξαιρετικά χρώματα της πυκνής βλάστησης που σε συνδυασμό με το φως και το καθρέφτισμα του φωτός στις σταγόνες που πέφτουν προσφέρουν ένα εξαιρετικά μαγευτικό και πλουσιότατο διάκοσμο. Αξίζει να δείτε αυτό το θέαμα των σταλαχτιτών αν επισκεφτείτε το χωριό.

> Η βρύση της Πελλομαρούς
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Βρύση της Πελλομαρούς, που πήρε το όνομά της από μια τρελή κάτοικο που έμενε εκεί δίπλα. Όποιος, λένε, πιει νερό απ’ αυτή τη βρύση μένει για πάντα στο χωριό.

> Πηλαβάκειο Μουσείο
Αξίζει να επισκεφτείς το Πηλαβάκειο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (25421508), με την τεράστια συλλογή από αγγεία - κούζες, στάμνες, εντυπωσιακά πιθάρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

> Εκκλησία και ξωκκλήσια
Σε κεντρικό σημείο βρίσκεται και το συμπαθητικό καφενείο του χωριού. Λίγο πιο κάτω, μέσα από τα στενά δρομάκια με τα πλινθόκτιστα σπίτια, ξεπροβάλει το παμπάλαιο καμπαναριό της εκκλησίας του Τίμιου Σταυρού, εκατόν πενήντα-πέντε χρόνων. Γύρω από το χωριό βρίσκονται άλλα τέσσερα ξωκλήσια. Η Αγία Άννα, ο Άγιος Γεώργιος, η Αγία Μαρίνα και το χτισμένο επί Φραγκοκρατίας ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων.



Η κ. Ουρανία Πίσσουρου διατηρεί μέχρι σήμερα την παράδοση του φοινιώτικου λουκουμιού 

Φοινιώτικα λουκούμια
Δεν μπορούσαμε να φύγουμε από το Φοινί και να μην επισκεφτούμε την κ. Ουρανία Πίσσουρου και να δούμε πως φτιάχνονται τα Φοινιώτικα Λουκούμια. Η κ. Ουρανία πήρε τη σκυτάλη της παρασκευής των λουκουμιών από τον θείο της Φυλαχτή Πηλαβάκη που έμαθε την τέχνη στην Αλεξάνδρεια και διατηρεί την παραγωγή τους με τον παραδοσιακό τρόπο. Σήμερα φτιάχνονται τα παραδοσιακά λουκούμια με άρωμα περγαμόντο σκέτα ή με αμύγδαλο και η νέα πατέντα με γεύση τριαντάφυλλο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ουρανία στο 99379989.

Και λίγη ιστορία...
Κατά μια εκδοχή το όνομα του το Φοινί το πήρε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας από το επώνυμο ενός Φράγκου Φεουδάρχη, του Τζουάν τε Φινίου, ο οποίος είχε συνοδεύσει το βασιλιά της Κύπρου Πέτρο τον Α΄ στην Ευρώπη (1359-1369). Η μορφολογία του εδάφους, η περιορισμένη καλλιεργήσιμη γη, ανάγκασε τους κατοίκους του Φοινιού να ασχοληθούν και με διάφορες άλλες εργασίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, το Φοινί έγινε γνωστό για την αγγειοπλαστική του, την κατασκευή παραδοσιακών επίπλων και για την κατασκευή του φοινιώτικου λουκουμιού.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του Φοινιού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποδήμων του χωριού και το τμήμα Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχει αναλάβει μια πολύπλευρη προσπάθεια για έρευνα, διάσωση και προβολή της αγγειοπλαστική τέχνης και ταυτόχρονα την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγγειοπλάστη. Έχει δημιουργηθεί στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου που συντηρήθηκε και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο, ειδικό τμήμα αγγειοπλαστικής στο οποίο όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μάθει για αυτή την τέχνη. Στο χωριό υπάρχει επίσης και Ιχθυοτροφείο πέστροφας, τις οποίες μπορείτε να τις απολαύσετε σερβιρισμένες σε μία από τις ταβέρνες του χωριού.

Συνταγή του φοινιώτικου τταβά από την ταβέρνα «Νεραΐδα»
Για 4 άτομα σε πήλινο δοχείο
1 κιλό κρέας χοιρινό, κομμένο σε κύβους
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
3-4 κρεμμύδια μεγάλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
Χυμός από 5-6 ντομάτες
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου δύο ώρες.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close