Δημοσιεύτηκε στις 09 Νοεμβρίου 2016
Ο Βοτανικός Κήπος Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης» βρίσκεται εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους σε υψόμετρο 1400 μέτρων παρά τον κύριο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους μέσα στα όρια του μεταλλείου του Αμιάντου και αποτελεί ένα από τους τρεις βοτανικούς κήπους που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Δασών Κύπρου. Οι άλλοι δύο βρίσκονται στην Αθαλάσσα και στα Λουτρά της Αφροδίτης.
Φωτογραφίες: m.troodoshotel.com

Σήμερα ο κήπος περιέχει γύρω στα 250 είδη φυτών, αλλά στο μέλλον ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 είδη αφού εμπλουτίζεται συνεχώς. Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή τόσο με κοινά όσο και με σπανιότερα και ακόμα, με πολύ σπάνια είδη της χλωρίδας της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος Βοτανικός Κήπος αποτελεί ένα στολίδι τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη την Κύπρο.
Μέσα από τον κήπο γίνεται δυνατή η προστασία, διατήρηση, παρουσίαση και ανάδειξη της βοτανικής κληρονομιάς της Κύπρου με μεγαλύτερη έμφαση στη χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους λειτουργώντας παράλληλα ως χώρος έρευνας, επιμόρφωσης και αναψυχής και ως μέσο αποκατάστασης ενός σημαντικού μέρους του μεταλλείου Αμιάντου.

Το Κέντρο Επισκεπτών
Ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βρεθεί εκεί στο κέντρο επισκεπτών και στο βοτανολόγιο, να παρακολουθήσει ένα ολιγόλεπτο βίντεο σχετικά με την χλωρίδα της Κύπρου, να βολτάρει και να θαυμάσει την υπέροχη θέα.
Για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού στο χώρο του Κήπου, λειτουργεί Κέντρο Επισκεπτών το οποίο είναι στελεχωμένο με έμπειρο προσωπικό. Στο Κέντρο παρουσιάζεται η χλωρίδα της περιοχής του Τροόδους μέσα από διάφορα εκθέματα, καθώς και με τη χρήση της τεχνολογίας. Το βοτανολόγιο (Herbarium) του Κέντρου δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες μέσω της χρήσης στερεοσκοπίων, να μελετήσουν μια μεγάλη ποικιλία από αποξηραμένα φυτικά δείγματα και η εξειδικευμένη βιβλιοθήκη παρέχει τη δυνατότητα σε ερευνητές και φοιτητές να εμβαθύνουν σε θέματα χλωρίδας.
Επίσης, λειτουργεί μικρό κατάστημα με αναμνηστικό υλικό και εξειδικευμένα βιβλία ενώ στους κύριους εκθεσιακούς χώρους υπάρχει ηλεκτρονικό και έντυπο πληροφοριακό υλικό. Επιπρόσθετα, υπάρχει αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται εξειδικευμένη ταινία για τη χλωρίδα της οροσειράς του Τροόδους.

Τμήμα Αρωματικών και Παραδοσιακών Φυτών Κήπου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα σ’ άλλα παρουσιάζει το Τμήμα Αρωματικών και Παραδοσιακών Φυτών Κήπου. Το τμήμα αυτό εκτείνεται περιμετρικά του Κέντρου Επισκεπτών και περιλαμβάνει αρωματικά είδη που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή φαρμακευτική, αρωματική και μαγειρική του τόπου μας. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται είδη της παραδοσιακής κυπριακής αυλής.

Υπαίθριο Εκπαιδευτήριο
Στους χώρους του Κήπου έχει εγκατασταθεί υποδομή με πέντε μεγάλα τραπέζια και ένα πίνακα όπου μπορούν να διεξαχθούν διάφορες υπαίθριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ο χώρος είναι στη διάθεση των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων και μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τις εκεί επισκέψεις χωρίς κατ’ ανάγκη να εμπλέκονται οι δασικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στον κήπο. Προϋπόθεση είναι να γίνει κράτηση του χώρου για να γίνεται καλύτερος προγραμματισμός.

Θέα που κόβει την ανάσα
Το σημείο θέας του βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του απ’ όπου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί κάτω από το στέγαστρο και να παρατηρήσει τη γύρω περιοχή. Απ’ εκεί μπορεί να θαυμάσει ένα μοναδικό τοπίο που εκτείνεται από τις κορυφές του Τρόοδος, της Παπούτσας και της Μαδαρής μέχρι τις παραλίες της Αμαθούντας, της Λεμεσού και του Ακρωτηρίου. Στο χώρο του σημείου θέας έχει εγκατασταθεί τηλεσκόπιο για πιο λεπτομερή παρατήρηση.
Πληροφορίες
> Η πρόσβαση στον Κήπο είναι ελεύθερη. Προτρέπεστε όπως επισκέπτεστε το χώρο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες (09.00-14.00), οπότε λειτουργεί και το Κέντρο Επισκεπτών για την καλύτερη εξυπηρέτησή σου.
> Για διευθέτηση οργανωμένων επισκέψεων και πληροφορίες, επικοινώνησε με το Κέντρο Επισκεπτών του Κήπου (τηλέφωνο και φαξ: 25550092, email: troodosbg@fd.moa.gov.cy) ή με τα κεντρικά γραφεία της Δασικής Περιφέρειας Τροόδους (τηλ: 22608512, φαξ: 22608537, email: troodosdiv@fd.moa.gov.cy).
Σχετικά
Ένα σπάνιο ουράνιο υπερθέαμα θα καθηλώσει τον κόσμο στις 12 Αυγούστου
Mια ολική έκλειψη ηλίου θα δημιουργήσει ένα ουράνιο θέαμα στον ουρανό για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, στις 12 Αυγούστου.
Στον Πρωταρά οι βάρκες μεταμορφώθηκαν σε βιβλιοθήκες κι έπιασαν θέση στις παραλίες
Oι βάρκες-όνειρο στον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, έβαλαν πλώρη για τη γνώση.
Ο Πρωταράς φέτος έχει 18 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες
Πρώτη θέση παγκύπρια για τον Δήμο Παραλιμνίου - Δερύνειας στις Γαλάζιες Σημαίες 2026
Την πρώτη ανατολή της Ευρώπης θα την δεις στη χερσόνησο της «Ξησταριάς»
Αυτό θα είναι το απόλυτο μέρος για φωτογραφίες το φετινό καλοκαίρι
Καλοκαίρι γεμάτο προστασία και ξεγνοιασιά για όλη την οικογένεια με τη σειρά αντηλιακών Cien Sun
Κορυφαία ποιότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια κάτω από τον ήλιο των προϊόντων Cien Sun που είναι διαθέσιμα στα καταστήματα της Lidl Κύπρου, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 2,19€
Επίσημη τελετή εγκαινίων του Limassol Greens
Θέτοντας ένα νέο ορόσημο για τον τουρισμό, το lifestyle και το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου
Βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2026: Αρχίζει η ψηφοφορία - Μάθε τις υποψήφιες
Η ψηφοφορία ξεκινά στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου 2026
Όλα όσα έρχονται στο Netflix τον Ιούνιο: Από το Sweet Magnolias μέχρι το Outlast
Κάθε μήνας στο Netflix φέρνει νέες ιστορίες, δυνατές συγκινήσεις και απρόσμενες ανατροπές, κι ο Ιούνιος δεν αποτελεί εξαίρεση
Διαγωνισμός: Ζήσε το απόλυτο adults-only island escape στην Πάφο
Λάβε μέρος στο διαγωνισμό και κέρδισε μία πολυτελή διαμονή για δύο στο Cali Resort and Spa - Design for Adults by Louis Hotels
Οι τελετές έναρξης του Μουντιάλ στο Σίγμα
Μεξικό, Καναδάς και ΗΠΑ καλωσορίζουν τον πλανήτη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός