Δημοσιεύτηκε στις 02 Αυγούστου 2016
Με το ολοκαίνουργιο έργο του Ισπανού Δραματουργού Πάκο Μπεθέρα "Το Μικρό Πόνυ" (πρώτη παρουσίαση τον περασμένο Φεβρουάριο στη Μαδρίτη), η Θεατρική Ομάδα Persona εγκαινιάζει τη νέα Θεατρική Σεζόν 2016-17 με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου στην Κύπρο.
Το έργο, επίκαιρο όσο ποτέ, και με βασικό του θέμα το σχολικό εκφοβισμό και την αντιμετώπισή του από την οικογένεια και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, ανεβαίνει σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ (η οποία έγινε ειδικά για την ομάδα Persona), σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Κουννή και μουσική Στέλλας Χρήστου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν η ίδια η σκηνοθέτις και ο Χάρης Χαραλάμπους.
Η avant premiere δόθηκε τις 5 Οκτωβρίου, όπου μέρος των εσόδων της παράστασης δόθηκαν στον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Η επίσημη πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 7 Οκτωβρίου και ακολουθούν τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2016.
Συνολικά θα δοθούν 11 παραστάσεις στη Λευκωσία, στο θέατρο Δέντρο και σε περιοδεία στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017, ενώ αργότερα η παραγωγή θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα. Το «Μικρό Πόνυ» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι είναι αφιερωμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα στη μνήμη δύο παιδιών, του Michael Morones και του Grayson Bruce, τα οποία το 2014 υπήρξαν τραγικά θύματα κακοποίησης.
Η ομάδα Persona παρουσιάζει τις δύο τελευταίες παραστάσεις του έργο την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία.
Η υπόθεση
Είναι 11 Σεπτεμβρίου και τα σχολεία ανοίγουν. Ο 11χρονος γιος της Ιρένε και του Χάιμε πηγαίνει στην τάξη με την καινούργια του σχολική τσάντα, η οποία στο εξωτερικό της μέρος απεικονίζει ήρωες από τη γνωστή παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων "Μικρό μου πόνι", που είναι κι η αγαπημένη του. Οι συμμαθητές του τότε αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν και να τον χλευάζουν, ενώ, σταδιακά, όταν το «παιγνίδι» χοντραίνει, τον κακοποιούν λεκτικά και σεξουαλικά και τον εξευτελίζουν.
Ο διευθυντής του σχολείου, για να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει λύση στο θέμα ώστε να σταματήσει το bullying και οι εκδηλώσεις βίας οι οποίες αρχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις, προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους γονείς του παιδιού, οι οποίοι διαφωνούν και μεταξύ τους ως προς την αντιμετώπιση και τις τακτικές του διευθυντή, καλώντας το παιδί να «συνετιστεί» και να αλλάξει την προτίμησή του. Εκείνο όμως αρνείται πεισματικά να αποχωριστεί την τσάντα του, την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι» αρνούνται εξίσου πεισματικά να αποχωριστούν τις παγιωμένες θέσεις και εγωισμό τους…
-
Θέατρο Δέντρο
20 Οκτωβρίου - 22 Οκτωβρίου 2016
-
Θέατρο Ριάλτο
04 Φεβρουαρίου - 05 Φεβρουαρίου 2017
Σχετικά
Το συγκλονιστικό θεατρικό έργο «Το Γάλα» επιστρέφει με νέο κύκλο παραστάσεων
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται για μόλις λίγες μέρες ακόμη στο Θέατρο Δέντρο
Το «Panaginip» είναι μια βραδιά δύο μονόπρακτων μπαλέτων από το Ballet Philippines, που αξίζει να δεις
Το «Panaginip» στην Κύπρο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ballet Philippines 2026
Το νέο ψυχολογικό Θρίλερ Easterman της w(in) the margins έρχεται να ταράξει τα νερά
Εμπνευσμένο από ένα σενάριο του A. Horowitz
Ο Γουίλεμ Νταφόε γράφει το Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2026
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επέλεξε φέτος τον διακεκριμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό ηθοποιό Willem Dafoe (Γουίλεμ Νταφόε), για τη συγγραφή του Μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2026.
Barcelona Flamenco Ballet: Το φημισμένο χορευτικό συγκρότημα από την Ισπανία φέρνει την «Κάρμεν» στην Κύπρο
Για πρώτη φορά στην Κύπρο η τολμηρή ερμηνεία της «Κάρμεν» από το Μπαλέτο Φλαμένκο της Βαρκελώνης
«Το Βουνί»: Θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Λουΐζας Παπαλοΐζου
Με επίκεντρο ένα βουνό σε μια ακριτική περιοχή της Κύπρου
Δωδέκατη νύχτα: Τρεις τελευταίες παραστάσεις στη Λευκωσία και περιοδεία σε Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο
Η διασκευή του Owen Horsley παντρεύει τη θλίψη και τη χαρά σε μια κωμική και αλλόκοτη δημιουργία
«Οι 12 ένορκοι»: Η μακροβιότερη θεατρική παράσταση της Αθήνας έρχεται στην Κύπρο
Ένα θεατρικό έργο που τα τελευταία 11 χρόνια έχει sold out παραστάσεις
Η μαγική ιστορία της Ραπουνζέλ ζωντανεύει επί σκηνής
Μία θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος σε ηλικία 87 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
«Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη»: Ένα έργο με την μορφή μητέρας του Διονύσιου Σολωμού από το Θέατρο Λέξη
Ένα έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη